Plastpåseskatten är ett trippelfiasko


MILJÖ & SKATTER. Liberalernas plastpåseskatt har blivit ett praktfiasko konstaterar flera experter. Miljöpåverkan har ökat, skatteintäkterna har uteblivit och nu råder dessutom brist på påsar, rapporterar f+

I Petterssons dieselbil som köptes när dieseln var en miljöhjälte ligger en 500-pack plastbärkassar köpta innan skatten infördes och jag räknar med att de räcker tills skatten försvinner.

Kritikerna var många redan innan skatten på plastbärkassar infördes den 1 maj och nu efter drygt fyra månader har de fått vatten på sin kvarn. – Den här skatten träffar helt fel. Det är något som ser bra ut på en pressträff eller i sociala medier men som inte är det egentligen. Hållbarhetsarbetet är för viktigt för att slarvas bort på symbolfrågor, säger Pär Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna.

Sedan skatten infördes har försäljningen av beskattade plastbärkassar minskat med 70 procent Inom Ica Sverige. Samtidigt har Icas försäljning av icke beskattade plastkassar, avfallspåsar på rulle, ökat med 60 procent, och obeskattade papperspåsar med 60–70 procent, berättar Runar Brännlund, professor på Handelshögskolan vid Umeå universitet. – Det är en dålig skatt av många skäl. En aspekt är att de beskattade kassarna, som inte ens utgör ett miljöproblem, ersätts med produkter som är sämre ur miljösynpunkt.

-Pettersson säger att Miljöpartiet har hittat på mycket galenskap men just plastpåseskatten var en ide från Liberalerna. Nåväl, vi får hoppas att regeringen avskaffar skatten även om jag är medveten att det är lätt att införa nya skatter och inteckna pengarna medan det är betydligt svårare att avskaffa eller sänka skatter…minns omsen/momsen som var tillfällig när den infördes 1960…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypalanvänds av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

All den här plasten är det ingen skatt på och den går inte att slänga sopor i…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


18 responses to “Plastpåseskatten är ett trippelfiasko

 • Lennart

  Plastpåseskatten ska väl utökas med förpackningar för snabbmat och knivar och gafflar av plast. Räcker inte det så finns det mer plast att beskatta. Och sen är det mycket plast i alla bilar så bilisterna får väl snart också höjd skatt.

  Gilla

 • messkalle

  Handeln är besvikna eftersom deras varumärken inte längre syns så mycket.
  – Själv tycker jag att politiken kan använda plastpåsar till reklam. Naturligtvis som all reklam ska påsen vara gratis.

  Gilla

 • Tony

  Att plastskatten är ett fiasko är inte konstigt den har ju
  tagits fram av en regering som är ett enda stort fiasko.

  Gilla

 • Egon.

  Som fattigpensionär behöver jag inga plast eller papperskassar, jag använder tygkassar jag fick på en mässa när jag jobbade.
  De håller länge om man tvättar dom tillsammans med kläderna.

  Gilla

 • Olof.p

  Om vi haft en riktig regering som brytt sig om oss svenskar skulle skatten sänkas. Om den mot förmodan inte skulle räcka kunde de skära bort sådant som inte går till oss svenskar. Skatten skulle säker kunna sänkas till 20%, om skatterna bara skulle användas till svenskar.

  Gillad av 1 person

 • ponnsan62

  Något helt annat lysna på denna enstående Qvinna!
  Elsa Widding
  Youtu eller SWEBTV
  Ponnsan

  Gillad av 1 person

 • Per Molin

  Har köpt några tusen kassar från Tyskland, 32 öre styck inklusive frakten hem. Fuck you MP !

  Gillad av 1 person

 • Kungen

  Vilken överraskning. Det kunde ju ingen tro…

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  När idioter beslutar så blir det idioti !

  Fortsätt rösta på oss Liberaler och Miljöpartister. 🤪😄

  Gillad av 1 person

 • gamgubben

  Titta på Petterssons bild av alla varor som är inplastade, plast ska inte beskattas det ska nedbringas till ett minimum. Numera ensam i hushållet men likt förbaskat fyller jag en plastkasse med omslagsplast på 14 dagar, dessutom är en del plast så svåra att få upp så man får ideligen åkalla han med svans flera gånger per dag. Jodå en kan tro på fan om en del andra tror på gud.

  Gilla

 • gamgubben

  Konsekvensanalys har politiker aldrig hört talas om. Om jag gör detta vad händer då. Jag hoppar i vattnet med kläderna på, vad händer? Om jag inte kan simma är risken att jag drunknar, i vilket fall blir jag blöt om det då är kallt inget ombyte och långt hem kan jag frysa till döds.
  Politiker som inte kan inse resultatet av sina handlingar, ser det inte komma. Hur har de kunnat trixa sig ända in i Riksdagen och Regering, därför att ingen i deras närhet sett att de är skadat gods.
  Och de imbecilla typerna är satta att styra ett land!

  Gillad av 1 person

 • turrim

  Det ska bli intressant och se när Saboni kallar till presskonferens omgiven av Lövin och Bolund och ber om ursäkt för det felaktiga beslutet om palstpåsar.

  Gillad av 1 person

 • Nisse

  Man får verkligen hoppas att L o MP vi kan inte ha sådana verklighets frånvända i Riksdagen……..

  Gillad av 1 person

 • Stenbock

  Avskaffa inte den vansinnigheten. Stenbock har haft många lustiga stunder vid kassan,med allehanda olika påsar !!
  Gamla brödplastpåsar passar utmärkt till olika typer av grönsaker.
  Sedan skänkte Lidl bort någon typ som skulle användas vid brödregalen. Dessa duger utomordentligt till all form av varor,även hos City o. Willys !!
  Slutligen ett litet tips: Tag aldrig varor som det står BIO på. Dessa som t.ex. grönsaker är odlade i samma växthus,men nästan dubbelt så dyra…

  Gilla

 • Maja 2

  Helt rätt , Pettersson.
  Jag vägrar att betala 7 kronor för plastpåsar. Så jag i värsta fall lindar in mina inköp i ett reklamblad.Gjorde det senast i dag.
  Vansinne med priserna.Jag tackar svenska folket att vi vägrar betala skatten.
  Eftersom staten tar oss för idioter, har de fått en läxa .
  Torgförsäljaren berättade för mig att han hade köpt prasselpåsar till frukt för ett hutlöst belopp.
  Vi löste det med att jag gav honom en kontakt i ett annat land, där påsarna är väldigt prisvärda, så han blev nöjd.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: