SIDA, Sveriges biståndsorgan skänker pengar till feministisk snöröjning i Ukraina

BISTÅND och GALENSKAP. Sverige skänker bort så mycket pengar i bistånd, mer än vad FN tycker är rimligt, så det finns ingen möjlighet att kontrollera att pengarna används på ett vettigt sätt. Frånsett exemplen nedan och mycket annat skänker vi pengar till feministisk snöröjning i Ukraina. Visst känns det bra…

-Pettersson säger att 1968 är ett symbolår för en politiska vänstervåg som sköljde över stora delar av västvärlden. Då marscherade vänstern in på SVT och de andra redaktioner, där är de och deras barn och barnbarn kvar ännu, med hög lön finansierad av skattebetalarna utan prestationskrav. De som inte fick plats på SVT eller var intresserade, började med ”internationellt utvecklingsarbete” för skattepengar till hög lön utan krav på prestation på SIDA. Bara så ni vet…

BISTÅND och KORRUPTION. Sveriges biståndsbudget 2020 är den största någonsin. Men biståndsorganisationen Sida saknar kapacitet att hantera de enorma beloppen, menar erfarna biståndsexperter. Konsekvensen är att nästan hälften av pengarna skänks till FN. – Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas, säger ambassadören och förre Sida-chefen Bo Göransson.

Steget Efter. Pengar från företagare och anställda som vore bra att som buffert.

Faktum är att Sverige skänker bort drygt 15 miljarder mer än vad FN tycker är rimligt. Sverige skänker minst 1 procent av BNP medan FN tycker 0,7 procent är lagom och de flesta länder når inte ens upp till det.

Nu hoppas Ulrika Åkesson, klimatanalyschef på Sida att Sveriges bistånd inte ska minska med två miljarder kronor nästa år, som SVT beräknat. Antagandet bygger på att det svenska biståndet utgör en procent av BNP – som enligt regeringen kommer att falla med minst fyra procent i spåren av coronakrisen.

Biståndsmyndigheten Sida har redan börjat fundera på hur man ska prioritera när biståndet troligtvis krymper. Att Sverige skulle skjuta till extra pengar till biståndet anses dock inte troligt med tanke på coronakrisens påverkan på statskassan.

-Pettersson undrar om biståndscheferna är riktigt kloka, de kan inte göra av med pengarna de har men är oroliga för att ett par miljarder ska försvinna.

Sverige är en stormakt på biståndsområdet, några exempel

Steget Efter
 • TIDIGARE 2020-03-15. 142,7 miljoner om dagen i bistånd hade kunnat användas i sjukvården i Sverige

BISTÅND. Sveriges totala bistånd år 2020 är 52,1 miljarder kronor, enligt SIDAs hemsida. Målet för utgiftsområde Internationellt bistånd är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck.

Sveriges biståndsbudget är den största någonsin, vilket den är varje år. Men biståndsorganisationen Sida saknar kapacitet att hantera de enorma beloppen, menar erfarna biståndsexperter. Konsekvensen är att nästan hälften av pengarna skänks till FN.– Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas, säger ambassadören och förre Sida-chefen Bo Göransson.

Riksrevisionen, som utgör en del av riksdagens kontrollmakt, granskar Sida. Riksrevisionens uppdrag är att granska vad statens pengar används till och hur effektivt de används. I Riksrevisionens senaste granskning om Sida, myndigheten för internationellt biståndsarbete, framkommer att arbetet som görs inte lever upp till de prioriteringar som finns.

Carin Jämtin är generaldirektör för Sida, sedan 2016 med en lön på drygt 120.000 i månaden. Carin Jämtin är socialdemokratisk politiker, började i SSU och riksdagsledamot 2014–2017. Hon var biståndsminister (S) 2003–2006,  oppositionsborgarråd (S) i Stockholms stad 2006–2011 och Socialdemokraternas partisekreterare 2011–2016.

-Pettersson ska inte gå in på detaljer men 52.100 miljoner kronor är inte kattpiss. Det är 142,7 miljoner om dagen och jag kan tänka mig att de skulle ha kunnat används till att bygga upp kapaciteten i svensk sjukvård eller något annat biståndsprojekt i det som är underutvecklat i Sverige. Dessutom tycker FN att 0,7 procent av BNP räcker i bistånd medan Sverige envisas med 1 procent.

 • TIDIGARE 2019-09-16. Sida får 175 miljoner extra mot biståndskorruption fast de inte kan hålla reda på de 42300 miljonerna de har

KORRUPTION. Sveriges totala biståndsbudget är på 50,9 miljarder kronor 2019. Av detta får biståndsmyndigheten Sida 42,3 miljarder. Det är mer än de kan göra av med och Sida skänker överskottet till FN. Som inte det är nog får Sida 175 miljoner kronor extra i höstbudgeten. Pengarna ska bland annat användas till arbetet mot korruption, skriver TT/OMNI

Jeander

– I många av de länder som biståndet går till är risken för korruption ganska stora. Det är ett av de allvarligaste utvecklingshindren som jag bedömer det, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP). Sida har kritiserats för att ha beviljat bistånd som sedan hamnat i orätta händer.

-Pettersson undrar om Miljöpartisten är riktigt klok. För en vecka sedan pratade Peter Eriksson (MP) om storsläggan mot korruptionen. Nu kom den med 175 miljoner extra. Sida har alltså 42300 miljoner som de inte kan hålla ordning på och de problemen ska lösas med mera pengar!

 • TIDIGARE 2019-09-08. UNRWA-chef levde lyxliv med älskarinna – för svenska biståndspengar

BISTÅND. FN-chef på det Hamaskramande flyktingorganet UNRWA levde lyxliv med älskarinna – för svenska biståndspengar. Andra länder har sedan länge fryst bidragen till dem men inte Sverige: ”Det här måste utredas innan man tar till storsläggan”, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Läckta internrapporten slog ner som en bomb. ”Misskötsel av sexuella relationer, nepotism och maktmissbruk”

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) ska alltså utreda utredningen innan något händer.

-Pettersson ser att Aftonbladet skriver om detta, tyvärr tar de betalt för att läsa hela artikeln och där går min gräns. Det räcker att veta att Sverige ger bort 51 miljarder i bistånd och 43 miljarder till EU under år 2019. Plus migrationen, plus…

Detta samtidigt som vi har svältande pensionärer i vårt land och centern skryter över att de får igenom en satsning på landsbygden i Sverige på två miljarder.

 • TIDIGARE 2018-06-27. Världens största biståndsgivare vet inte vart pengarna går eller om de gör någon nytta…

BISTÅND. Sveriges biståndsbudget är den största någonsin. Men biståndsorganisationen Sida saknar kapacitet att hantera de enorma beloppen, menar erfarna biståndsexperter. Konsekvensen är att nästan hälften av pengarna skänks till FN.

– Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas, säger ambassadören och förre Sida-chefen Bo Göransson.

Sverige är en stormakt på biståndsområdet, några exempel

 • Hbtq-rättigheter i Moldavien
 • gurkodlare på Gaza
 • infrastruktur på ön Tuvalu
 • journaliststöd i Afghanistan
 • starta eget-bidrag till unga i Liberia

Det svenska biståndet räcker till mycket. Dessutom är det ofta stora belopp det handlar om, till exempel har Sverige satsat 273 miljoner kronor på en antikorruptionsmyndighet i Guatemala.

Det svenska biståndet har aldrig varit större än i år. Allt fler länder i Afrika klassas som medelinkomstländer, och forskning visar att den ekonomiska tillväxten till ytterst liten del är biståndets förtjänst.

Sverige följer ett enprocentsmål för biståndet, 1 procent av statsbudgeten ska gå till bistånd. Det innebär att Sverige i år har en biståndsram på 49 miljarder kronor medan budgetanslagen till militären till 49,3 miljarder kronor. FN däremot tycker att 0,7 % av BNP räcker, bara där skulle vi kunna spar 15 miljarder men Sverige ska vara värst.

Sida saknar administrativ kapacitet att hantera de enorma beloppen. Sida har valt att lösa dilemmat på två sätt. Det ena är att ge stora delar till FN; det andra är att nästan hälften av biståndsprojekten på plats inte drivs av Sida utan av ett 30-tal enskilda organisationer som RFSU, Världsnaturfonden, Pingstmissionen, LO, Kvinna till Kvinna med hjälp av Sidas pengar.

En färsk rapport från Expertgruppen för biståndsanalys, EBA, visar dessutom att bara 20 procent av Sidas biståndsprojekt lever vidare när Sida slutar att finansiera dem, det vill säga, de var inte hållbara. Landet i fråga är inte särskilt intresserat av att driva det vidare.

– Vi ville granska hållbarheten eftersom bistånd ges för att skapa någonting bestående, men vad vi fann var bristande hållbarhet, konstaterar Jan Pettersson, kanslichef för EBA.

Men Sidas generaldirektör Carin Jämtin (S) tycks inte se detta som nåt större nederlag.

Mer på SVT…

-Pettersson noterar att Sverige är världens största biståndsgivare räknat per capita och en av de största i verkliga belopp.

Att vi inte vet om stora delar av pengarna gör nytta eller vart de går är tydligen inte något bekymmer enligt socialdemokraten Carin Jämtin…

FN:s jultomte och FN i siffror

Om Carin Jämtin på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “SIDA, Sveriges biståndsorgan skänker pengar till feministisk snöröjning i Ukraina

 1. SIDA, en av världens mest korrupta organisation jämte FN, WHO, Amnesty, UNICEF och alla andra organisationer inom Globalistfamiljen !

 2. Bortsett från att SIDA är en socialistisk inkubatorer där Anticimex skulle kunna göra skillnad och att miljömupparna i Stockholm är vettlösa är det vettigt att röja gång och cykelbanor först – upp till en viss punkt.

  Upp till någon centimeter snö gör ingen skillnad för vana bilister med bra däck men är besvärligt för män, kvinnor, barn och gamla som går och cyklar. Men, när snön börjar bli till decimetrar och vägarna korkas igen då måste trafiken prioriteras. Inte minst för att polis, räddningstjänst och ambulans ska kunna ta sig fram.

  Skillnaden är att de vettlösa inte insåg eller ville inse problemet med igenkorkade gator och vägar och att de blandade in radikal politik.

 3. Ni fattar väl sammanhangen. Man avlönar en massa subversiva krafter i Vitryssland, som de vill skall göra socialdemokratisk revolution med vapenmakt. En av de trixade pengaarna de sänder är således ”feministisk snöröjning”. Ser bra ut i SIDA årsredovisning – OM någon skulle råka se det. Resultatet blir vad vi ser f n i Vitryssland. Tro inte att Vitryssarna egentligen är så fientliga till sin diktator, som MSM påstår.

  Sedan påstår svensk vänster att ryssar infiltrera och ytför subversiv verksamhet i Sverige, medan S/MP inte har några som helst dubier om att göra liknande på andra ställen på jorden. HYCKLARE!

 4. Vi har Europas sämsta sjukvård. Tillgängligheten är katastrofal och nya rön som gett Nobelpriset används sist här.
  Exempel på det är cancersjuka som för egna dyra pengar behandlats med stor framgång i Finland, därför de inte ansågs var lönt att behandlas i Sverige och därför endast erbjöds livsuppehållande vård.
  Sjukvården i vårt land är i dagens läge inte lika tillgänglig för alla.
  Man förstår härmed varför inget snart fungerar när man får höra vilka enorma belopp av våra skattepengar som förslösas i andra länder på icke svenska medborgare.

 5. Svenska skattemedel ska slösas bort på allt annat än svenskar. Krisande kommuner eller fattigpensionärer kan känna sig blåsta. Sådant är dagens sosseri. Det stinker lång väg.

 6. Hitintills vet ingen jag frågat om de vet hur mycket Sverige skänker bort varje dag via SIDA.
  Upplys folk med att ställa en fråga!

 7. Strunta i att röja för bilar så stoppar bussarna också.
  Cykling på vintern är mer ett ställningstagande än ett behov som ska prioriteras.

  Är snöröjning verkligen ett problem? Enligt samma ”experter” så kommer det inte att finnas snö i vinter och i framtiden. Det kallar jag att tänka feministiskt och de som bör tackas är männen, de som enligt samma”experter” skapar denna värmevåg för sina kära kvinnor!

  Problemet i samhället är dessa simultankompatibla kvinnor, två tankar som är inkompatibla kan inte utvärderas samtidigt.

  Om jag tittar på unga kvinnor i dagens samhälle så bör de gå mer i djupsnö. Då skulle vi slippa bekosta överviktsoperationer, där sju av åtta utgörs av kvinnor. Det rimmar illa med påståendet om att kvinnor sliter ut sig för männen. När man tittar på statistiken, så dör vi tidigare, i arbetsplatsolyckor samtidigt som vi transfererar en miljon till kvinnor under vår livstid.

 8. 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎

  De som är skyldiga till denna stöld från det svenska folket, bör betala tillbaka detta till Sverige, ur egen ficka!

  🤯 😡 🤬 🤯 😡 🤬 🤯 😡 🤬

 9. Var det inte så att ”feministisk snöröjning” i Stockholm blev ett fiasko? Cykel- och gångvägar snöröjdes men inte gator och vägar eftersom gator och vägar mest används av män ansåg dom. Bussar, ambulanser, brandkår, polis färdtjänst, hemtjänst m m kunde inte komma fram.

 10. Hur gör dom då..åker dom ditt och kissar på snön.
  .bra jobbat idioter.
  Snälla lämna Sverige nu

 11. 142,7 milijoner om dagen Tänk vad många hemlösa pensionärer skulle kunna få en dräglig bostad. Men garanterat det mästa av biståndet hamnar i korumpperade fickor.

Kommentera