”Svenska” människosmugglare gripna i Helsingfors

BROTTSLIGHET. I januari kontrollerar finska tullen två resenärer på Helsingfors-Vanda flygplats i Finland. Männen har svenska pass, men Tullen börjar misstänka att en av männen reser med ett pass som tillhör någon annan, rapporterar Svenska Yle

”Borttappade” svenska pass. Samma telefonnummer men olika namn, dock verkar inga svenskar tappa sina pass.

Misstankarna visar sig vara korrekta. Mannen är inte svensk medborgare, utan kommer från Kuwait. Den andra mannen är svensk medborgare och tillhör en internationell människosmugglingsliga. Hans uppgift är att smuggla den kuwaitiska mannen till Storbritannien.

– Mannen från Kuwait berättade att han rest in i Europa längs en smugglingsrutt och hamnat i Frankrike. Resan skulle fortsätta från Frankrike till Finland och vidare till Storbritannien, säger utredningschefen Juho Sillanpää som är överstelöjtnant på Finska vikens sjöbevakningssektions brottsbekämpningsenhet.

Under utredningen kommer det fram att det inte var den svenska mannens första gång på Helsingfors-Vanda flygplats. Han misstänks nu ha smugglat två personer via flygplatsen redan innan januari.

Dessutom framkommer det att mannen försökt lura till sig en andra identitet i Storbritannien. Han har uppgett för myndigheterna att han är asylsökande från Kuwait. Myndigheterna misstänker att hans plan var att använda den falska identiteten i smugglingsverksamheten.

Mannen häktades i slutet av januari. Brottsrubriceringen är ordnande av olaglig inresa. Ärendet går snart vidare till åklagaren.

Det framgick fort att det var en internationell liga som låg bakom smugglingsförsöket i januari. Både den internationella polismyndigheten Europol och Europeiska unionens byrå för straffrättsligt samarbete, Eurojust, kopplades in på fallet. Tjugo personer är misstänkta för brott.

Ligan var verksam i Sverige och Storbritannien. I båda länderna greps flera personer efter att myndigheterna slagit till mot deras hem. Ligan var specialiserad på att smuggla in människor till Storbritannien.

-Pettersson säger att det är som så ofta, invandrare som kallas svenskar, svenska pass i omlopp med minimal kontroll…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

”Borttappade” svenska pass Sydsvenskan 29/3-2019. Samma telefonnummer på alla och samma efternamn på tre st.

14 thoughts on “”Svenska” människosmugglare gripna i Helsingfors

  1. Svenska poliser har fått i uppdrag av regeringen att bli lurade vad gäller pass. De jobbar hårt med frågan, sedan 30år tillbaka, när fenomenet uppkom. Tappade pass, vilket skämt, mycket svenska pass är det som hittas av invällare på de märkligaste platser i världen, och just de kom på att de ville bli flyktingar i Sverige och leva på bidrag resten av sitt liv. Behändigt.

  2. Heller inge tillfällighet att flest tappade pass har sin
    hemvist i Malmö och Södertälje, där huserar ju också två
    tidningar som är Mångkulturivrare och som hjälper till att
    sprida ofoget utan att reagera!

  3. Vilken normal tidning som helst i världen skulle reagerat
    för alla Annonser om tappade pass, och slagit larm till
    myndigheter, men aningslösa, eller fullt medvetna tidningar
    här tjänar hellre pengar på dessa annonser?, Till och med
    en tidningsredaktion kan förstå att det är något skumt med
    alla tappade pass!

    • Man skall inte nervärdera Finland. De är på hugget bokstavligen gällande smugglarna och andra som försöker sig in i Europa. Det är inte bara passera tullen ,utan alla dokument skall fram! Kontroll av fingeravtryck förekommer också i misstänkta fall. I Finsk gränsbevakning skall man vara ödmjuk.
      Glömmer aldrig när de åkte med buss till Finland.Över ett irakier återvände hem efter ett par veckor. Alla hade plötsligt sjuka anhöriga, eller kunde det bero på den fickpengen på strax under 30 sek per vecka så de insåg att där blir man inte rik! Bäst och åla hem och prova Sverige ,antar jag

  4. En internationell spärr på dessa pass i databanken skulle minska borttappade pass.

  5. Att tappa bort ett pass, alltså inte stulet vid inbrott, skulle innebära att ett nytt pass kunde ansökas först inom ex. vis 12 månader. Ett pass får man helt enkelt inte tappa bort.
    Och om du ändå tappar bort ett pass så skulle du ej kunna bli bli svensk medborgare såvida du inte hade svenska föräldrar sedan två generationer. Men vi har slappa myndighetspersoner så en skärpning lär aldrig ske.

  6. Finland kan! I Sverige förekommer detta säkert varje dag när inga kontroller görs. Nu är nog Stefan förbannad.

    • Största felet med Sverige är att vi är freds- och trygghetsskadade. Det är nånting som SD verkar ha fattat.

      • Dags att vakna.Kriget är redan här, på allvar kan det börja nu när bidragen sinar och folket blir desperata utan medel. Så bedrövligt med tanke på svenska barn och ungdomar.

  7. När det gäller skojeriet med borttappade pass så kan man ganska lätt stävja det hela. Om man har förlorat passet så ska kostnaden för det som man har ”tappat”vara tio gånger så mycket som vad det första kostar det vill säga 3500 kr skulle man även lyckas med att ”tappa” sitt andra pass och behöver ett tredje så kostar det 35000 kr , skulle tro att ” borttappade ” pass skulle sjunka rätt betydligt vid ett sådant system .

Kommentera