Varningar för humanitär katastrof i Libanon…

UTRIKES. FN varnar för att Libanon kan stå inför en svår humanitär kris i spåren av explosionerna i Beirut, samt de ekonomiska problem som landet hade sedan tidigare, rapporterar BBC.

Explosionerna har bland annat lett till skador i hamnen som kommer att störa leveransen av mat till Libanon och leda till höjda priser. Samtidigt har sjukvården drabbats hårt i och med att tre sjukhus förstörts.

WHO oroas också över att katastrofen kan förvärra spridningen av coronaviruset i Libanon, säger organisationens talesman Christian Lindmeier, enligt New York Times.

Libanons president Michel Aoun avvisar kraven på en internationell utredning av explosionerna i Beirut, i ett inlägg på Facebook skriver han att ”målet bakom kraven på en internationell utredning av hamnfrågan är en urlakning av sanningen”.

Uttalandet kommer samtidigt som ilskan växer bland libaneser, som menar att oaktsamhet och utbredd korruption inom landets politiska elit bär skulden för olyckan. Aoun sa tidigare under fredagen att han tror att explosionen i hamnen kan vara orsakad antingen av oaktsamhet eller en robotattack.

Libanons riktiga problem är hur makten delas mellan de religiösa grupperna i landet. Hälften av parlamentarikerna är kristna, hälften muslimer. Presidenten ska vara kristen maronit, premiärministern sunnimuslim och parlamentets talman shiamuslim. Tanken är att det ska ge en rättvis representation åt de olika religionerna. Men det ökar lojaliteten med den egna gruppen och ökar motsättningarna mellan de olika grupperna.

När det gäller att få in hjälp till Beirut borde det inte vara några större problem. I norra Libanon ligger staden Tripoli, där det finns en utmärkt hamn 85 km från Beirut.

I Norra Israel, 130 km bort, ligger staden Haifa som har en stor modern hamn. Israelerna har erbjudet sig att hjälpa till, men det är tveksamt om det går av politiska skäl och med terrorgruppen Hizbollah som ockuperar södra Libanon vid gränsen mot Israel.

-Pettersson säger att det ekonomiska stödet Libanon behöver borde komma från Turkiet, Saudiarabien och de andra rika Gulfstaterna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Varningar för humanitär katastrof i Libanon…

 1. ”Libanons president Michel Aoun avvisar kraven på en internationell utredning av explosionerna i Beirut, i ett inlägg på Facebook skriver han att ”målet bakom kraven på en internationell utredning av hamnfrågan är en urlakning av sanningen”.

  Inget bistånd från Sverige. är det korruption som har orsakat katastrofen , skall man inte hjälpa dem ekonomiskt. Inte en krona.
  Presidenten vet vem som ligger bakom detta.

 2. Ja hela världen ska ha hjälp och våra gemensamma skattepengar dräneras i rask takt. Och vi får ingenting tillbaka.

 3. Hur mycket hjälpte muslimerna när Twin Tower sprängdes raserades i New York?
  Skickades det några kontanter eller röda korset deltog?

 4. WHO oroar sig för coronautbredningen ska öka i Libanon och Beirut.Jag tror nog att det är det minsta problemet dessa stackars människor har just nu.Men Sverige ska ju skicka ner tre experter inom miljö och information så det blir nog Beirutborna jätteglada över ! Skicka ner dom oanvända sjukvårdstälten istället .Där behövs dom bättre än att stå här oanvända till ingen nytta.

  • Herregud.
   Kanske de rabatterar plastpåsarna i Beirut under en tid.
   Förstår inte varför Sverige skall alltid lägga sig i andra ländernas händelser.
   Har Beirut bidragit Sverige i t. ex skogsbränder?

Kommentera