Invandrare har tagit över ogräsplockandet

ARBETSMARKNAD. Ett 30-tal invandrare har satts i arbete hos lantbrukare i Linköping. De ska plocka ogräs på åkrar, rapporterar SVT Öst. Projektet började för några år sedan, ideellt, som ett sommarjobb för studenter på studieförbundet Bilda i Linköping. Miriam Zwörner är projektledare och har nu ägnat flera semestrar åt att hjälpa människor ut i arbetslivet. 

Jordgubbar plockade av Pettersson

Projektet kallas ”Gröna Sommarjobb” och i år har man 30 deltagare som åker runt och jobbar för 12 lantbrukare, framförallt från ekologiska gårdar där det behövs extra mycket hjälp med ogräset. Fadumo Bile är en av deltagarna, hon fick tipset från sin mamma som också är med och sliter bort ogräs: – Min mamma har inte jobbat tidigare, så det här är hennes typ första jobb och hon blir inte trött, jag blev chockad, det känns som att hon är starkare än mig.

Samuel Haile är en annan av deltagarna, han jobbade med lantbruk redan när han bodde i Eritrea. Han stortrivs och hoppas att han ska kunna få ett riktigt jobb i den här branschen i framtiden.

Bilar lånas av vänner för att ta arbetarna till åkrarna och lantbrukarna betalar dem per timme. Miriam Zwörner berättar att flera som varit med tidigare år lyckats med att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden efteråt. Morotsodlaren Daniel Wernström är en av dem som nappat på projektet. Han tycker att det här kan vara en bättre lösning än att till exempel ta in säsongsarbetare från Östeuropa: – Om jag vill att någon ska äta mina närproducerade varor så tycker jag att jag också ska använda den typen av arbetskraft.

Fem av lönerna betalas av Arbetsförmedlingen, det vill säga skattebetalarna, om övriga löner är subventionerade vet jag inte.

-Pettersson säger att detta är självklarheter, friska människor ska arbeta annars ska de inte få några bidrag och kan man inte försörja sig är det dags att åka hem…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Invandrare har tagit över ogräsplockandet

  1. Bra att de jobbar när de nu är här- det skulle vara självklart från dag ett! Inga bidrag från arbetsförmedlingen, det har aldrig fungerat i längden. Låt migranterna ha ansvaret som alla andra att försörja sig! Sverige klarar inte att få 1000-tals nya individer som kan välja om de ska gå hemma eller kanske testa ett jobb.

  2. Är inte det kränkande rasistiskt och strider mot de mänskliga rättigheterna ?
    Vad säger BLM ?

  3. Upplägget med statssubventionerade ogräsplockande invandrare är rena drömmen för snåla bönder, som inte vill betala arbetskraften en skälig lön.
    De har ju hitintills valt att importera arbetskraften bl.a från Polen, så att de kan hålla nere lönerna och fiffla med skatten.

    • Jag är inte beerdd att hålla med om ”snåla bönder”. De får mycket små bidrag från EU i jmf med andra ländernas bönder och arbetar som hästar från tidig morgon till sent på kvällarna.
      Ett av de otacksammaste jobben som finns.
      Väderberoende dessutom.
      Ett stort ansvar och jag personligen älskar närproducerat gällande mejerivaror.

      • Varför får Svenska Bönder så ”lite” bidrag från EU ?
        Tänk efter lite !

        Ja, jag vet ju inte men orsaker blir oftast besvarade om man följer ”pengarna” eller vem som betalar i ”slutändan” !

  4. Sverige importerar ingenjörer för att plocka morötter! Fantastiskt.
    ”Min mamma har aldrig arbetat?” Inte ?
    Det måste vara underbart att få arbeta när man vill och veta att socialbidraget flyter in på kontot oavsett du avslutar själv eller blir uppsagd. Ofta flyter det även om man får en lön. Så det blir som dubbelbingo, kan man säga.
    Gäller inte svenskar.

  5. ”-Pettersson säger att detta är självklarheter, friska människor ska arbeta annars ska de inte få några bidrag och kan man inte försörja sig är det dags att åka hem…”

    Det är en aspekt. En annan är att det inte är bra för människor att gå sysslolösa. Förutom den fysiologiska skadan som det medför så är det bra för deras få återstående yrkesarbetande grannar om de har samma dygnsrytm som dem.

    • Många som kommer hit har psykiska problem från födseln.
      Inte som media vill påskina traumatiserade p.g. a krig.Finns naturligtvis såna också, men släktskap inom äktenskap skapar problem av olika slag.
      Sverige får ta emot allt flera som har skadats via kusingifte.

  6. Bättre att dom jobbar i sitt eget land. Vi behöver dom inte här. Enkel biljett…

  7. Han som i ett annat sammanhang sa att han …”inte såg någonting komma” … har också sagt det här om många av dom som kom hit för att få arbeta …

    https://cached-images.bonnier.news/swift/bilder/media/c459f63fbdc2f96a20179268f30c8a37.jpg

    Löfven anklagades för SD-retorik efter Facebookinlägg (Publicerat 11:e April 2018)

    Bild- och textkälla / Läs mer på:

    https://www.resume.se/kommunikation/pr/lofven-anklagas-for-sd-retorik-efter-facebookinlagg/

  8. Helt fel att låta afrikanus ta östeuropeers arbete!
    Polacker är duktiga att arbeta.

    Det är sådant här beteende som gör att folk låter bli att köpa varor från vissa leverantörer. Vi gör det redan och vi ser att fler och fler blir förbannade och noga kontrollerar vart varor är producerade.

    Nu är det så här: Vi har inte plats för en endaste afrikan eller arab eller asiat i det här landet. Det finns inte livsrum. Det är fullt i Sverige.
    Det var ju för he_vete därför 1,2 miljoner svenskar kom att utvandra till Nord-Amerika kring sekelskiftet(det Stora sekelskiftet när Sverige var ett land) !!
    Det är fullt. Det finns 2,5 miljoner icke-svenskar i vårt Sverige vilka ska ut härifrån.

    • Finns nyrika polacker här, som lät andra arbeta i deras namn och betala skatt samt ge en del av lönen till den som lånade sitt namn. Så fort det är annorlunda namn har fusket fungerat ut märkt.
      Jag känner en polska , som hade tre kvinnor som arbetade i hennes namn och betalade skatt i hennes namn ,naturligtvis.
      I dag sitter hon med en pension hög som en direktör och garvar åt systemet samt arbetar svart så fort tillfälle ges.
      När lusten faller på så att säga, för det är ingen pengabrist där inte.

  9. Endast ett sätt att trixa med arbetslöshets-statistiken. Men som inskriven på arbetsförmedlingen bör man ju också betrakta sig som Arbetssökande !
    Och det är ju då som många börjar dra öronen åt sig, eftersom det inte är anledningen till deras vistelse här. Dessutom är bidragen mer lockande än att deltaga i vår gemensamma strävan.
    Ett tips till han som skulle fixa Europas lägsta arbetslöshet till 2020 : Återinför lagen om LÖSDRIVERI, så kommer de groteska arbetslöshets-siffrorna att störtdyka ner till någorlunda vettiga nivåer.

  10. Ut i arbetslivet? Som självförsörjande? Utan bidragsjobb? Vem tror på det utom vänstertomtarna själva? Jag har ett mycket mycket bättre förslag till dom här godhets-konsulterna: Starta projekt återvandring!

    • Klarar de ”nyanställda” mygg å knott när de går till angrepp ??
      Dom gör ”ingen skillnad ” på vilka de biter !!!

Kommentera