Sida-anställda slipper flytta från Östermalm till mångkulturen

INRIKES. Efter framställan från Sida har regeringen idag beslutat att vidga lokaliseringsbeslutet för Sida från 2018 till att omfatta fler möjliga kommuner än Botkyrka i Stockholms län. Lokaliseringen ska verkställas på sådant sätt att den statliga närvaron stärks och bidrar till socioekonomisk utveckling utanför Stockholms innerstad, meddelar regeringen i ett pressmeddelande

Socialdemokraten och numera ”opolitiske” generaldirektören för Sida, Carin Jämtin har en lön på c:a 130.000 i månaden. Foto: Fredrik Persson

År 2018 meddelade regeringen att biståndsmyndigheten Sida skulle flyttas från Gärdet på Östermalm till mångkulturella paradiset Botkyrka. Men flytten blir inte av, i varje fall inte nu. 

Myndigheten ska dock fortfarande flyttas till en förort, hävdar regeringen.

”Att finna ändamålsenliga lokaler i det befintliga lokalbeståndet i Botkyrka kommun har inneburit svårigheter. Med det nya beslutet möjliggör regeringen för Sida att verkställa omlokaliseringen inom rimlig tid från kostsamma lokaler i innerstan till ändamålsenliga och mer resurseffektiva lokaler i en av Stockholms förorter”, skriver regeringen.

De positiva effekterna av statlig närvaro i hela landet handlar enligt regeringen ”ytterst om legitimiteten och allmänhetens förtroende för den statliga förvaltningen, något som är av central betydelse för vår demokrati”.

”Den statliga närvaron bidrar även till den socioekonomiska utvecklingen i lokalsamhället.”

-Pettersson är övertygad om att Sida skulle kunna flytta i princip vart som helst. Det är bara att minska antalet anställda och Sidas budget betydligt, som det är nu är Sida en ekonomisk katastrof…

142,7 miljoner om dagen i bistånd hade kunnat användas i sjukvården i Sverige

  • TIDIGARE 2018-01-22. Regeringen tar beslut om flytt först, gör konsekvensanalys sedan!

INRIKES. Biståndsmyndigheten Sida flyttar från Stockholms innerstad, meddelar vice statsminister Isabella Lövin (MP) på en pressträff. Drygt 500 tjänster berörs när myndigheten flyttar till Botkyrka, en kommun i sydvästra Stockholms län.

– Vi vill se ett Sverige som håller ihop och i det arbetet är det väldigt viktigt med statlig närvaro, säger Lövin.

Enligt kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin, kommer flytten förändra förutsättningarna för hela kommunen, säger Östlin. .

– Det är enormt viktigt med statlig närvaro, även i ytterområdena, säger hon.

-Pettersson säger att det är galenskap. Naturligtvis är det bra att myndigheter sprids ut men det finns, enligt vice statsminister Lövin inga lämpliga lokaler i Botkyrka och ska sådan byggas undrar i varje fall jag:

  • Vad kostar det att bygga nytt?
  • När kan det bli klart?
  • Vad blir totalpriset för flytten?
  • Finns inga lediga lokaler någon annanstans?
  • En konsekvensanalys av flytten ska presenteras 1 augusti 2018. Brukar man inte göra en sådan analys innan beslut tas?
  • Behövs 780 anställda för att ge bort andras pengar som gör dålig nytta?

Jag ser att Carin Jämtin är generaldirektör för Sida. Jämtin var socialdemokraternas partisekreterare till augusti 2016 och utsågs av regeringen till generaldirektör för Sida från 29 maj 2017. Hoppas  Carin fick jobbet på sina meriter i konkurrens med andra sökanden och inte på grund av sin partibok. Jämtins månadslön är 118.000 kronor. Det hade räck till mycket bistånd. Carin Jämtin har bytt jobb tidigare och tjänat några kronor extra på sosse-metoderna.

Carin Jämtin föreslog också att vi skulle få en muslimsk helgdag men ångrade sig sedan.

Totalt ska cirka 900 jobb i huvudstaden flyttas ut i landet. Malmö, där presskonferensen hölls, får många nya jobb. Myndigheten för tillgängliga medier (100 tjänster), delar av Tullverket (30) och Tillväxtverket (10) flyttar till Malmö.

Även delar av Trafikverket (80–100 tjänster) och Kronofogden (15) utlokaliseras till Skåne. Kristianstad blir hemvist. Inspektionen för socialförsäkringen ska flyttas till Göteborg (60).

Enligt Riksrevisionens utredning från 2009 kostar varje utlokaliserat jobb cirka en miljon kronor.

Så frågan blir återigen. Vad kostar det totalt och kommer myndigheterna att fungera bättre?

Men principen är bra. Det finns ingen anledning till att Sida ska ligga på Östermalm som nu…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Sida-anställda slipper flytta från Östermalm till mångkulturen

  1. Jobbigt att behöva möta en del av verkligheten. Rädslan är nog den verkliga sanningen och platsen, ingen status?

  2. Kronofogden kan väl ha sin verksamhet i alla förorter.
    Kortare resväg, samtidigt som de kan se när de åker runt i dyra bilar!

    Såg att Bard blivit hotad av gängkriminella, det hatet är tydligen acceptabelt eftersom det är statligt sanktionerat.
    De politiker som är totalt normlösa, de importerar grovt kriminella och accepterar deras våld mot samhället och framför allt mot meningsmotståndare.
    Trodde inte de kunde sjunka lägre, men botten är inte nådd.

    Väntar bara på valaffischer från vänstern där de berättar om stödet från gängkriminella som gillar deras knäböjande poliser!
    Rekylen kommer, var så säker!

    Ett sånt undergrävande av moral och etik har historiskt lett till samhällens undergång. Det här har pågått länge nog, det blir svårare och svårare att skilja på politiker och andra kriminella!

  3. Ser att djurplågaren har för avsikt att anmäla Alexander Bard för rasism,,för inte så länge sedan försökte han sig på att dra
    Joakim La Motte inför skranket?? Undrar ifall inte djurplågaren
    tagit sig vatten över huvudet, ingen av dessa som han försöker
    åtala är några duvungar som han kan lattja med,det är !inga
    75 åriga tanter som han klarat av att bötfälla o fängsla

  4. På p3 spelar dom musik där dom sjunger niggas/nigger.

    Är jag då rasist som lyssnar…

  5. Vad nu då, gillar inte mångkultur vurmarna sin egen
    medicin, den dom i 20 år prackat på dem som inte efterfrågat
    den? Märkligt,, det var ju så bra med mångkultur i det tråkiga
    Sverige? Lägg ner Sida och använd pengarna till att stärka
    den förfallna åldringsvården!

  6. Sida kan flytta ut där man huserar nu och sedan stänga för gott. Det skulle gynna Afrika.

  7. Statlig närvaro i hela landet säger Statsministern. Men här är det ju SIDA som vill ha närvaro i hela världen. Då kan man t ex flytta till Somalia och med det landets lönenivå. Skulle ingen från Östermalm ställa upp så torde de flesta skattebetalare vara glada.

Kommentera