Den första fredagsbönen har hållits i den kristna Hagia Sofia

ISLAM. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som drömmer om att upprätt det osmanska imperiet igen var närvarade vid den första fredagsbönen i Hagia Sofia på 86 år. 

Hagia Sofia, byggdes ursprungligen som en kristen kyrka åren 532–537. Hela Istanbul som tidigare hette Konstantinopel var kristet i över 1000 år innan det erövrades av muslimer.
I Hagia Sofias balustrader har en viking som hette Halvdan klottrat runor. De antas av forskningen vara ristade av väringagardet i Konstantinopel (dagens Istanbul) någon gång under 1000-talet. Runorna upptäcktes först 1964.

500 särskilt inbjudna personer deltog i ceremonin inne i den nyligen omvandlade moskén medan stora folkmassor samlats i anslutning till Hagia Sofia.

Hagia Sofia byggdes som en kristen kyrka åren 532–537 i den kristna staden Konstantinopel, som efter mer än tusen år som kristen stad erövrades av muslimerna år 1453. Då blev Hagia Sofia en moské som år 1934 omvandlades till museum, men nyligen fattade högsta domstolen i Turkiet det kontroversiella beslutet att tillåta den historiska byggnaden att återigen bli moské, något som Erdogan kämpat för de senaste åren.

-Pettersson menar att detta är en krigsförklaring mot den kristna västvärlden, någon borde fråga Erdogan vart alla kristna i den delen av världen tagit vägen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Den första fredagsbönen har hållits i den kristna Hagia Sofia

  1. Spelar ingen roll vad turken säger. Haga Sofia är en kyrka och ingenting annat. Att ha sermonier för en fientligt inställd religion i den är en provokation. Det är hög tid att Konstantinopel befrias.

  2. Både EU och FN har varit emot detta ! Varför gör de ingenting i så fall?
    Kritiken räcker inte till, det är handlingen som räknas.
    En turkisk muslimsk kvinna intervjuades och hon tackade Erdogan för att ha befriat moskéen från 800 års fångenskap.
    Vad det sistnämnda 800 år menas med vet jag inte ,men sjukt i alla fall att en öppen krigsförklaring mot världens kristna bemöts av ……ingenting konkret.
    Rysslands och Greklands ortodoxa har också reagerat. Reagera och kritisera kan man, men det måste finnas en plan B för att handla.
    Väntar med spänning hur EU och FN i första hand agerar framledes.

  3. ni skall inte tro att många turkar gillar

    hitler erdogan då har ni fel

    han är en pest o kolera människa o den dagen han försvinner från denna jord kommer han hamna på ett värre ställe än helvetet

    han har totalt förstört turkiet genom att göra det som pest arabvärlden

    varför han gör detta är för retas med andra länder o visa makt

    göra sofia till moskee

    han är riktigt evil erdogan o hoppas han försvinner från denna jord snart

    han har redan förstört ett vackert land som turkiet var men det var längesedan

  4. – Varför är det så många olösta mord i kurdiska bergsbyar?

    – Alla har samma DNA

  5. – Vad är skillnaden mellan jul och terrorattacker?

    – Man firar inte jul i muslimska länder.

  6. Nej, de tog sig inte rätten att be i den kristna världens kyrka, det var vi kristna s8m tillät dem det.
    Eller med andra ord: Vi var för veka för att säga nej. Så då blir det som det blir…

  7. Hur ser man att en ….. har smugit sig in i himmelriket? Stenbocken, väduren och lejonet är halal-slaktade. Tvillingarna och jungfrun är våldtagna, vågen är stulen och Karlavagnen saknar fyra fälgar.

  8. Bra! Då vet vi vägen framåt. Fast jag tycker inte att vi gör om moskéerna till kyrkor utan använder dem till annat som kan vara till gagn för svenska folket. Ölbryggerier, svinstallar eller danspalats kan vi väl aldrig få för många av?

  9. Om någon kunde skjuta den där jäveln Erdogan, så skulle i alla fall jag inte bli ledsen.

  10. Fördjävligt. Detta samtidigt som västs styrande vänster/kvinnor stödjer Islams utbredning och spottar på kristna.

  11. Detta torde bevisa islams politiska ambitioner…kanske ingen bra idé att släppa in hundratusentals. De kommer vilja ta över på sikt.

Kommentera