Regeringen fuskade med Pisa-rapporten


SKOLAN. Den senaste Pisa-rapporten visade att svenska skolelever presterade klart bättre än vid föregående provtillfälle och utbildningsminister Anna Ekström talade om ”en glädjens dag”. Men enligt en granskning som Expressen gjort bröt en del skolor som deltog i provet mot OECD:s regler genom att gallra bort vissa utlandsfödda elever som borde ha skrivit provet.

Matematik av Timisu från Pixabay

Magnus Henrekson, professor vid Institutet för näringslivsforskning, säger att felet är allvarligt, eftersom det kan ge en felaktig bild av hur Sverige står sig internationellt.

– Här verkar finnas grava metodfel som systematiskt förbättrat genomsnittet, säger Henrekson.

-Pettersson säger att regeringen har fuskat men även Expressen, att siffrorna var manipulerade har bloggen och andra skrivit om flera gånger.

PISA är en internationell studie som undersöker 15-åringars kunskaper inom läsförståelse, matematik och naturvetenskap. Studien genomförs vart tredje år. Kina är bäst i världen.

Utbildningsminister Anna Ekström, S, jublar: ”Svensk skola fortsätter återtåget till kunskapsresultat i topp!”.

Den som läser hela Pisa-rapporten kan också ta del av följande: ”Samtidigt är Sverige det land i undersökningen där störst andel 15-åringar uteslutits från att genomföra Pisa-testet, 11 procent, på grund av att de varit nyanlända”.

Men det kanske brister i minister Ekströms läsförståelse eftersom hon inget nämner om den icke helt oväsentliga saken, skrev vi på bloggen i december 2019.

Skolverket

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


32 responses to “Regeringen fuskade med Pisa-rapporten

 • gamgubben

  Att manipulera resultat är en farlig trend vilket sossarna borde vara medvetna om, men de gömmer sig bakom ”det vet väl varje rättänkande människa att vår politik är den bästa.” Ju större man är desto tyngre blir fallet.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Jag är i alla fall inte ett dugg förvånad !

  Gilla

 • Lisa.

  Regeringen fuskar med PISA, liksom med BRÅ, arbetslöshetssiffrorna, valprocenten och kinesiska virusets dödsfall.

  Gilla

 • Olof.p

  Vem är förvånad? Det som förvånar mig mest är att någon överhuvudtaget röstar på sossepartiet som inte kan, förstår eller vet någonting.

  Gilla

 • ruben

  Sverige har en sämre skola än pisa-rapporten visar. Är det inte myndigheter och regeringens genomgående strategi och värdegrund? Att upphöja sin ställning genom att mörka verkligheten där man kan. Jag vill byta till en regering med ryggraden att vårda den nakna sanningen och vill sina skötsamma väljare väl. En regering, som vill Sveriges bästa på svenskars villkor. Kanske en utopisk dröm om Sveriges förstörelse gått för långt, men jag är optimist.

  Gilla

 • Kungen

  Säg något som dom INTE fuskar med. Jag kommer inte på nånting

  Gilla

 • MrR

  Regering och Myndigheter fuskar alltid !

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  Och lärda samt människor med förstånd förstår vilka som är ”pappa” till detta ljugeriet.
  Ljugeriet är så utbrett inom regeringen så att de har eget namn för ljugeriet… alternativ sanning !

  Övriga världen ser nu Sverige som ett land i fullständigt haveri, där hyckleri, ljuger och falskhet är nu ett normalfall…ett Socialdemokratiskt normalfall !

  Vill du och vill du att dina barn ska ha det så här ? 😢 😢 😢

  Om ja, fortsätt då att rösta på Socialdemokraterna eller deras allierade hycklande, knäböjande partikollegor.

  Gör om, gör rätt, om så inte för dig själv, så för dina barn eller dina nära och kära.

  Gilla

 • Tony

  Regeringen fuskar med allting bara det gynnar dem själva!

  Gilla

 • Hasse

  Allt är fusk ,fusk med corona förkylningen.fusk med ekonomin. Om där nu finns så mycket pengar i statens ägo, varför har vi då inte en riktig bra pension,Fri tandvård mm

  Gilla

 • villervalle03

  Många av oss misstänkte fusk redan då. Hur kan man ta in miljoner där en stor del ännu är analfabeter och andra med enbart koranskola som utbildning och säga att kunskaps nivån stiger i landet. Det var och är lögner och fuskande lärare, som höjt resultatet, som väntad, i ett land som även styr medier och institutioner med lögner och ett omfattande värdegrund som bara gäller andra.

  Gilla

 • Argus

  Jag tycker att vi inte bara ska gallra bort vissa utlandsfödda elever utan många utlandsfödda. Det finns väl sisådär 1,5 miljoner för många. Deras länder behöver dem, inte vi.

  Gilla

 • Wally Walrus

  Finns det någonting som denna så kallade regering inte fuskar med så skulle jag vilja veta vad det skulle vara?

  Gilla

 • Mike E

  Allt detta kan ske pga. en ideologisk journalistkår, med gigantiska, tvångsfinansierade SR/SVT i spetsen, som döljer, vinklar och t.o.m. ljuger för att driva sin egen agenda.

  Gilla

 • hllviken

  Sverige har extremt många utlandsfödda i förhållande till ursprungsbefolkningen, då måste man ta hänsyn till det när man jämför med andra europeiska länder.

  Gilla

  • Realist

   Bullshit !!
   Dom ”nyanlända” tar aldrig hänsyn LANDET dom kommit till !!!

   Gilla

   • hllviken

    Goddag Yxskaft!

    Saken gällde jämförelse av skolresultat mellan olika länder. Eftersom Sverige har extremt många utlandsfödda i förhållande till etniska svenskar, är det helt riktigt att ta bort en del utlänningar i PISA-testet – för att jämföra svenskar med andra européer.

    Gilla

 • Fjodor

  Utbildningsministers jublar över fusk. Det ska väl ingå i nya läroplanen förmodar jag så det blir ännu bättre i nästa pisa-mätning.

  Gilla

 • age

  En ärlig rapport skulle naturligtvis
  ha brutit mot LANDSFÖRRÄDARNAS,
  socialdemokraternas kontrakt med
  Muslimska Brödraskapet .

  Vi, Vårt Fosterland är under invasion
  av invandring!

  – och vi bjuder dem på vår välfärd!
  – och vi bjuder dem på vår skolgång!
  – och vi bjuder dem på vår sjukvård!
  – och vi bjuder dem på våra bostäder!
  – och vi bjuder dem på våra pengar!

  Är det vad du vill?

  Gilla

 • Nils Dacke

  Måste Expressen avslöjar detta just nu ? vi har ju andra problem med Sverigebilden utomlands. Dessa länder kan ju få för sig att vi är en bananrepublik och inte klarar av något överhuvudtaget………Nä just det , vi gör ju inte det.

  Gilla

 • lenio60

  Om det är nyanlända som utgallrats tycker jag det är relevant. Nyanlända har inte gått i svensk skola och kan därför inte spegla hur svenska elever, d.v.s. svensk skola står sig internationellt. När de har gått i skola här ett antal år och lärt sig språket då först kan det vara relevant. Internationellt borde nyanlända utgöra ett särfall, för alla länder, och därför jämföras för sig.

  Gilla

  • Kunta Floyd

   De har gallrats bort eftersom skägget döljer uppgifterna – de ser inte vad som står.

   Gilla

  • Fjodor

   Förutsätter du att alla ”15-åringar” som invandrat aldrig gått i skolan? Tror snarare problemet är att dessa 15-åringar är över-åriga analfabeter vid ankomst istället för något kunskaps-kapital. Likväl kommer de som 15-åringar gå ur svenska grundskolan inom kort och det är därför mätningen är relevant. Varför ska det sopas under mattan att vi har legioner som går raka vägen ur grundskolan med usla kunskaper?

   Sen är det väl inte bara Sverige som tar emot invandrare så varför exkludera dessa i mätningar. Menar du att det inte sker invandring till andra länder eller att de har bättre omdöme om vilka de släpper innanför sina gränser?

   Gilla

  • Realist

   Frågan är HUR MÅNGA ÅR MÅSTE DOM GÅ I SKOLAN ????

   Gilla

 • Onkel Björn

  Man kan ju undra hur urvalet sker. Ca 5000 elever från ca 200 skolor blir ju bara ca 25 elever per skola. och eftersom vi hamnar ganska långt ner kan man ju undra om man har tagit ut de bästa eller de sämsta eleverna eller om det är som så att man slumpvis har valt ut de elever som ska vara med. Plockar man då bort nyanlända som faktiskt går i samma klass som de inhemska svenska barnen, ja då är det ju inte något slumpvist val. Så är våra svenska skolor egentligen något att ha.

  Gilla

 • Korrupt Genusminister

  Bolla kan inte räkna och det försöker regeringen dölja. Ska man ljuga om ett PISA-resultat (och om hur lyckad skäggbarns-invandringen varit) måste man vara smart. Det säger sig själv att de tjocka genuskärringarna inte har de mentala resurser som krävs. Det är ett stort hopp från att syssla med genusutredningar, äta kakor och vara okvinnligt till att komma undan med fusk i internationella studier. Det genustanterna inte förstår (innefattar även de ”manliga” genustanterna i regering och på myndigheter) är att det alltid är bäst att vara ärlig. Att skrika och vara emotionell fungerar bara till en viss nivå och med det svenska folket. Nu, när omvärlden har genomskådat dårhuset Sverige, kan vi vänta oss många överraskningar i framtiden.

  Gilla

 • Kunta Floyd

  Jag håller med, det är en väldans massa tjocka kärringar. Men jag tror ingen i den så kallade ”regeringen” (ni vet det där huset där kompetensen är låg) slår den enorma rullande V-märkta åklagaren. Men visst är det många genustjockisar. Absolut.

  Gilla

 • GENUSVETENSKAP

  En tjockis sa att det var en ”en glädjens dag”, när de fuskade.

  Gilla

 • Kent

  Har man börjat sin karriär i SSU så har man fått en gedigen utbildning i fusk och siffertrix.

  Gilla

 • Skatt på påse

  Svenska myndigheter förlorar allt mer i trovärdighet för var dag som går.
  Hur har vi kunnat få en så stor ansamling av skräpgestalter vid våra myndigheter? Godtycke, trixande med siffror, rena lögner och feta kärringar i överflöd.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: