När professor Glädjekalkyl räknar på invandringens vinster

Enligt en ny studie är personer som politiskt står till höger mer misstänksamma mot forskare än vänstersympatisörer. I Sverige uppgav 57 procent av dem som betraktar sig som vänster att de har stort förtroende för forskare. För de som betraktar sig som höger var den siffran 42 procent, skriver Mats Skogkär på sin blogg.

Att ifrågasätta auktoriteter tycks med andra ord numera vara vanligare bland högern än bland vänstern. Kanske kan det åtminstone delvis förklaras av att mycken forskning har ett utpräglat vänsterperspektiv? Att många forskare också är aktivister med tydligt politiska syfte? Och att dessa forskare inte sällan lyfts fram i media?

Kanske är misstron rent av berättigad?

Bland de vetenskapliga publikationerna från Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet återfinns artiklar med titlar som Har vi råd med SD? och Stoppa utvisningar till Afghanistan.

Artiklarna är skrivna av Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation vid sagda lärosäte.

Strömbäck är visserligen också en välkänd och trägen flyktingaktivist, men att dessa alster bereds plats bland universitetets vetenskapliga publikationer framstår ändå som lite märkllgt.

Stoppa utvisningarna till Afghanistan är som framgår av rubriken en plädering för att asylsökande som kommit från Afghanistan – de så kallade ”ensamkommande barnen”, numera bara de ”ensamkommande” som i och för sig oftast kommer från Iran – ska få stanna i Sverige.

Strömbäcks slutsats i artikeln Har vi råd med SD? är att frågan inte kan besvaras. Att försöka räkna ut den saken är lika dumt som att beräkna om Sverige har råd med invandring, menar han.

”Nu kanske någon tycker att det verkar orimligt att göra sådana här beräkningar för en enskild grupp som SD, inte bara därför att det pekar ut dem som tillhör gruppen utan också för att de bygger på många antaganden och inte tar hänsyn till de samhällsekonomiska aspekterna. Och det kan man självklart tycka. Samtidigt bör man då ha i åtanke att det är så här man förenklat gör beräkningar av hur mycket invandring kostar eller bidrar med. Om man tycker att det är orimligt att på det här sättet försöka beräkna om Sverige har råd med SD borde man i logikens namn anse detsamma när det gäller invandring.”

Och det är onekligen en intressant och inte minst oväntad slutsats med tanke på att Strömbäck för några år sedan skrev en hel bok som gick ut på att beskriva vad invandring betytt och betyder ekonomiskt för Sverige.

Titeln talar sitt tydliga språk – Utan invandring stannar Sverige.

Boken, som gavs ut våren 2016, inte långt efter den akuta flyktingkrisen hösten 2015, handlar enligt Strömbäck om vad forskningen säger om hur Sverige påverkas av invandring, inte om hans “egna åsikter och värderingar”.

Och tydligen är invandring enligt forskningen en lysande affär. Har alltid varit det. Kommer alltid att vara det – åtminstone på lång sikt. Det är i alla fall så Strömbäck framställer saken.

Bokens kapitel har rubriker som Utan arbetskraft stannar Sverige, Utan kunskap stannar Sverige, Utan företagande stannar Sverige och Utan globalisering stannar Sverige. Och allt detta – arbetskraft, företagsamhet, uppfinningsrikedom, ekonomiska och kulturella kontakter med omvärlden – kan Sverige i stor utsträckning tacka invandringen för. Enligt Strömbäck.

Budskapet påminner starkt om vad tidigare Moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt sade när han i november 2006 besökte den invandrartäta stadsdelen Ronna i Södertälje: “Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån.”

Läs vidare hos Mats Skogkär…

Bo Lundgren, moderatpolitiker, riksdagsledamot, minister, partiledare för moderaterna efter Carl Bildt och före Fredrik Reinfeldt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “När professor Glädjekalkyl räknar på invandringens vinster

  1. Professor Strömbäck professor i politisk kommunikation – vad är det han lobbar för nu då?

    Märkligt att SVT publicerade den här undersökningen – eller då man tänker efter så är det ju fullt naturligt med den politiska inriktning som SVT har, att de publicerar artiklar av skrivna av vänsterlobbyister..

  2. Verkar luddigt.
    Möjligen om man avser ’genusforskningen’ och alla klimatalarmisterna som får komma till tals överallt.

    Är ju vänstern som besudlar vetenskapen genom oärlighet.

  3. Strömbäck behöver inte vara orolig. Sverige har redan stannat och kör baklänges. Vi har inte råd med alla dessa verk, myndigheter och statliga myndigheter samt 349 riksdagsledamöter, även sådana som han.

  4. Va’ konstigt;
    Jag skrev en fråga på ett obegripligt inlägg med
    signaturen ”Josefine”, men när min fråga blev införd
    fanns inte ”Josefine” kvar med den obegripliga texten!

    => därav blev min fråga obegriplig!
    //age

  5. ”Josefine”!

    Är du en av Me Too, som flyger till Afrika för att
    få några glädjestunder av infödingarna?

  6. Kommer någon till Sverige och arbetar som oss andra inte belastar oss genom kriminalitet, alltså blir en medel Svensson så är det en bra affär för oss alla.
    Kommer någon hit men lever på bidrag inte lär sig svenska, skaffar barn till världen som blir kriminella.
    Det är sämsta tänkbara affär för oss.
    Mer behövs inte skrivas om saken.

  7. Hade tänkt skriva,att detta har en helt naturlig orsak eftersom de vänsterinriktade saknar,det vi nämner förstånd från motsatta sidan…
    Avstår,men är helt övertygad om den stora skillnaden !

Kommentera