Två ryska och ett danskt fartyg kränkte svenskt territorialvatten

FÖRSVAR. Två ryska krigsfartyg gick in på svenskt territorialvatten den 14 september utanför Vinga, Göteborg. – Detta är naturligtvis ett brott. Det är en kränkning av svenskt territorium och det är inte acceptabelt enligt det regelverk som gäller. Därför har vi kallat upp representanter för ryska ambassaden, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

De ryska fartygen saknade tillstånd och har därmed brutit mot bestämmelserna i tillträdesordningen. Det rör sig om stora och välutrustade fartyg avsedda för ubåtsjakt, även ett danskt fartyg passerade utan tillstånd, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Finland, Norge och Sverige har idag undertecknat ett försvarssamarbete.

***

Idag kolliderade ett ryskt örlogsfartyg med ett containerfartyg vid den danska sidan av Öresundsbron. Räddningsinsatsen leds av danska myndigheter, men både Kustbevakningen och Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral bistår.

– Vi är med lite där om det behövs. Än så länge har vi inga uppgifter om personskador och inte heller några uppgifter om läckage av olja eller vatteninträngningar, säger Jörgen Hansson, räddningsledare på Sjöfartsverket.

Enligt Jörgen Hansson var det tjock dimma i området.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Två ryska och ett danskt fartyg kränkte svenskt territorialvatten

  1. FM skriver statsfartyg i båda fallen. TT vinklar som vanligt. Antar att ”journalisterna” på TT saknar Sovjetunionen. Då hade det kanske stått ”räddningsfartyg” på samma vis som Sovjet ”räddade” Ungern, Tjeckoslovakien och Afghanistan och försökte ”rädda” Finland?

  2. Varen ej förvånade, Flottan är icke en vapengren, den är ett sätt att klä sig(gäller all världens flottor)

  3. I den dimma som rådde i morse,var det ju ren tur de inte seglade upp på land… Sällan Stenbock sett en sådan tjocka,här uppe i Skandinavien !

  4. Fattar inte den där löspluggen att vi redan är invaderade för länge sen. Kalla genast upp Syriens, Afghanistans, Marockos, Irans, Iraks, Turkiets, Etiopiens, Libyens, Eritreas, Somalias………..ambassadörer för en riktig pungspark. Sluta för h-e att gulla med de fiender som redan är på god väg att förgöra oss. Hur kan vårt s.k. försvar vara så handlingsförlamat ?

  5. Hoppas ryssen kommer och hjälper oss mot våra polirikergalningar.
    Hellre en stark ledare som Putin än Löwen eller Reinfeldt eller Kristersson.

  6. Om vi hade haft ett försvar skulle vi kunnat ha sänt ut en torpedbåt och bett dem dra, men nu kan vi bara kalla upp folk en vecka sedan det hände.
    Varför tror ni ryssarna kränkte vårt territorium, jo för att se kommer någon att avvisa oss.
    Nu vet de klart att Sverige inte har ett endaste försvar, inte ens ett flygplan som skulle kunnat göra några lågsniffar över ryssarnas kommandobrygga.
    Vi är körda på alla områden utom den humanitära där är vi en stormakt säges det. Skrattretande är det minsta…

  7. Dom är mer än välkomna, kan de ta över Sverige och styra det … för varsomhelst är bättre än vad som är idag.

    Så 🤗 ni är såååå välkomna 🥂🥁🎉🎊🎈😘

Kommentera