Nya strider mellan kristna Armenien och muslimska Azerbajdzjan


UTRIKES. 1990 utkämpades ett krig i Nagorno-Karabach som krävde 30 000 liv, nu har dessa strider om regionen regionen Nagorno-Karabach återigen blossat upp. Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian uppger att Azerbajdzjan har genomfört flera anfall mot samhällen i regionen och att armenierna har svarat med att skjuta ner två azeriska helikoptrar och tre drönare.

Styret i utbrytarregionen Nagorno-Karabach utropar krigslagar och manar till ”fullständig militär mobilisering” efter lördagens strider. Samtliga stridsdugliga vuxna män omfattas av uppropet. I juli dödades 15-20 soldater på båda sidor.

Amenien – Azerbajdjan

Enligt regeringen i Armenien ska azeriska styrkor ha attackerat och bombat flera mål i regionen, som styrs av den armeniska minoritetsbefolkningen. En armenisk kvinna och ett barn uppges ha dödats.

Regeringen i Azerbajdzjan lovar ”seger” över de armeniska styrkorna medan Armeniens premiärminister uppmanar medborgarna att göra sig redo att ”försvara hemlandet”.

Samtidigt uppmanar Ryssland parterna till en omedelbar vapenvila.

Nagorno-Karabach har varit omtvistat sedan Sovjetunionens fall 1991. Området ligger i Azerbajdzjan men har en armenisk (kristen) majoritetsbefolkning och styrs som en självständig region. Azerbajdzjan som är muslimskt har vid flera tillfällen hotat att ta tillbaka regionen militärt.

Ryssland är medlare i konflikten men stödjer Armenien och säljer vapen till bägge sidor. Ryssland har baser i Armenien och länderna har ett försvarsavtal.

Muslimska Azerbajdzjan stöds av länder med muslimsk majoritet, bland dem grannlandet Turkiet.

Båda länderna ligger i Asien men anses kulturellt och politiskt ligga närmare Europa.

Armen Press

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


4 responses to “Nya strider mellan kristna Armenien och muslimska Azerbajdzjan

 • lapislapsus

  Russians are fed up with both diasporas: tribalism, violation of the law, mafia. There are a lot of comments of this kind: Armenians and Azerbaijanis, go home and prove to everyone what patriots you are!

  Gilla

 • gamgubben

  Nu måste vår resolute Statsminister gå ut och stötta Azerbajdzjan enligt avtal med den enda sanna och goda och förlåtande sekten. Allt annat kan utmynna i en serie av bränder i vårt land.
  Du värnar väl vår säkerhet Steffe?

  Gillad av 1 person

 • Kalasbetalaren

  Har det blivit något fel? Både minoritet och majoritet?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: