Polio utrotat från den afrikanska kontinenten

SJUKDOM. Polio är en virussjukdom som kan orsaka förlamningar. Den var fram till första halvan nittonhundratalet en mycket vanlig sjukdom i världen inklusive Sverige men har nu bekämpats framgångsrikt med vaccination. Det finns sedan 1950-talet två typer av mycket effektiva vacciner med en i det närmaste hundraprocentig skyddseffekt. I Sverige har alltid avdödat vaccin (IPV = inaktiverat poliovaccin) används, medan levande, försvagat vaccin, som ges som droppar i munnen (OPV = oralt poliovaccin) används i vissa delar av världen. Vaccination mot polio ingår sedan länge i barnvaccinationsprogrammet.

Franklin Delano Roosevelt, även känd under initialerna FDR, var USA:s 32:a president åren 1933–1945 och en centralgestalt i världshändelserna under den första halvan av 1900-talet. Han ledde USA genom en period av global ekonomisk depression och under andra världskriget. Roosevelt räknas som en av USA:s bästa presidenter genom tiderna. Roosevelt drabbades 1921 av vad man då trodde var polio och blev förlamad från midjan och nedåt. 

Polio har utrotats från den afrikanska kontinenten, rapporterar flera medier. Världshälsoorganisationen, WHO, kallar det den största folkhälsoframgången i Afrika sedan utrotningen av smittkoppor.

Det senaste fallet av sjukdomen var i Nigeria 2016, men först nu vågar WHO gå ut med beskedet att sjukdomen är utrotad – 32 år efter att WHO inledde utrotningsförsöken på kontinenten.

Efter beskedet tros polio nu bara spridas lokalt i Afghanistan och Pakistan.

TT/OMNI

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Polio utrotat från den afrikanska kontinenten

  1. @pettersson
    Varför anser man att Roosevelt var en av de bästa presidenterna om han på kommunistmane’r konfiskerar privat egendom i form av guld?

  2. Då kan vi vänta oss ett stort tack nu från BLM!

    Nej just det! Från den vite mannen kommer ju bara rasism!

  3. En av USAs sämsta presidenter någonsin han bestände 1933 att alla i USA som hade guld och silver hemma måste överlämna det till FED (till det pris de bestämde) med hot om upp till 9 års fängelse! Han var inget annat än en diktator. Alla köpare av Guld och Silver idag måste förstå att detta förfarande kan upprepas var som helst i världen! Och när som helst!
    USA har minst sedan dess i det fördolda varit en sk DEMOKRATUR!

  4. De flesta afghaner kommer från Pakistan. Men samma problem.
    I de länder avrättas vaccinations arbetare av talibanerna.

  5. Jag noterar att vi importerar ”barn” från just Afganistan i stora mängder. Vi kan få hit polio igen.

Kommentera