Regeringen säger nej till att neka hemtjänst i sommar

ÅLDRINGSVÅRD OCH SKATTER. Kommuner har inte rätt att neka sommarboende hemtjänst. Det har regeringen beslutat, rapporterar Hallands Nyheter (bakom betalvägg) Under våren har många kommuner uttryckt en önskan om en tillfällig lagändring för att slippa erbjuda hemtjänst till fritidsboende. En majoritet i riksdagen är för en sådan lagändring, men regeringen bedömer det inte som möjligt att hinna genomföra.

Det är inte rimligt att pensionärer som skaffat sig ett fritidshus inte ska kunna använda det. Bild från Pixabay

Flera kommuner planerar att trotsa regeringens beslut att inte låta kommuner neka sommargäster hemtjänst. – Vi håller på linjen att neka hemtjänst tills vidare, säger Sotenäs kommunalråd Mats Abrahamsson (M).

Britta Flinkfeldt, kommunalråd i Arjeplog (S), anser att beskedet är ”olyckligt”. – I värsta fall kan det ta hela sommaren innan vi kan bevilja hemtjänst, säger hon.

Under våren har många kommuner velat se en tillfällig lagändring för att slippa erbjuda hemtjänst till fritidsboende på grund av en allt mer pressad vårdpersonal.

-Pettersson säger att har gamlingar rätt till hemtjänst och har skaffat sig en stuga i en annan kommun ska de givetvis kunna utnyttja sin fritidsbostad. Det ekonomiska borde kommuner kunna lösa emellan sig. Annars får gamlingarna skriva sig i fritidsbostaden när de är där och hemma när de är där. Det är lätt att ändra adressen så följer skattepengarna med.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Regeringen säger nej till att neka hemtjänst i sommar

  1. Jag tror att problemet är att dom inte har personella resurser och då är det svårt att ta hand om fler än vanligt.

    • Givetvis är det så men det går bra att ordna resurser för asylsökande, anhöriginvandrare och ensamkommande men inte för svenska pensionärer…

  2. ”men regeringen bedömer det inte som möjligt att hinna genomföra”
    Så dom kom på detta försent med andra ord?
    Och det är ingen idè att göra detta nu men till nästa sommar kanske!

  3. Skönt att läsa att det tydligen finns några kommunalråd som vågar hävda och följa det kommunala självstyret. Det borde ske oftare och på fler områden. Även när det gäller invandrare och tiggare.

  4. Om inte gymnasielagen upprörde kommunerna. Så behöver de inte beklaga sig nu.

    Då fanns det pengar och resurser. Inte många kommunpolitiker som beklagade sig då.

  5. Med beslutet att neka hemtjänst i sommar till besökare från andra kommuner så har Sveriges vobblande statsminister Stefan Löfven (S) ändrat sig igen …

    https://videopress.com/v/Fa6T3km8

    För vilken gång i ordningen han byter fot har jag för länge sedan tappat räkningen på.

  6. Om inte gästkommunen kan hitta folk så får väl hemkommunen skicka med folk att sköta hemtjänsten. Förutsätter att hemkommunen i alla fall betalar för sina egna invånare även om tjänsten utförs i annan kommun.

  7. Det borde gälla invandringen. Ingen kommun visar plus p.g.a invandringen och kostar kommunerna mångfalt mer, pengar som aldrig kommer igen.

    Där finns det pengar och spara, samtidigt får dessa analfabeter chansen att bevisa sin förmåga!

  8. Pettersson har rätt i att det är den besökta kommunens ansvar att ordna beviljad hemtjänst. Men det är hemkommunen som är betalningsskyldiga. Med en stor och stigande arbetslöshet borde det inte vara svårt att hitta några som kan rycka in. Kan man, som amiral McRaven så målande uttrycker det, bädda sin egen säng så borde man kunna bädda andras. Om inte annat så kan det vara ett uppslag för Bert Karlsson och en ny koncern.

Kommentera