Högsta domstolen sänker straffet för Eddie Jobe

BROTTSLIGHET. Högsta domstolen sänker fängelsestraffet för en gängledaren Eddie Jobe i Göteborg som i februari dömdes till sex och ett halvt års fängelse för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt häleri.

Eddie Jobe. Bild från Polisen

Domen överklagades till HD med motiveringen att fängelsestraffet var för långt, eftersom hovrätten inte beaktat att gängledaren i oktober 2019 dömdes till två år och sex månaders fängelse för grov utpressning.

Brotten som behandlades i februarimålet begicks innan domen i oktober meddelats, vilket enligt brottsbalken innebär att påföljden inte får överstiga vad som skulle ha dömts ut om alla brotten prövats i samma mål.

HD sänker straffet till fyra år och två månaders fängelse för februarimålet. Det sammanlagda straffet för samtliga brott blir sex år och åtta månader, efter avdrag för lång häktnings- och handläggningstid.

Pressmeddelande från Högsta domstolen

 • TIDIGARE 2020-02-12 Hovrätten skärper straffet för Eddie Jobe

BROTTSLIGHET. Gängledaren Eddie Jobe dömdes idag till 6,5 års fängelse av Hovrätten för Västra Sverige, enligt ett pressmeddelande. Polisen har kallat Jobe ”en ikon” bland unga kriminella i nordvästra Göteborg. Mannen som för femton år sedan överlevde polisens skott och blev känd som den odödlige gangsterledaren.

Om Eddie Jobe på bloggen…

TIDIGARE 2019-11-19 Tre män dömda för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt häleri

BROTTSLIGHET. Tre män, varav en är ledare för ett kriminellt nätverk i Göteborg, döms för förberedelse till mord av en tidigare gängmedlem, grovt vapenbrott och grovt häleri till fängelse mellan 4,5 och 5 år.
Under förra senhösten fattade polisen, som sedan länge bedrivit omfattande underrättelsearbete mot gängkriminalitet i Biskopsgården, misstankar om att det förvarades vapen i ett garage på Hisingen. I garaget påträffades en kulsprutepistol och en stulen bil.

Åklagaren har påstått att k-pisten med till denna tillhörande ammunition, den stulna bilen i garaget med likaledes stulna skyltar samt en admintelefon som använts för övervakning med GPS-puckar, är föremål som de tilltalade tagit befattning med i förberedelser för att mörda en tidigare medlem av nätverket och/eller dennes far.

Tingsrätten finner det sammanfattningsvis bevisat att den tilltalade 31-årige mannen har en ledande position i ett kriminellt nätverk där de två andra tilltalade männen ingår och att det sedan hösten 2016 finns en allvarlig konflikt mellan de tilltalade och den tidigare medlemmen av nätverket och med denne allierade personer. Det har förekommit en mängd våldsdåd med skjutningar, varav några med dödlig utgång.

Tingsrätten dömer ledaren och de två medlemmarna tillhörande nätverket för förberedelse till mord till fängelse mellan fyra år och sex månader och fem år. De döms även för grovt vapenbrott och grovt häleri.

 • Alula Biadghilign född 1993 döms för förberedelse till mord, grovt vapen, grovt häleri, samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor till 5 års fängelse.
 • Rasmus Dahl, född 1992, döms för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt häleri till 4 år och 6 månaders fängelse.
 • Eddie Jobe född 1988, döms för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt häleri till fängelse i 4 år och 6 månader.

Skattebetalarna står för advokatkostnaderna som uppgår till knappt 2,3 miljoner och det är det lilla.

Det tilltänkta mordoffret heter Adrian Kastrati. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Högsta domstolen sänker straffet för Eddie Jobe

 1. Lägre straff för att man begår fler brott!

  Endast i Sverige, endast i Sverige mina vänner!

  Och så finns det idioter som undrar varför det ser ut som det gör!

 2. Våra lagar suger verkligen, flera brott renderar brottslingen rabatt. Tvärtom borde gälla flera brott visar att den misstänkte aldrig tänker ändra inställning om det första brotten ger 3 år och det andra 2 skulle de adderas och multipliceras, 2+3*2=10 som minimum. Är det en utlänning, med eller utan svenskt medborgarskap, automatisk utvisning på livstid.
  Vi ska bara spara goda äpplen, skadad eller fallfrukt kastas till svinen.

 3. Socialdemokraterna importerar ju
  dessa individer i mängder till
  Vårt Fosterland!

  Vill vi ha det så?
  Kan vi ha det så?

Kommentera