”Jävla zigenare” och negern i Tipsextra

GOTT & BLANDAT. Dusan Djuric som spelar i Halmstads BK erkänner att han kallat Deniz Yaldir i Umeå FC ”jävla zigenare” och säger till Halmstads BK:s hemsida att han ringt honom och bett om ursäkt. – Jag ångrar djupt det jag sa under ett hetsigt och kraftigt infekterat ögonblick i matchen i går mot Umeå, säger Djuric.

Ordförande för Halmstads BK, Per-Olof Nilsson, säger att de tar avstånd från Djurics agerande.  Huvuddomaren under matchen, Andreas Dufva–Johansson, rapporterade incidenten till förbundets tävlingsavdelning.

-Pettersson undrar varför zigenare är så laddat, ingen blir upprört över ”jävla svenne”? Vem är det som förstört zigenarnas rykte?

Två legender. Putte Kock och bildtidningen Se

År 2011 skrev vi om ”Negern i Tipsextra” första gången, jag har letat på YouTube men inte funnit någon inspelning, det är synd. 

SVT firade 60-års jubileum år 2016 med mängder av jubileumsprogram och minnen, men det finns en hel del som de inte kommer att ta upp. Detta är en sådan historia. Putte Kock född 1901 och död 1979 blev legendarisk, han var fotbollsspelare, ishockeyspelare, bridgespelare, idrottsledare och tv-kommentator. Putte blev vald till till världens bäste vänsterytter när Sverige vann OS-brons i fotboll 1924.

Historien utspelar sig i Tipsextras barndom och Putte sitter i direktsändning och refererar ”negern löper på vänsterkanten” ”där nickar negern” ” negern spelar till inkast” osv. hemma i studion blir det mer och mer panik, de försöker desperat att få fram ett meddelande till Putte om det olämpliga i att säga ”negern” men eftersom förbindelsen mellan studion i Sverige och Putte på plats i England inte är den bästa så hör inte Putte vad studion säger. Studion börjar bokstavera högt och ljudligt: Putte du kan inte säga neger, NIKLAS-ERIK-GUSTAV-ERIK-RUDOLF, NEGER säg inte det.

─ Varpå Putte replikerar; de säger hemifrån att negern heter Niklas Erik Gustav… men det tror jag inte ett ögonblick på.

Här kommenterar Putte Kock en annan match år 1959. Sverige i mörka tröjor. Sverige tog silver i VM 1958 utan Zlatan.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “”Jävla zigenare” och negern i Tipsextra

  1. Ja nog är ordet neger snällare än det som nu hotar,genom ”Afrikanska Svinpesten” Vi vet ju redan vilket elände den Arabiska Svinpesten,orsakat oss ! För att inte förglömma Zigenarpesten,som härjar överallt i landet !!

  2. När man hör någon man känner säga ”zigenare” om sig själv som om det inte vore något konstigt med det så känns det inte som om det ordet kan vara så hemskt tycker man…..
    (Detta var inte på 70-talet eller 1900-talet över huvud taget utan en bit in i 2000-talet)

  3. När Jan Scherman blev lurad i en bilaffär av zigenare så gjordes ett antal program om deras förehavanden, tro det var i slutet sv 90 talet.
    Dessa program går inte att hitta längre.

  4. Ordet N användes flitigt på 60-talet. Det var inte stötande t o m i läroböckerna i grundskolan. Även ordet Z i stället för rom var ett fullt legitimt ord

    • Den store svarte medborgarrättsledaren Martin Luther King använde ordet ”negro” flera gånger i sina stora tal till svarta anhängare i USA. Lyssna på inspelningarna på internet.

  5. Ja det referatet har återgetts flera gånger men lär a l d r i g mer ske under nya korrekta Stats-TV/SVR….Måste ha varit från 50-talet !
    Bosse Hansson kommentar vid en AIK-match,var även poängrik. Vid ett spelarbyte när ”kolsäckarna” låg under,byttes ännu en nigger in på plan.
    Varvid Hansson lugnt noterade, ”nu blev det ännu mörkare (event. svartare) för AIK”……

  6. Ja det är märkligt inte tänker jag något vanvördigt om en afrikan då jag säger neger, jag får ju säga mas om en man från Dalarna. Han får gärna kalla mig skitstövel om han tycker så, jag vet med mig att så är det inte. Jag går ej heller och klagar till pressen att han kallat mig så, det gör däremot syltryggar och bidragstagare som inget bidrag behöver.
    En man i Afrika har inget emot att bli kallad svart fastän han kanske är en albino, där då ordet neger skulle passa bättre eftersom han är mycket ljus i skinnet.
    Nej Sverige och dagens svenskar, vilket många inte är trots benämningen, har blivit som stirriga hönor och kanske därför ordet hen var nödvändigt att införas i språket.

  7. Herre min skapare..man säga saker man inte menar…
    Har man ingen humor inbäddad i sin kropp tål man inget.
    Min gubbe är från söder i Stockholm på 50 talet vad tror ni han och hans kompisar blev kallade..
    Går inte att nämna vid ord här!

  8. Så barnsligt det här.Ingen har lidit av att ha blivit kallad för något smeknamn.
    Jag var kallad för båtflykting med tyckte att det vara bara skojigt att höra en lärd man använda sitt vokabulär.
    Jag åkte faktiskt genom norra Sverige med bil till att arbeta här. Så det där med båt kan man glömma.
    Varför har det blivit så infekterat sedan Sossar skrev en överenskommelse med muslimer?

    Och till slut något annat i serien ”Karma is a bitch”
    Hannah & Amanda: ”Vi är superkänsliga och lättkränkta …
    https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/7Klmdv/hannah-och-amanda-stams-pa-miljoner
    Ni behöver inte öppna tidningen för så mycket mera än så här kan man inte läsa

    SD hatarna kan se sitt imperium falla och blir i skuld upp över öronen.
    Jag har inget emot det ! Nu kan de sitta och se vad som händer näst.

    Det kanske finns en Gud trots allt ?!

Kommentera