Sluta tiga om mediernas osunda klickjakt

JOURNALISTIK. Efter Sebastian Mattssons bok om åren som ”klickjägare” på Expressen kunde man vänta sig en debatt om mediernas osunda jakt på uppmärksamhet. Så blev det inte – fastän kejsaren är naken, skriver Stina Oscarson på SvD, bakom betalvägg.

Det har kommit ut över 1.200 böcker om Donald Trump under hans tid i Vita huset. Spaltkilometer har skrivits om presidentens tweets och de tusentals lögner han anklagas för. Eller ”alternativa fakta” som de också kallas.

Och kanske är den benämningen bättre. För lika mycket som det handlar om regelrätta lögner, handlar det om den likgiltighet inför sanningen som skapas när syftet med ett påstående bara är att skapa intryck.

– Pettersson säger att är det är mycket journalisterna är dåliga på men undrar om de inte är sämst på självkritik och att granska sig själva och sina kollegor…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Sluta tiga om mediernas osunda klickjakt

  1. I bland trampar PK-pressen dessutom fel och råkar nämna saker som är absolut tabu.
    Så har idag skett i lokalblaskan HD som råkat lägga in en undersökning från en ”vetenskapsman”. I denna kan man utläsa varför bl.a större orter av typ Sthlm o. Göteborg drabbats så hårt av Covid.
    Även om han sökt med alternativa ord försvåra för läsarna framgår som många redan visste,att 3/4-delar av de som drabbas och dör av C-19,tillhör det importerade släktet.
    Sak samma sker söder om Östersjön och kan förklara varför Diktator Merkel bl.a. oroar sig över måttan !!

    • Stenbock
      Det är väl en sanning med modifikation.
      I Italien och Spanien är det de väldigt gamla som drabbats, dessutom många läkare och annan sjukvårdspersonal.

      • Rädd:
        Troligen har han i så fall inte forskat i dina nämnda länder !!
        Naturligtvis drabbas vi äldre hårdare,och då framför allt de som har underliggande sjukdomar.
        Detta sker ju även årligen,i samband med höst/vår influensa.

  2. TRUMP DU ÄR ALLT GOTT FÖR VÄRLDEN, SOM LÖFVEN ÄR ALLT DÅLIGT FÖR VÄRLDEN.

    TRUMP makes the world a better place. ☀️☀️☀️☀️☀️

    LÖFVEN makes the world a catastrophic place. 🤕🤕🤕🤕🤕

  3. Svensk journalistik är väldigt enfaldig i grund och botten.

    Det är därför man sällan ser att journalister granskar varandras publiceringar.

    Trots att det återkommande finns otaliga och mycket dåligt underbyggda artiklar. Som skulle behöva ifrågasättas ordentligt. Där opartiskhet och fakta bilden, får stå tillbaks för ”tron”, på den egna politiska ”agendan”.

    Det blir ju inte bättre av att svensk journalistik har centraliserats, samt toppstyrs från ett fåtal ägare och media hus. Vilket begränsar mycket av det fria journalistiska arbetet. Som måste göras och är nödvändigt för att upprätthålla en välfungerande demokratisk stat.

    Jag tror väl att det drabbar en hel del av de duktiga journalister som faktiskt finns inom yrket. Men som inte får utöva yrket på rätt sätt. Man kläms mellan det osunda ”klickjagandet”, som många av dagens ”nya” journalister sysslar med. Där påståenden och vinklingar, bara slängs ut i rubriker och artiklar, utan källgranskning.

    Dagens journalistik tar inte sitt fulla samhällsansvar, för vad man många gånger påstår och levererar ut som verklighetsbild om vårat samhälle.

    Utan man har även inom journalistiken, gått över till att försvara en ”Sverigebild”. Som faktiskt inte stämmer fullt ut. Jämfört med det ”folket på gatan”, lever i och faktiskt upplever.

    Agendasättande artiklar som sätts i system, i det journalistiska arbetet. Är inget som visar respekt och full värdighet, ut mot Sveriges medborgare och läsare.

    • Peter Skoglund
      Jag ser inte så många rena lögner dätemot:
      15 personer slogs på stora torget i Småstad.
      Jaha och vilka var det?
      50 personer stormar akuten i Storstad.
      Jaha och vilka var det?
      37 bilar uppbrända utanför Mellanstad.
      Jaha och vilka tände eld.
      4 personer våldtog kvinna i Uppstad.
      Jaha, och vilka brukar våldta i grupp.

      Alltså, utlämnande av fakta som de känner till, det anser jag vara kutym. Och det betyder att många människor inte får alla fakta som finns.

  4. Fria Tider skrev för en tid sedan om journalisten, författaren och Kinakännaren Ola Wong som har varit utrikeskorrespondent på både Svenska Dagbladet och på Sydsvenskan, – ett sammandrag av artikeln:
    På Sydsvenskan nekades Ola Wong att skriva om viktiga händelser bara för att källan var en man. I samband med asylvågen 2015 blev situationen än värre. Då var det inte längre verkligheten som beskrevs i svensk media, citat: ”När flyktingkrisen började upplevde jag mer och mer overklighetskänsla av medierna…jag fick det inte att gå ihop. Man pratade om kompetensregn och visade bilder på barn och flickor, medan det i själva verket i stor utsträckning rörde sig om outbildade unga män.” Enligt Wong kan ett mångkulturellt samhälle bara fungera i en demokrati om majoriteten av befolkningen upplever att den tjänar på det. Han försökte starta en ”dissidentrörelse”, kontaktade en affärsman som kallade manifestet för ett ”farligt dokument” vilket kunde främja Sverigedemokraterna, och en annan, en journalist, som han pratade med, förklarade att hon kände mer samhörighet med syriska invandrare än med Sveriges arbetarklass. Ola Wongs slutsats blev att svenska journalister ser sig själva, – inte som journalister i första hand, utan som några som ska driva Sverige i en ”progressiv aktivistisk riktning”. Hela artikeln här:
    https://www.friatider.se/journalist-fick-psykiskt-sammanbrott-av-svenskt-pk-klimat

  5. Att tidningar twistar sanningen och slår upp psedonyheter om kändisar stort är inget konstigt i det med tanke på att det är annonsörerna som föder tidningarna.
    Man är också i symbios med TVs olika såpaprogram där man kan rapportera om saker som man inte fick se i programmet.
    Värre är det med dolda politiska agendor som förskönande och snyftreportage om massinvandringen där man aldrig problematiserar saken. För att inte tala om klimatbluffen där det inte finns ett enda alternativ som presenteras för läsare och tittare.
    Värst av alla är SVT, SR, TV 4 och Aftonbladet i sin vänsterextrema propaganda.

  6. Journalist borde vara ett yrke som förmedlar dagsaktuella nyheter till sina läsare och tittare.Så är inte fallet längre.Det finns ett fåtal som är otroligt duktiga på att rota fram och skriva om dagens samhälle,resten kan lika gärna arbeta på vilken skvallerpress som helst.Vad skriver man t.e.x. då om i lokalblaskorna ? Exempel : ny krog har öppnat,ny cykelbana har öppnat,gator avstängda för konstprojekt,ny lokal för kafe m.m.Vad som sker utöver dessa ”viktiga”nyheter är : misshandel,knivskärningar,försök till våldtäkt,rån och lägenhetsinbrott i närområdet.Policyn är att bara skriva ytligt och ofarligt och med rätt ”värdegrund”.Journalistik skall spegla verkligheten opartiskt och för alla ålderskategorier.Det är inte särskilt många och speciellt inte äldre som bryr sig om att det har öppnat en ny Starbucks i hemkvarteret.Om man mot all förmodan skulle skriva något om vad som sker runt husknuten så blir det en liten notis gömd på lämplig plats mitt i blaskan.

  7. Föga förvånande, de vill naturligtvis sälja sin tidning och reklamannonser.
    Zlatan nyser, det blir en bra nyhet.

Kommentera