21 miljoner för ökad trygghet – stort bidragsfusk misstänks

BROTTSLIGHET & BIDRAG. Arbetsförmedlingen betalade ut drygt 21 miljoner kronor till ett antal föreningar i Tensta med syfte att öka tryggheten och förbättra integrationen. Nu har satsningen stoppats och omfattande bidragsfusk misstänks, rapporterar Dagens Nyheter.

Steget Efter

Vid ett oannonserat besök på den angivna adressen var ingen av de 15 personer som skulle ha arbetat där på plats.

– Felet ligger hos föreningarna och vår uppfattning är att flera av dem kan ha startats enbart i syfte att få ut bidrag, säger Christina Thuvander, som leder Arbetsförmedlingens internutredning, till DN.

Ett 60-tal arbetslösa anställdes för att öka tryggheten och förbättra integrationen i Tensta. Totalt betalade Arbetsförmedlingen ut över 21 miljoner kronor till de föreningar som skulle fixa jobben. Nu har misstankar om omfattande bidragsfusk väckts och hela satsningen stoppats.

Skatteverket, Kronofogden, Försäkringskassan och polisen hjälper nu Arbetsförmedlingen att reda ut hur bidragen har använts.

-Pettersson ser att varje år betalas 18 miljarder kronor i bidrag felaktigt ut, en betydande del till personer som medvetet lurar det svenska välfärdssystemet. Det är SSU, muslimska församlingar, assistansbedrägerier, skolor och mycket mer.

De hånskrattar åt oss

Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ”det ju bara är svenskarna man lurar”.

Ovanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “21 miljoner för ökad trygghet – stort bidragsfusk misstänks

 1. Ändå finns det personer som påstår att det är socioekonomiska orsaker som är orsaken till att kriminaliteten är så stor.
  Är det då bara de bidragspengar som de får medräknade eller även de andra som de tillskansar sig olagligt?
  Familj hade fått 73 000 för mycket i bidrag i månaden vid koll!
  Hur mycket mer ska då betalas ut för att de ska bli som vi anser normala?

 2. Det som många påtalat i åratal att det inte är ökade resurser dessa figurer är i behov av utan regler att rätta sig efter kommer kanske att smälta in i huvudet på alla P K figurer omkring 2040.

 3. Politikerna strör pengar över dysfunktionella miljöer i enfaldiga försök att bättra på arbetslöshetssiffrorna eller andra skäl, som ska försvara deras kraschade invandrarpolitik. När statsministern redan signalerat att regeringen varit naiva ska dom naturligtvis släppa fram mer vuxna politiker. Sverige måste sluta slösa skattepengar på bedragare och kriminella.

 4. Det är mycket mer utredning ifall en svensk född fattigp ska ha bostads tilllägg. Det kan ta upp till 20 veckor o utreda. Och har du då lite sparat får du inget

 5. Pengar betalas utan att undersöka vilka ligger bakom och hur ser organisationen ut. Ett besök före kan spara miljoner.
  Vid minsta misstanke avslås ansökan, men det är väl vanligare att vara godhjärtad med andras pengar.

 6. Detta är bara toppen på isberget.
  Det finns egentligen ingen vilja att verkligen utreda fusket och absolut inte det importerade. Innerst inne vet de vad resultatet blir.

  Nu kommer det utredas ungefär som Estonia. Vi ska gå till botten med detta, sa regeringen då. Nu är det straffbart att fortsätta undersökningen. De vet sanningen och vill mörka den.

  • Har vi inte en aning om vad som var orsaken.
   Titanic och Estonia hade varsina oskickliga befälhavare.
   Är det dåligt väder så slår du ner på farten, det var därutöver brister i bogvisiret.
   Att regeringar i Sverige skulle mörka sanningen tror jag inte en sekund på, alla läckor som annars finns varför skulle de inte också vid Estonia tragedin ha läckt.

   • Jag vet givetvis inte hur det gick till men sättet man hanterat katastrofen, luktar unken. Troligen berodde katastrofen på flera samverkande faktorer.

   • Låt Estland utreda och håll Sverige utanför. Sverige har inget med att göra med Estlands båt på lnternatnationellt vatten.

Kommentera