Uppemot 300 000 hemlösa efter explosionerna i Beirut

LIBANON. Mellan 250.000 och 300.000 människor befaras ha mist sina hem efter gårdagens enorma explosioner i Beirut i Libanon. Det uppger stadens guvernör Marwan Abboud. Abboud uppskattar samtidigt kostnaderna för de materiella skadorna till mellan tre och fem miljarder dollar – ”kanske mer”.

Myndigheterna arbetar nu med att förse de hemlösa med vatten, mat och husrum. Samtidigt säger landets handelsminister Raoul Nehme  att Libanon inte ens har tillräckligt med spannmål för en månad, då landets största reserver förstördes i explosionerna.

Al-Jazeera rapporterar live…

Myndigheterna i Libanon kände sedan sex år tillbaka till de 2 750 ton ammoniumnitrat som förvarades i hamnen i Beirut – och vilka risker det innebar, rapporterar al-Jazira och hänvisar till offentliga handlingar och brev som publicerats online.

Lagret kom till Beirut i september 2013, när ett fraktfartyg tvingades gå i hamn och så småningom övergav lasten. Sedan dess har myndigheterna tagit emot ett flertal obesvarade brev som påpekar explosionsriskerna.

President Michel Aoun kallade i går hanteringen av ammoniumnitratet för ”oaccaptabel” och en utredning har inletts.

Det är fortfarande oklart exakt vad som fick ämnet att antända och orsaka explosionerna – som skadat tusentals och enligt Röda Korset dödat minst 100 personer.

-Pettersson hoppas någon håller statsminister Stefan Löfven inlåst så han inte lovar bort något som vi inte har…

Jeander

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Uppemot 300 000 hemlösa efter explosionerna i Beirut

  1. Dubbla pass måste bort! Det är helt sjukt. Tänk att ha ett land som en räddningsväst, som Sverige är för många.

  2. eva

    05 08 2020 at 19:23
    Vad har lovat? Nya toaletter?

    Tänkte mer om han har hållit en svetsarkurs och här är resultatet.

  3. 300 000 hemlösa….nu kommer vår regering att säga att vi skall ta emot alla dessa som flyktingar, låta de gå på bidrag, ge dom permanent uppehållstillstånd….

  4. Den libanesiska nyhetsbyrån National News Agency menade inledningsvis att det handlat om en olycka i ett fyrverkerilager i Beiruts ahamnområde, senare att det skulle handla om konstgödsel som sprängts. Samma uppgifter gjorde gällande att explosionerna orsakades av en svetsare, vars ”svetsloppor” orsakat eld som i sin tur antände lagren med kemikalier.

    Bilder av den extremt kraftiga explosionen, som föregicks av en annan mindre explosion, har fångats på bild från flera håll i Beirut och sprids nu på sociala medier. Den politiska kommentatorn Syrian Girl ifrågasätter att det skulle handla om fyrverkier som fattat eld.”
    https://nyadagbladet.se/utrikes/extrem-explosion-i-libanon-foranleder-breda-spekulationer/
    https://nyadagbladet.se/utrikes/extrem-explosion-i-libanon-foranleder-breda-spekulationer/

  5. Svensklibaneser är nog på väg hit , till tryggheten .Pensionerna kan de plocka här som där, bostad från dag ett är självklart.
    Arma folket i Sverigeland.

  6. För min del tror jag att Den Allsmäktige de flesta i Libanon tror på, har tröttnat. Resonemanget med sin egen allsmäktighetsavdelning har ut- mynnat i ”nu har de fått så många varningar men ändå fortsatt med att tyda min vilja fel så nu får det bli mera kraft i smällarna.”

    • Nu har de rånat en bil fullt med ammunition i Skåne.

      Bromölla
      52 000 skarpa patroner stals från lastbil
      Natten till tisdagen stals ett halvt ton ammunition från en lastbil på rastplatsen vid Bellas Place. Polisen är upprörd över att vapentransporter kan ske så öppet.” Bakom betalväggen

      Bäst att fly ….

      • Åh fy f.n! Är de helt dumma i huvudet?

        Nåja, frakten var väl billig på dessa östtradare.

  7. Blir det en Libanonfond nu som Socialbyrån Sverige också ska vara med och betala ?
    En Coronafond har ju Steffe redan skrivit på som skuldsatt svenska folket minst 30 år framåt…..

  8. Nja, orsaken till smällen står väl klar !!
    Från en grannbyggnad som stod i lågor,spred sig elden in under den bristfälliga byggnad,som Ammoniumnitratet lagrades i…
    Typiskt för dessa U-länder är gamla slogan, ”går det så går det”…
    Betr. Abzurdistansk hjälp förvånar det Stenbock,att inte redan ett hjälpteam finns plats,från ”Landet bakom alla Bergen”….
    Eller är det kanske där,den lille fete svetsaren håller sig gömd ??

  9. Libanons president verkar vara lika korkad som svetsarn .Han såg inte heller att det skulle smälla fast det stod ganska klart efter flera varningar.Avsätt svetsarn innan han ger bort kvarvarande Sverige.

Kommentera