Elsa Widding – Befinner vi i oss i en klimatkris? Del 1

ENERGI & KLIMAT. Elsa Widding är civilingenjör från Chalmers i Göteborg och har arbetat i energibranschen under 25 år, bland annat för tre av de fyra största energibolagen i Norden. Då hon arbetade på Näringsdepartementet blev hon känd som Sveriges bråkigaste kvinna – hon försökte nämligen stoppa Nuon-affären, statens största och sämsta affär genom tiderna. Tyvärr misslyckades Widding och det kostade svenska skattebetalare minst 50 miljarder kronor.

Elsa Widding, Klimatupplysningen

Idag arbetar Elsa i sitt eget konsultbolag Elsa Widding AB med klimatfrågan och strävar efter en klimatdebatt baserad på saklighet och vetenskap istället för alarmism och känslor. – Klimatfrågan har utvecklats till en mångmiljardindustri. De alarmistiska budskapen som framförs av media är kraftigt vilseledande mot både beslutsfattare och allmänhet. Det har gått så långt att frågan knappt tål att debatteras, skriver Elsa Widding i förordet till sin bok Klimatkarusellen – vilka frågor kan besvaras?

Elsa Widding har  var med på bloggen några gånger…

HÄR hittar du Elsas Youtube-kanal, där hon samlar alla aktuella och framtida filmklipp. Var noga med att klicka på ”Prenumerera”-knappen, så att du inte missar när det kommer något nytt :)

Nedan följer exempel på varför det är så oerhört viktigt att koordinera den skeptiska kunskapen:

Ide, manus och presentation: Elsa Widding
Introduktionsvideo och musik: Ulf Gabrielsson och Carl Johan Thore
Filmning och redigering: Ulf Gabrielsson

Elsa Widding

Myt nr. 5: ”Vi befinner oss i en klimatkris” Jag har delat upp den här myten i två delar. I den första delen förklarar jag varför klimatpolitiken riskerar att leda till en miljökris och i del 2 har jag valt ut ett antal frågor som är bra att känna till innan man går på myten om att vi befinner oss i en kris.

Har den så kallade klimatkrisen blivit en förevändning att strunta i miljön? Miljö- och klimatpolitiken är inkonsekvent och slarvigt hanterad där man silar mygg och sväljer elefanter.

Det finns dock mycket viktiga frågor för en miljö- och klimatminister att lösa och som handlar om helt andra saker än en svagt ökande temperatur i atmosfären. Exempelvis saknas i Sverige en organiserad kontroll av ”miljögiftsimport”. I vardagsprodukter som kläder, matförpackningar, brandskum och plaster används till exempel så kallade högfluorerade ämnen som brukar sammanfattas som PFAS-ämnen, ett samlingsnamn för cirka 4700 syntetiska kemikalier med många ”effektiva” egenskaper, som tillverkats alltsedan 1940-talet. Dessa ämnen är extremt svårnedbrytbara, kan påverka foster och många är dessutom cancerogena eller har andra allvarliga miljöeffekter på levande organismer.

Förutom våra befintliga miljöproblem har vi nya oroshärdar i form av alla de miljökonsekvenser som uppstår i just kölvattnet av den dumdristiga klimatpolitiken. I ambitionen att bli fossilfria på kort tid så förväntas användningen av elbilar att öka i snabb takt. En motiverad fråga är då hur berg av litiumjonbatterier ska kunna återvinnas på ett bra och miljömässigt säkert sätt. Innan man offrar miljö i klimatets namn borde våra politiker ta ett steg tillbaka och verkligen fundera över om rädslan för en långsamt stigande temperatur ens är ett problem och framförallt om miljökonsekvenserna för att lösa det eventuella problemet står i proportion till den upplevda eller förväntade skadan. Klimatministern borde kunna berätta vad vi svenska skattebetalare får tillbaka om vi lever upp till Parisavtalet som antas sänka den globala medeltemperaturen med ett par tiondels grader vid seklets slut, under förutsättning att alla lever upp till avtalet vill säga. Vad är det som är så viktigt med de där tiondels graderna? För det är vad beräkningar med hjälp av klimatmodellerna visar. Läs gärna Björn Lomborg som är en auktoritet på området.

Energisystemet ska ställas om så att det blir förnybart och hållbart. Men vad menar man med förnybart och hållbart? Orden låter trevliga och bra men vad döljer sig bakom? I inlägget påstår jag också att ingenting tyder på att satsningar på sol och vind i det svenska elsystemet kommer att innebära någon minskning av koldioxidutsläpp och jag refererar till en vetenskaplig studie. Här avses: Honga, S, Qvist, SA, Brook, BW, 2018, economic and environmental costs of replacing nuclear fission with solar and wind energy in Sweden. Energy Policy, vol 112, 2018 sid 56-66.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Elsa Widding – Befinner vi i oss i en klimatkris? Del 1

  1. Hade ju varit en godbit för det granskande? SVT/SR att
    jobba med, men granska makthavarna med Maud Olofsson
    i spetsen , nä det går ju inte ? Politiker leker med
    skattebetalarnas pengar ungefär som Monopolpengar.

  2. En helt fantastiskt bra podd som nu ligger högt på min ”tio i topplista” bland tusentals poddar! Den ger mig helt rätt i många avseenden eftersom jag avslöjade klimat-bluffen redan på 1990-talet, när den var i sin linda, på 2000-talet befarade jag också att CO2-Hysterin flyttade fokus från allvarliga giftutsläpp + mycket mycket mera av KLOKA ord! 9,5 av 10 poäng!

  3. Elsa Widding arbetade på näringsdepartementet mellan 2008 och 2010 när Maud Olofsson (C) var näringsminister i statsminister Fredrik Reinfeldts moderatledda Alliansregering.

    Ingen lyssnade då på Elsa Widdings varningar för att statliga Vattenfall skulle köpa det nederländska energiföretaget NUON. Trots Widdings varningar genomfördes köpet i februari 2009 för drygt 97 miljarder kronor, den största kontantuppgörelsen i Sverige någonsin.

    Senare avslöjades brakförlust-affären som Vattenfall genomfört och fått godkännande från politikerna Maud Olofsson (C), Fredrik Reinfeldt (M) m fl.

    Regeringen varnades för Nuon-affären
    En konsultfirma varnade i en rapport regeringen för att köpet av holländska Nuon kunde leda till att Vattenfall behövde kapitaltillskott från skattebetalarna eller delvis börsnoteras, uppger svt.se.

    Så här skrev bl a TT och Svenska dagbladet:

    Regeringen varnades för Nuon-affären

    Rapporten, sammanställd av McKinsey, presenterades för en regeringsrepresentant tre veckor innan Vattenfalls 90-miljardersköp blev klart. I rapporten, som tidigare varit hemligstämplad, pekades också på att ”större förvärv innebär risk och skapar inte värde per se”, enligt SVT.

    Dåvarande näringsministern Maud Olofsson (C) vill enligt SVT inte kommentera Nuonaffären. Hon hävdar däremot att hon försökt få Vattenfall att ”lugna ner” sin expansion.

    Förra veckan redovisade den statliga energijätten ännu en brakförlust, och sammanlagt har 30 miljarder kronor av koncernens värde gått upp i rök – huvudsakligen på grund av förvärvet av de olönsamma gaseldade Nuonkraftverken. (Publicerad 2013-07-31)

    https://www.svd.se/regeringen-varnades-for-nuon-affaren

    Så här skrev Dagens Industri:

    Elsa Widding kunde tidigt visa att köpet av Nuon skulle bli en katastrof. Nu spår den tidigare tjänstemannen på näringsdepartementet att det kommer mer nedskrivningar. Och Lars Westerberg som avfärdade hennes analyser inför KU får svar på tal. ”Det är faktiskt helt horribelt”, säger Elsa Widding. (Publicerades 2 april 2014)

    https://www.di.se/artiklar/2014/4/2/vattenfalls-visselblasare-talar-ut-1/

    Förlusterna stannade inte vid de uppgivna 30 miljarderna kronor. Hur stor totalförlusterna blev till slut har ännu inte framkommit.

    Politikerna som lekte affärsgenier med Vattenfalls statliga egendomar borde ha lyssnat på Elsa Widding redan då och fortsatt att värdesätta hennes kunskaper, kompetens och tagit till sig hennes goda råd ända in i nutid.

    • Expressen: ”Frågorna till Maud som hon inte ville svara på”.
      Reportern: ”När Reinfeldt frågades ut av KU pekade han ut dig som ansvarig för att inte ha genomfört beredningen tillsammans med finansdepartementet…” Maud O.: ”Nu är jag här för att jag blivit vald till ordförande i Visita …”

      Reportern: ”Vi har fler frågor till dig…” Maud O.: ”Nu är jag vald som ordförande i Visita i dag och jag tycker att det är ett jättefint uppdrag. Det är det jag kommer att jobba med nu…”

      Reportern: ”Du måste ändå kunna svara på, Maud Olofsson, – finansminister Anders Borg sa till KU att han fick veta om att köpet var klart via medierna. Stämmer det?” Inget svar,. Maud Olofsson går i väg.

      Och Annie Lööf tyckte det var ”rimligt” att Maud Olofsson inte ger några intervjuer om mångmiljardköpet av Nuon: ”Hon har ju valt att inte gå till KU och har redogjort i ett brev för att hon inte har något mer att tillägga. Och då är det väl rimligt att hon inte heller ger några mediala kommentarer”, säger Annie Lööf.

      För övrigt: dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt och hans finansminister Anders Borg påstod båda att ingen av dem kände till 97 miljarder-affären i förväg! Hur trovärdiga är deras påståenden, det upprättades ju ett PM på näringsdepartementet av vilket framgår att åtminstone Reinfeldt ska ha varit informerad.
      https://www.expressen.se/nyheter/maud-olofsson-vagrar-svara-om-nuonaffaren/

  4. Undrar varför inte någon inom MP lyssnar på de som vet mest utan förlitar sig på drömmar och trender.
    Har de aldrig lyssnat på Widding, nej hon är ju inte PK.

Kommentera