Så mycket tjänar riksdagsledamöterna

EKONOMI. 57 stycken riksdagsledamöter tjänade över en miljon kronor förra året – allra mest drog Moderaternas partiledare Ulf Kristersson in, rapporterar Dagens Industri.

Två högavlönade, Ulf Kristersson och Ebba Busch, bild News Oresund

M-ledarens lön uppgick till drygt 2 miljoner kronor före skatt. Centerpartiets Anders W Jonsson är tvåa på lönelistan med en ersättning på drygt 1,7 miljoner följt av KD-ledaren Ebba Busch som tjänade knappt 1,7 miljoner.

Riksdagsledamöternas arvoden steg från 61.000 till 68.400 mellan november 2014 och samma månad i fjol, skriver DI.

23 ledamöter saknas då de ej fått slutskattebesked för 2019 ännu, bland dem Jimmie Åkesson. Sammanlagt 392 miljoner kronor finns i riksdagsledamöternas lönekuvert för 2020, de är 349 stycken och deras löner stiger fortfarande.

Medellönen i Sverige var under förra året 35.300 kronor.

– Pettersson säger att en gång i tiden höll riksdagsledamöternas arvoden ungefär jämna steg med löntagarna, de senaste åren har det dragit iväg rejält och tillsammansmed andra förmåner blir det ett problem när beslutsfattare inte har en aning om hur vanliga människor lever.

Vänsterpartiet är det enda parti som driver på om att sänka riksdagsledamöternas arvoden. Partiet la i sin skuggbudget fram ett förslag om att knyta lönerna för politikerna till ett prisbasbelopp, alltså 47.300 kronor i år.

Ministrarnas löner är inte med i ovanstående. Statsministerns arvode är 176.000 i månaden, vilket gör 2.112.000 kr om året. Övriga statsråd får 139.000 i månaden, vilket blir 1.668.000 om året.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Så mycket tjänar riksdagsledamöterna

  1. Deras löner ska naturligtvis, liksom andra bidrag och förmåner, baseras på prisbasbeloppet.

    Höga löner som motmedel mot korruption, vilket ofta anförs som ursäkt för ministrars och övriga riksdagsmäns ”överbetalning”, tror jag inte ett skvatt på. Eventuellt kan det vara tvärtom – människor som dras till en viss sorts, t.ex. skattefinansierade ”uppdrag”, där talets gåva prioriteras och med tillhörande höga inkomster, är kanske mer benägna (än vi vanliga dödliga) att försaka ideologi för ett rejält tillskott på privatkontot. Brist på samvete är ju viktig kompetensfaktor både inom politik och för vanligt lurendrejeri.

  2. Vi har utan tvekan den bäst avlönade Statsminister som
    Sverige någonsin haft, och den sämsta! Inte konstigt att dom
    lever i en helt annan annan värld än det folk dom säger
    sig representera !

    Hur fan ska dom kunna sätta sig in i hur vanligt folk har
    det när dessa fantasilöner dimper in på deras konto varje
    månad?

  3. Tyr för dem att de inte har prestationsbaserad lön. Då skulle många av dom få konkurrera med tiggarna utanför ICA:

  4. Ovanpå sin överdrivna lön har dom massor med andra förmåner och extrema pensionsavtal. Många av dom har inte avslutat sina gymnasiestudier eller har inte slutbetyg. En vanlig lön och pension borde räcka. Dessutom borde dom inte vara 349 st utan det skulle räcka med tex. 49st. Här finns mycket skattepengar att tjäna. En annan viktig sak vore att höja spärren från 4 % till 10 %. Då skulle vi enkelt bli av med alla små SKITPARTIER som bara ställer till oreda.

    • Har ett annat föreslag Kungen.
      100 personer om 100% röstar. Vilket innebär att är det bara 80% valdeltagande så blir det bara 80 pers.
      Dina 10% blir det med automatik
      Lönen sätts efter den utbildning de har, LO har förhandlat fram den. Plus ersättning för de utlägg de har plus gällande traktamenten som övriga löntagare.
      Ingen Statsrådsarvodesnämnd behövs då.
      När uppdraget sluta återgår de till den ordinarie arbete eller ställer sig till arbetsmarknadens förfogande.
      Alla väljs in på personröster
      Den som får flest röster blir statsminister
      De som får flest röster i respektive parti blir partiledare inte som idag. Partierna väljer sin representant, det blir oftast inte den bäste att representera väljarna.

  5. En sån lön men ändå inte våga stå rak i ryggen när vänsterns gaphalsar börjar skrika?

    Ynkligt.

  6. Dubbelt upp mot väljarnas medellön.

    Ett odiskutabelt avslöjande av floskeln ”alla människors lika värde”. Som den politiska adeln så gärna rabblar!

  7. Ulf har ju även gjort fina självberikande lägenhetsaffärer, fy tusan, en såark i röven på rövslickaren vore rätt! Dessa skumpåsar!

  8. Rena skämtet…. Vatten och bröd i ett betongrum är vad de förtjänar!

    De borde inte ens ha tillgång till sin bönematta..

Kommentera