SVT ”Morganstudion” frias av Granskningsnämnden


PUBLIC SERVICE. I SVT:s Morgonstudion den 7 juli satt både migrationsminister Morgan Johansson (S) och Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard, men de fick inte prata med varandra. Det var nämligen Morgan Johanssons krav för att komma dit – att det inte skulle vara en debatt. För tittarna blev det extra märkligt när Morgan Johansson kritiserade moderaterna och SVT:s nyhetsankare poängterade: ”Nu har vi ju ingen debatt här, så moderaterna har inte möjlighet att svara”, skriver I allmänhetens tjänst.

EcWWvBHXQAALeS1
Steget Eftet

Både SVT och Morgan Johansson fick hård kritik efter inslaget och många ifrågasatte att styrande politiker på detta sätt ska kunna diktera villkoren för journalistiken, inte minst när det gäller statstelevisionen.

Inslaget anmäldes till Granskningsnämnden för radio och tv, som nu väljer att fria inslaget.

Enligt Granskningsnämnden har SVT ”stor frihet att själv bestämma hur programmen ska utformas”. Nämnden anser inte att programledarnas förhållningssätt eller utformningen av inslaget strider mot kravet på opartiskhet. Enligt nämndens praxis får politiska partier också godta relativt långtgående kritik innan det kan krävas att partierna måste ges tillfälle att bemöta kritiken. Nämnden anser inte heller att migrationsministerns uttalande om Moderaterna och Sverigedemokraterna (de jämfördes bland annat med Helan och Halvan) medför att inslaget strider mot kravet på opartiskhet. Vad anmälarna anfört i övrigt medför inte heller att inslaget strider mot de bestämmelser som gäller för SVT:s programverksamhet.

Sammanfattningsvis frias inslaget då det enligt Granskningsnämnden inte strider mot kravet på opartiskhet.

Vi på ”I allmänhetens tjänst – granskning av public service” kan återigen konstatera att Granskningsnämnden framstår som en rätt tandlös och meningslös institution, som oftast mest fungerar som ”alibi” för försvararna av ”public service”. När kritik framförs mot ”public service” kan försvararna nämligen alltid hänvisa till Granskningsnämnden (”anmäl om du är missnöjd”) och det faktum att ytterst få inslag faktiskt fälls.

Som i fallet ”Morganstudion”.

-Pettersson säger man kan inte begära för mycket av SVT och Public service, de har det knapert, skattebetalarna är snåla med deras finansiering.

Public services budget för 2020 ser ut så här: De tre public service-företagen (SVT, SR och UR) anslås – via rundradiokontot – 8.563 miljarder kronor (varav SVT 5.041 miljarder kronor, SR 3.077 miljarder kronor och UR 445 miljoner kronor).

 • TIDIGARE 2020-07-10. Janne Josefssons kritik mot SVT: ”Som en parodi”

MEDIA. För några dagar sedan, se nedan, vägrade migrationsminister Morgan Johansson (S) debattera mot Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard i SVT, trots detta angrep Johansson Stenergard som inte kunde svara. Till saken hör att det som skulle debatteras var migration och Johansson är migrationsminister. 

Nu har Janne Josefsson, mångårig medarbetar på SVT, gett sig in i debatten och kallar SVT:s uppträdande en parodi.

 • Kritik mot att migrationsminister Johansson (S) vägrade debattera migration i SVT

MEDIA. Migrationsminister Morgan Johansson (S) ville inte debattera mot Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard när de båda gästade SVT:s Morgonstudion igår, skriver Aftonbladet.

Malmer Stenergard menar att det kändes ”bisarrt” att sitta mittemot varandra utan att få debattera. Hon riktar även kritik mot att Johansson fick sista ordet och att hon inte fick bemöta hans uttalanden.

På Twitter skriver Morgan Johansson att anledningen till att han inte ville debattera är att han inte sitter i migrationskommittén.

Judit Ek som är ställföreträdande ansvarig utgivare på SVT Nyheter säger att man i efterhand diskuterat situationen.

– Det blev inte så bra för tittarna visuellt i studion när de stod mitt emot varandra och inte debatterade, säger Ek till tidningen.

-Pettersson säger att den stora kritiken ska riktas mot SVT, även om migrationsminister Morgan Johansson (S) får ta åt sig en hel del av skandalen.

SVT bedriver inte dagisverksamhet och borde kunna säga ifrån när en minister är i trots-åldern…

Om Morgan Johansson på bloggen…

 • TIDIGARE 2020-07-07. Migrationsminister Morgan Johansson (S) vägrar debattera invandringen med M

INVANDRING & MEDIA. Socialdemokraterna och Moderaterna satt vid samma bord i SVT Morgonstudion i morse, men utan att debattera.

Ni har bett om att inte få debattera den här frågan med Moderaterna, så vi gör så att vi kör enskilda intervjuer med er i stället, sade programledaren riktat till Morgan Johansson (S).

– Pettersson undrar hur SVT kan gå med på detta? Är ”oberoende” vänsterblivna public service rädda för att husse ska dra in skattefinansieringen.

SVT
2015 försökte SVT dementera, men ingen rök utan eld…

Det måste vara tjänstefel av migrationsminister att vägra debattera migration, när Johansson sedan jämför M och SD med Helan och Halvan inser nog inte lille Morgan att han är riktigt rolig…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


13 responses to “SVT ”Morganstudion” frias av Granskningsnämnden

 • Svensk lösen

  ”Nämnden anser”
  Den springande punkten. Enbart att något strider mot opartiskhet och saklighet räcker inte. Det skall också ”anses” göra det. Med andra ord fritt utrymme för rent godtycke.

  Gilla

 • Niklas R

  Granskningsnämnden infördes för att sossarna skulle kunna härja fritt utan att behöva ställa till svars för sina påhitt på SVT och SR.
  Det är en show för att ge skattebetalarna en illusion om att SVT och SR är reglerade.

  Vad som ska göras är att granskningsnämnden avskaffas och en ny lag införs som gör gällande att den redaktör som bryter mot public service sändningstillstånd kan dömas till böter eller fängelse. Åtal ska avgöras i Förvaltningsdomstol och skötas av allmän åklagare.

  Efter det får vi se hur kul redaktörerna tycker det är att hela tiden rucka på reglerna om opartiskhet och hela tiden bara ”råka stöta på” vänsterfolk varje gång tittarna ska läxas upp om vilka åsikter de ska ha.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Är någon förvånad !
  SVT är ju Regimtrogen vänstermedia som inte har några riktiga journalister utan bara består av aktivister.

  Gilla

 • Bo

  Morgan Johansson borde ställas i en Sovjetisk ståcell i en vecka eller mer.

  Gilla

 • turrim

  Vi måste akta oss för att klaga. Då tillsätter regeringen en välavlönad övergranskningsnämnd på tio personer utvald av partiledningen på Sveavägen.

  Gilla

 • Billy Boy

  Kan den här mannen i Granskningsnämnden ha varit delaktig i att fria SVT Morgonstudion även i detta ärende?

  Kokainist med AFA-kopplingar – här är Johannes Wik som bedömer era klagomål i Granskningsnämnden (Publicerades 11 januari, 2019)

  Läs mer på länken nedan till Samhällsnytt:

  https://samnytt.se/kokainist-med-afa-kopplingar-har-ar-johannes-wik-som-bedomer-era-klagomal-i-granskningsnamnden/

  SVT:s vd Hanna Stjärne, kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) m fl brukar rekommendera allmänheten, politiska motståndare m fl att skriva anmälningar till Granskningsnämnden när man anser att Public Service, TV4 m fl bryter mot reglerna i sändningstillstånden.

  Gilla

 • Gustav

  Granskningsnämnden granskar SVT.
  D.v.s. SVT granskar sig själv.
  En drös med idioter ”granskas” av tvillingdrösen med idioter!
  Jag tror inte att denna kompletta löjeväckande idioti förekommer någon annanstans i världen.
  Varför granskar dom nu sig själv? Är det ett desperat försök att ge sken av att dom skulle vara seriösa, eller är dom enbart korkade?
  Personligen så tror jag på båda alternativen!
  99% av dom anställda inom SVT bör omgående entledigas och åtalas för alla sina brott, alla deras lögner, hjärntvätt och falska nyheter!

  Gilla

 • ossie

  Att anmäla dit är lika meningsfullt som att polisanmäla polisen.

  Gilla

 • Maja 2

  Dags att anmäla granskningsnämnden för partiskhet. Vart?

  Gilla

 • Mike E

  Med tanke på granskningsnämndens sammansättning så är detta och andra frianden ingen överraskning:
  Justitierådet Dag Mattsson (ordförande)
  Bankjuristen Ulrika Hansson
  Journalisten Clas Barkman
  Producenten och projektledaren Berivan Yildiz
  Journalisten och medieanalytikern Gunnar Springfeldt
  Psykologen och medicine doktor Malin Bergström
  Regissören och rådgivaren Bo-Erik Gyberg

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: