Svenska och israeliska forskare har lyckats utvinna DNA ur Dödahavsrullarna


HISTORIA. Dödahavsrullarna är en samling handskrifter som hittats i Qumran öster om Jerusalem i Judeen. De är skrivna mestadels på hebreiska och till vissa delar på arameiska och grekiska. Texterna är judiskt religiösa texter och texter som finns med i den kristna Bibeln framför allt det som benämns Gamla testamentet.

Dödahavsrullarna består av 25000 fragment av pergament och papyrus som hittades 1947 i Qumran på Västbanken. De gömdes undan där år 70 e. Kr. och är ungefär 2000 år gamla. Foto: Courtesy of the Israel Antiquities. Shai Halevi

Forskare vid Uppsala universitet har, tillsammans med kollegor i Israel, lyckats utvinna DNA ur de över 2 000 år gamla Dödahavsrullarna. Informationen om djuren vars skinn använts till pergament gör det möjligt för historiker att dra slutsatser om vilka textfragment som hör ihop men också om hur pass representativa texterna verkligen är för judendomen vid den här tiden.

Läs mer på Uppsala universitets hemsida.

-Pettersson är inte historiker men jag tycker det är konstigt att Dödahavsrullarna är skrivna mest på hebreiska om det är som araberna säger att dom var där först och att området tillhör dem…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Svenska och israeliska forskare har lyckats utvinna DNA ur Dödahavsrullarna

 • GENUSVETENSKAP

  Genusorienterad ”polis” skämmer ut ”polisen”. Knäböjande och tjutande feministisk gelépolis. Ny metod igen. Kör hårt kära ”poliser” och genusmyndigheter. Världen skrattar och själv skrattar jag så mycket så jag har ont i magen var eviga dag.

  Gilla

 • Kungen

  Vem bryr sig om det nu ????

  Gilla

 • G Nordström

  Det dröjer inte länge förrän de påstår att islam är den första religionen i världen. Fast det är en politisk ideologi med satan som förbild.

  Gilla

 • Ulrik Petersson

  Gud välsigne Israel!

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  och inte bara det! Dom är inte dåliga!

  Dom lyckades också bygga resterna av det gamla judiska templet UNDER mosken i Jerusalem!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: