Stäng

SD kräver språktest inom äldreomsorg

ÅLDRINGSVÅRD. Ungefär 150.000 personer arbetar inom äldreomsorg i Sverige, av dessa är nästan en tredjedel, eller cirka 42.000 personer, födda i ett annat land än Sverige, enligt tidigare siffror från Socialstyrelsen, rapporterar SvD, tyvärr bakom betalvägg.

SD äldrevård

Under coronapandemin har det svenska språket hamnat i fokus. Vårdpersonal som inte kan kommunicera eller förstå svenska tillräckligt bra bland äldre utgör en riskfaktor, enligt en utredning från Ivo och enligt fackförbundet Kommunal som tidigare uppmärksammat problemet.

– Pettersson säger att våra äldre förtjänar bästa möjliga vård och omsorg – självklart ska personalen på äldreboenden kunna bra svenska! Men det gäller inte bara äldrevården, jag tycker att bra svenska och svenska värderingar om jämlikhet och demokrati ska gälla för att få uppehållstillstånd.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 reaktioner på “SD kräver språktest inom äldreomsorg

 1. ta bort möjlighet till att peta in gratis nyalända i vården i stället. det är komunerna som hittat ett billigt sätt att fixa sin staistik. man ska skylla de som gjort fel i stället för att gnälla på folk som vare sig kan språket eller har rätt kompetens blir placerade på ställen


 2. ..klart bästa sätt att få bukt med detta problem är att de
  boende/inhysta på äldreomsorgen lär sig Arabiska
  Gärna då lite snabbt, för tiden rinner iväg snabbare än
  va gamlingarna anar…vitsen me detta är att de skall
  kunna tillgodogöra sig kunskapen mä de nya Spraket
  medans de lever!

 3. Finska, ryska, makedonska och kvinnor från Ghana kan lära sig utmärkt svenska, det vet jag med bestämdhet sedan min tid som hemtjänstkund. Så varför kan inte män från menaländerna lära sig, nej se de vill inte och behöver inte eftersom de får sysselsättning ändå. Lika bestämt vet jag att vissa syriska män kan lära sig, om viljan, den rätta, finns då går det att komma ur bidragsträsket.
  Vi ska inte behöva tillhandahålla tolkar till folk som varit här mer än 4 år, och aldrig till ”svenska” kriminella de skall inte ha annat straff än omedelbar utvisning.

 4. Detta kommer aldrig den landsförädiska och mångkulturälskande familjen i riksdagen att gå med på !
  Klassas som naturligtvis som rasistiskt och hets mot folkgrupp……
  Dessutom skulle språkprov kunna rasera statistiken som visar att importerade icke svenskar har arbete och är integrerade i samhället, hur icke svenskar klarar av jobbet i verkligheten är inte landsförädiska politiker intresserade av bara att kunna visa upp och ljuga om att integrationen fungerar perfekt.
  Sverige 2020 präglas av landsförräderi, mångkulturell kriminalitet, hyckleri, förljugenhet, censur, mörkläggning och korruption.
  Framtiden ser inte ljus ut.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: