Ensamkommande Safi kom till Sverige 2011, har dömts för våldtäkt två gånger men är kvar i landet


BROTTSLIGHET. Afghanen Baryalai Safi förekommer under fem avsnitt i belastningsregistret. Två av dessa gäller våldtäkt. Baryalai Safi kom till Sverige 2011 och registrerades som 16 år gammal. Året därpå fick han hit sin familj; föräldrar och fyra syskon. De ska även ha andra släktingar i landet, skriver Bokklubben. 

Safis första dom gäller snatteri. I mars 2014 döms han för skadegörelse och falskt larm. Han hade ringt flera samtal till SOS och påstått sig själv och andra vara skjutna, vilket ledde till utryckning av polis och ambulans. Han hade också kastat en kruka mot ett fönster hos socialen, ”för att hans pappa skulle förstå att de inte kunde vänta utanför Socialtjänstens kontor tills detta öppnade, utan istället följa med Safi hem”. Påföljden blev dagsböter 150 å 50 kr och skadestånd till Härryda Kommun med 11031 kr.

I januari 2014 begås den första våldtäkten. På ett solarium i Mölnlycke brukar han våld för att oralt och vaginalt våldta en kvinna med lätt utvecklingsstörning.

Vid rättegången fortsätter Safi att kränka brottsoffret, genom att beskriva henne och hennes kropp i negativa ordalag. Han delar också med sig av åsikter om oralsex och sin penis prestationsförmåga;

Afghaner anser att oralsex är dåligt eftersom man äter med munnen. Men eftersom han använde kondom tänkte han att han kanske kunde få stånd om hon sög av honom. Han tycker inte om när kvinnor suger av honom, men har samtidigt inte något emot det om någon är intresserad. Han bestämmer över sin penis och om han vill att den ska vakna så gör den det.

Den 30 april 2014 döms han till 1 års fängelse för våldtäkt. När domen meddelas tycks han dock ha befunnit sig på fri fot i flera veckor. Hovrätten fastställer domen i november samma år – men då har Safi redan begått våldtäkt nummer två;

I juli 2014 våldtar han vaginalt och analt en kvinna, som kommit till hans lägenhet i Partille för att köpa subutex. Han åtalas även för att vid tillfället ha bestulit kvinnan på 6 000 kr. I ett yttrande från Frivården uppger en kontaktperson att Safi haft svårt att acklimatisera sig i det svenska samhället – men att han är på rätt väg. Safi döms för våldtäkt, men frias för stöld. Straffet blir fängelse 1 år och 4 mån.

Åklagaren vill utvisa, men tingsrätten anser inte brottet grovt nog – flyktingstatusen får företräde.

2015 figurerar han i ett nedlagt mål om misshandel, och i juni 2017 döms han för grov dito, efter att ha huggit sin far i sätet med ett trasigt vinglas. När polisen kom till platsen uppgav sig Safi arbeta för USA och FBI, och omhändertogs.

Tingsrätten dömer honom till fängelse, men hovrätten gör en annan bedömning och påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Safi har varit föremål för insatser under hela sin tid i landet. I januari 2013 återförenades han med sin familj och under tre månader var han LVU-placerad i hemmet – förmodligen fick familjen under denna tid ersättning för ”vård” av sonen.

Men att bo med familjen fungerade inte och i maj 2013 fick Safi en akutplats på HVB. I november fick han öppenvårdsboende med egen enrumslägenhet. Det bör vara i denna lägenhet som han begick den andra våldtäkten. Flytten dit har av en kontaktperson beskrivits som positiv – innan Safi fick eget boende kunde han upplevas som hotfull.

Safi har diagnosticerats med PTSD, misstänkts vara lågbegåvad, bedömts ha ett antisocialt personlighetsmönster och ”förefaller emellanåt att fabulera”.

Under tid på anstalt han har bland annat varit placerad på rättspsykiatrisk avdelning, men berättade senare att han under den vistelsen bara spelat sjuk.

Det finns en uppgift om opiatmissbruk i hemlandet, något Safi senare förnekat. Under 2016 beskrivs ett tilltagande narkotikamissbruk. Man har svårt att hitta ett lämpligt boende, så från hösten 2016 placerades han på vandrarhem. Våren 2017 bodde han alltjämt där.

I tre yttranden från Frivården daterade mellan 2014 och 2017 framkommer motsägelsefulla uppgifter. Safi har dels uppgett sig ha varit på resande fot i sju månader innan han kom till Sverige, dels ha varit på flykt i fyra år. Han ska ha gått sju år i skola i hemlandet, samtidigt beskrivs skolgången som sporadisk.

I Sverige hoppade han av gymnasiestudier och påbörjade därefter vuxenstudier. Han har försörjts av socialen eller via studiemedel. 2014 fick han 3900 kr från socialen varje månad plus fritt boende.

Anledningen till att Safi och hans familj inte kunde stanna i Afghanistan, uppges vara politisk. Trots detta har Safi inga problem med att flera gånger resa hem på semester. I april 2014 var han där för att gifta sig, och i augusti samma år var han där i en månad.

Safi är idag folkbokförd hos sin familj i en hyresrätt i Mölnlycke. Huruvida hustrun har fått komma till Sverige, och Safi är utskriven eller ej, är för undertecknad okänt.

Göteborgs TR B 4709-14. Hovrätten för Västra Sverige B 3109-14, Göteborgs TR B 3638-14. HR för Västra Sverige B 3227-17, Göteborgs TR B B 4450-17. Göteborgs TR B 13044-13.

Sammanlagt Advokatarvode 408 494 kr.

-Pettersson undrar varför denna och många andra afghaner är insläppta och kvar i Sverige, en oerhört flathet och brist på förståelse för det svenska folkets behov av trygghet från myndigheterna.

Domar för sexualbrott 2012-2017. Pdf-fil att skriva ut.

Sexualbrottslighet bland män födda i Sverige och i utlandet

Andelen dömda svenskar, i proportion till andra grupper, har minskat sedan 2013 och sjunkit kraftigt de senaste två åren.

• Män med utomeuropeisk härkomst begår 84% av grova våldtäkter. Svenskar kommer först på fjärde plats, efter afghaner, irakier och somalier.
• Två av tre grova våldtäkter begås av asylsökande eller män som getts uppehållstillstånd.
• Landsgrupper med högst faktor (sannolikhet) att begå grov våldtäkt är i turordning algerier, afghaner, tunisier, marockaner och palestinier.
• 95,6% av överfallsvåldtäkter begås av män med utländsk härkomst.
• Flest överfallsvåldtäkter räknat i individer begås i turordning av somalier, eritreaner, algerier, irakier och gambier.
• Flest överfallsvåldtäkter begås i Stockholm, Hudiksvall och Eskilstuna.
• 90% av gruppvåldtäkter begås av män med utomeuropeisk härkomst. Var fjärde våldtäktsman som agerat i grupp är afghan.
• Flest våldtäktsmän som agerat i grupp har dömts i Ystad, Eksjö och Uppsala. Göteborg är på 11:e plats, Stockholm 16:e och Malmö 21:a.
• Utlänningar ofredar svenskar sexuellt i mycket större utsträckning än andra utlänningar.
• Män med europeisk härkomst begår oftast andra former av sexuellt ofredande än tafsning. Tre fjärdedelar av dömda afrikaner har tafsat på sitt offer.
• En majoritet av de som döms för koppleri är rumäner.
• Homovåldtäkters andel av totala våldtäkter har stigit kraftigt de senaste åren, samtidigt är gruppvåldtäkt mot män nu den vanligaste kategorin.
• 85% av de som dömts för gruppvåldtäkt mot män är afghaner.
• Adopterade män, oavsett land, begår sexualbrott i högre utsträckning än inte bara svenskar utan även icke-adopterade från samma landsgrupp.
• Svenska män är överrepresenterade i endast tre rubriceringar: köp av sexuell handling av barn, barnpornografibrott och utnyttjande av barn för sexuell posering.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


12 responses to “Ensamkommande Safi kom till Sverige 2011, har dömts för våldtäkt två gånger men är kvar i landet

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: