45 skattemiljarder hamnar i Norge: ”Ohållbart”


SKATTER & MILJÖ. Var tredje svensk miljöbil hamnar utomlands. Till 2030 kommer staten att ha plöjt ned över 45 miljarder kronor i miljöbilspremier som inte får någon effekt på de svenska utsläppen och som dessutom förvärrar de globala, rapporterar Dagens Industri.

Dacia Spring ska bli Europas billigaste elbil när den hamnar i bilhallarna 2021. Priset beräknas hamna på 125.000 kronor. Prestanda kommer inte att vara så imponerande men 20 mils räckvidd borde räcka för de flesta.

Sverige har som mål att minska utsläppen från transportsektorn med 70 procent fram till 2030, jämfört med 2010. Bonus malus-systemet är tillsammans med reduktionsplikten två av statens verktyg för att nå de tuffa klimatmålen. I dag betalas en bonus ut på uppemot 60.000 kronor till den som köper en klimatbonusbil. 

Problemet är att dessa ofta försvinner utomlands. En av tre klimatbonusbilar går på export efter i genomsnitt två år. De flesta hamnar hos norska ägare.

”Att Sverige sponsrar begagnatmarknaden av miljöbilar i Europa med miljardbelopp är helt ohållbart. De pengarna är till för att vi snabbare ska kunna byta ut och förnya fordonsflottan i Sverige, vilket nu fördröjs med många år samtidigt som vår fordonsflotta blir allt äldre”, säger riksdagsledamoten Jessica Thunander (V) till Dagens industri.

– Pettersson säger att det spelar ingen större roll för klimatet om elbilarna rullar i Norge eller Sverige men jag har svårt att förstå varför skattebetalarna i Sverige ska subventionera norrmännens bilar. Jag har också svårt att förstå varför elbilar behöver subventioner alls för att säljas, de är ju så bra…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


6 responses to “45 skattemiljarder hamnar i Norge: ”Ohållbart”

 • G Nordström

  Tror problemet ligger lite i snurrandet i politikernas huvud gör att de tror att vindsnurrorna alltid roterar.

  Gilla

 • Ingen särskild

  Det är alltid samma idioter som ska lösa problemen i samhället, t.ex klimat eller flyktingkriser.

  Gång efter annan visar det sig hur det går. Det är dags för dessa negativa krafter, oftast på vänsterkanten, att helt enkelt hålla mun.

  Nej. Ni ska varken formulera problemen eller lösningarna i fortsättningen. Det är dags att de vuxna tar över.

  Gilla

 • Olof.p

  Jag är mest förundrad över Miljöpartiet och vänsterfeministernas samhällsplanering. Vi skulle sälja våra bilar för att åka buss och tåg. Nu avråder myndigheterna från detta. Nästa alternativ har varit att sälja dieselbilen och köra på el. Nu verkar inte elen räcka eller elnätet hålla.
  Jag var inne hos Polstar och ville ha en bil som är som min Volvodiesel. Jag kan köra minst 100 mil och ha en kärra på dragkroken mellan varje tankning. Nåväl, jag hade nöjt mig med 50 mil mellan laddningarna. Hans svar var att det finns ingen elbil som motsvarar mitt behov idag.
  Man får konstatera att våra vänsterpolitiker lever i någon virtuell fantasivärld som bara existerar i deras huvuden.

  Gilla

 • turrim

  Finns det något land som inte får hjälp från vår feministiska regering?

  Gilla

 • Peter Sjöström

  Läs : Rockefeller en klimatsmart historia , Jacob Nordangård har skrivit den . Mvh Sjöström

  Gilla

 • Tony

  Jo men med två Dårpippi partierna M P V:P och även C.P
  så blir resultaten därefter,, dom tror att bara man rapar
  upp orden Miljö, hållbar energi, men ingen av dårarna har
  lyckats att förklara hur stora industrier ska klara energibehovet
  när vindkraften står stilla

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: