Oxelösunds kommun och polisanmälan som aldrig borde ha lämnats in…

MYNDIGHETSMISSBRUK. I gårdagens lokaltidning, Södermanlands Nyheter, tyvärr bakom betalvägg, kunde vi läsa om att Oxelösunds kommun polisanmält en företagare för att ha förvanskat handlingar i ett bygglovsärende. Kommunchef Johan Persson är förtegen kring det  hela och det gör han rätt i.

Ärendet rör sig om fastigheten Vildvinet, f.d. Folkets Hus i Oxelösund som ägs av företaget Centrumbolaget Vinterklasen AB, och är av den arten att skulle åklagare och polis ha tid att utreda detta så har dom absolut inget annat att göra. Jag skulle tro att åklagaren kastar denna anmälan där den hör hemma, i papperskorgen.

Vildvinet, Folkets Hus i Oxelösund. Byggt 1956. En gång ägt av socialdemokraterna men de gick i konkurs och tvingades att överlämna ägandet till privata intressen.

Oxelösunds stad kommun bildades 1950, sedan dess har staden styrts av socialdemokraterna, efter de senaste valen med hjälp av vänsterpartiet. I kommunhuset verkar väggarna vara impregnerade med motstånd och ovilja mot företagare och företagande. Detta trots årtionden och möten om att underlätta för dessa att verka i staden.

Tur för kommunen att de inte blir polisanmälda varje gång de gör något fel. Då skulle de inte ha mycket annat att syssla med.

Fel på fel begås, och det är säkert inte lätt att vara bygglovshanterare men de som försöker och är duktiga ser kommuncheferna till att de säger upp sig.

Kommunchefen Johan Persson tror att han är kvar i det militära, pekar med hela handen och de som inte gör som han vill tvingas bort, ibland med hjälp av kommunalrådet Catharina Fredriksson (S), lagar och regler verkar väga lätt. Det verkar som kommunens styrande politiker och många av tjänstemännen missuppfattat sin roll och tror att invånarna och skattebetalarna är till för dem i stället för tvärtom.

-Pettersson har full förståelse för att en enskild tjänsteman eller kvinna inte kan alla regler perfekt men jag har ingen förståelse för att de är otrevliga och ovilliga att försöka lösa problem, det är det de har betalt för.

Oxelösund präglas av myndighetsmissbruk, olika behandling, korruption, ovilja och okunskap. Det är kommunchefen Johan Persson och kommunalrådet Catharina Fredriksson (S) ansvar.

Åke Holmström, vd och ägare av Centrumbolaget Vinterklasen AB och en del andra bolag. Dessutom är Pettersson Åkes morbror och jag har erfarenhet av arbets- och företagarlivet i Oxelösund sedan början på 1970-talet. Jag tror aldrig kommunen skulle ha gått så långt som till en polisanmälan om det handlat om någon annan företagare, då hade man löst saken i samförstånd. Nu försöker man ge Åke en näsbränna. Vi får se vem som bränner sig.
  • TIDIGARE 2020-07-03. JO utreder åtta kommuner för mörkad utbredningen av coronaviruset i Södermanland.

KORRUPTION/BROTTSLIGHET. All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare. Riksdagens ombudsmän, eller i dagligt tal Justitieombudsmannen (JO), är en del av riksdagens kontrollmakt (alltså folkets kontrollmakt). JO har till uppgift att på riksdagens vägnar utöva tillsyn över tillämpningen i offentlig verksamhet av lagar och andra författningar. Tillsynen omfattar såväl domstolar och andra myndigheter som de anställda befattningshavarna.

JO Per Lennerbrant. Foto: Pernille Tofte

JO har beslutat att utreda en anmälan mot åtta kommuner och en region som påstås ha samordnat sin hantering av en journalists begäran om att få ta del av uppgifter som rör covid-19.

I en anmälan till JO fördes det fram klagomål mot åtta kommuner och en region (Eskilstuna kommun, Flens kommun, Gnesta kommun, Katrineholms kommun, Nyköpings kommun, Oxelösunds kommun, Strängnäs kommun, Trosa kommun och Region Sörmland). I anmälan uppges att kommunerna och regionen, inom vad som omnämns som ett kommunikationsnätverk, samordnat sin hantering avseende en journalists begäran om att få del av sammanställningar av uppgifter som rör covid-19.

Kommunerna och regionen har nu uppmanats att göra en utredning och yttra sig om den i anmälan påstådda samordningen. De har även uppmanats att besvara vissa frågor och redovisa sin bedömning av om reglerna i bl.a. tryckfrihetsförordningen har följts.

– Uppgifterna i anmälan väcker frågor om offentlighetsprincipen har följts. Jag vill därför ha kommunernas och regionens redogörelse för vad som har hänt, säger justitieombudsmannen Per Lennerbrant.

Kommunernas och regionens yttranden ska ha kommit in till JO senast den 16 oktober 2020.

  • TIDIGARE 2020-05-03. Kommuner mörkar utbredningen av coronaviruset i Södermanland

KORRUPTION. Toppcheferna i Sörmland har aktivt försökt mörklägga hur omfattande smittspridningen av coronaviruset är inom äldreomsorgen i Södermanland. Flera kommuner samt Region Sörmland har pratat ihop sig om en gemensam strategi mot media, rapporterar Södermanlands Nyheter med flera.

Johan Persson, kommunchef i Oxelösund. Pressbild

Förhalningstaktik används av samtliga kommuner som fått begäran, vilket bekräftas i en sammanfattning av det man kommit överens om, som Johan Persson, Oxelösunds kommunchef, skickat till alla kommuner och till regionen. ”Ingen kommun kommer att svara innan onsdag”, slås det fast i mejlet.

I flera artiklar har tidningar avslöjat att sörmländska kommuner mörkat uppgifter gällande hur utbredd coronasmittan är inom äldreomsorgen. Samtidigt har flera kommuner tillsammans med Region Sörmland medvetet försvårat för media att ta del av uppgifterna genom att konspirera med varandra.

-Pettersson säger att detta är korruption på hög nivå, politiker och tjänstemän verkar ha glömt vilka som är deras arbetsgivare. Skattebetalare ska bara betala och inte vara till besvär tycks de anse.

Troligen är politikerna inblandade i tjänstemännens mygel eftersom det fortsätter år efter år.

Den som åsidosätter offentlighetsprincipen gör sig skyldig till tjänstefel enligt brottsbalken och kan dömas till böter eller fängelse i högst två år, och vi ska veta att mygel med offentlighetsprincipen är det lilla som sker mot skattebetalarnas vilja i kommunerna och de tjänstemän som är ärliga nog att protestera får sparken.

Bra gjort av Sörmlands Media…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Oxelösunds kommun och polisanmälan som aldrig borde ha lämnats in…

  1. De kan löna sig att rösta SD även i kommunvalet. De är av naturen inte så oanständigt självgoda m.a.o. lite mer förädlade kanske…. I det hårda politiska klimatet är det inte av lättja någon väljer att representera SD-politik. Känner också att det blivit för mycket av ”Skattebetalare ska bara betala och inte vara till besvär…” från kommuner till riksdag.

  2. Konstigt, för han verkar att fungera likadant som en namne
    som basar över Kalmar kommun? Vad är det för fel på Sossar?
    Eller rättare sagt, finns det ingen Sosse med sunt förnuft?

    Småföretagshatare har Sossar varit i många år trots att
    dom själva uppbär högre ersättning än vad många
    småföretagare bara kan drömma om!
    Sitter det månne i generna?

  3. Kraven på bygglovshanterare verkar inte vara höga.

    En bekant i Järna fick krav att riva en byggnad.
    Rivningen gick inte att överklaga!
    Att inte fullfölja kravet var belagt med ”böter”!

    Problemet för vår bekanta var att byggnaden står på
    grannens tomt och tillhör grannen.

    => Kan komma att påverka förhållandet till grannen.

    Bygglovshanteraren talade dålig svenska ……………..!

    => Var och en kan drabbas av denna ”hjälpklass”, som
    vi importerat!

    • När en invandrare långtbortifrån bestämmer över svenskar, då har det gått för långt. De bör inte få en tjänst i det offentliga.
      Min syster, revisor, gick till SKV för många år sedan för att överklaga en skönstaxering på 600 tusen för en klient. Hon möter en arabiska ,som inte kan svenska , och ber om ursäkt när systern bad att få träffa någon som begriper hur man går tillväga i fallet.
      Kom att tänka på att med falska papper typ ekonom har hon slunkit in, en analfabet. Undrar vilka konsekvenser det för med sig. Undrar hur många skönstaxerade har bara betalat utan att kolla upp.

Kommentera