Får man kalla SVT:s och SR:s journalister för skattehoror?

MEDIA. Det är troligen opartiskt och sakligt att kalla de skattefinansierade journalisterna på SVT och Sveriges Radio för “skattehoror”. I varje fall om man ska tro en enig Granskningsnämnd som friat Sveriges Radio P4 Stockholm efter att redaktionen i ett programinslag kallat journalister på alternativmedia för ”swishhoror”.

Ola Gäverth. Foto: Mårten Eidevall/Sveriges Radio

Det var i Morgon i P4 Stockholm, 2019-12-27, som Sveriges Radios medarbetare diskuterade vilka nya ord som lanserats under året som gått. En av statsradions anställda som medverkade i sändningen, Ola Gäverth, ville dock lägga till ett eget begrepp – ”swishhora” för frilansande journalister som i motsats till honom själv inte får betalt via skattsedeln och presstödet utan måste producera material som läsarna vill ha och är villiga att betala frivilligt för.

“(B) – Eh, jag menar, swishjournalist skulle jag säga att det är någon som säger sig
vara journalist och som då inte tillhör ett mediehus. Men som tar in pengar på, via
Swish då, alltså att man tigger pengar helt enkelt för att få fortsätta att verka. Jag kallar
dem ju Swish-hora. För jag tycker att det är någonstans, jag tycker inte att de är, man
kan vara journalist visserligen utan att arbeta i något mediehus. Men det här är ju
oftast åsiktsmaskiner som inte då skulle jag kalla journalister utan debattörer istället.

(A) – De snor vår titel. (B) – Ja men det är ju så här liksom då upphöjer man ju sig själv
också när man helt plötsligt säger sig slåss för demokratin. Men det är väl inget fel att
vara debattör.

Senare i inslaget sades följande.
(A) – 2018 var ju ett av de nya orden swishjournalist, du ville hellre kalla det Swishhora. (B) – Nej, men jag tror att [ohörbart] ja i alla fall Swishdebattör. Jag tycker inte
man är journalist, många av de där driver en tes och då är man inte journalist.”

Granskningsnämnden friar inslaget i full enighet. Att benämna en fristående journalist som ”swishhora” strider inte mot Public Service-kravet på opartiskhet och saklighet, menar man. Det ska enligt nämnden heller inte upplevas som nedsättande av den som träffas av ordet eftersom samtalet i studion präglades av ”en lättsam ton”.

Nämnden går därmed på Sveriges Radios egen linje om att ordvalet eventuellt kan betraktas som ”olyckligt” men samtidigt pressetiskt försvarbart och i överensstämmelse med sändningstillståndets särskilda villkor.

Närvarande ledamöter som friar inslaget är Malin Bonthron, Bo-Erik Gyberg, Gunnar Springfeldt, Kristina Åberg och Sofia Olsson Olsén, som skriver: Granskningsnämnden konstaterar att programledarna i det aktuella inslaget samtalade i en lättsam ton och i direktsändning. Programledare B:s (Ola Gäverth) uttalanden om swishjournalister var raljerande men riktades inte mot några enskilda journalister och förekom i en diskussion med anledning av språkrådets nyordslista. Mot bakgrund av inslagets kommenterande karaktär anser nämnden att uttalandet inte medför att inslaget strider mot kravet på opartiskhet.

Granskningsnämndens beslut 2020-05-11 Dnr 20.00050

-Pettersson undrar om detta öppnar upp för att kalla exempelvis hitresta zigenska tiggare och de organisationer som samlar in pengar för ensamkommande med flera för swishhoror?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Får man kalla SVT:s och SR:s journalister för skattehoror?

 1. Är det bra att statliga media tänjer på yttrandefriheten? Är de då ok om jag säger neger och zigenare, om jag gör det i lättsam ton och inte riktar det mot någon speciell person? Eller är det Swish som måste vara med? Swishneger och swishzigenare. Nej, granskningsnämnden har nog målat in sig ett hörn.
  Jag säger att granskningsnämnden är nog ett ett gäng Stockholmshoror och swishnegrer, men jag skrattar lite när jag säger det.

 2. Granskningsnämnden bedriver en mycket speciell verksamhet. Först skall man bestämma om något strider mot opartiskhet och saklighet vilket för det mesta är rätt enkelt som i detta fall. Men sedan kommer tricket; bara för att något strider mot saklighet och opartiskhet betyder det inte alltid att granskningsnämnden ANSER att det gör det.
  Så anmäl hur mycket ni vill, det har ingen betydelse för gransknings-
  nämnden, de tycker som de vill ändå.

 3. Jag ringde i går till SVT och frågade varför Agendan gällande ansvar för alla coronadöda skulle komma i repris 23.35 och var ändrat så jag missade programmet.
  Jag fick till svar att i Coronatder ändras tablåer litet hursomhelst.
  När jag undrare om de ville mörka detta som sker för oss medborgare fick jag till svar; Kom inte med konspirationsteorier.
  Jag svarade att jag betalar din lön ,så kom inte med förolämpningar.
  Vänligt folk de har i kundservice.

 4. Visst, det är ju helt rätt, landets största “Swish-hora” är utan tvekan SvR och TV. Med sin ”tvångsinbetalda licensavgift” via skatten, blir dom de största tiggare av rang vilket knappast går att hitta. För hur skulle det gå om SvR och TV skapade sig betal-box? Eller bara leva på donationer? Säkert skulle deras inkomster hamna långt från deras nuvarande välsignade skattefinansiering. Deras konkurrent, Swebbtv, går framåt på enbart ”doneringar”, dessutom ökar Swebbtv sitt klientel dag för dag. HUR kan det komma sig, media står frågande? Jo därför Swebbtv förmedlar bara ÄKTA och SANNA nyheter, inget ljugande eller smusslande. Dessutom intervjuar dom vettiga äkta människor, folk som VET och KAN det de talar om.
  Mvh Gunnar

 5. Det är tur för SR och SVT “journalistkår” behöver vara “Swishhoror” för då har de svultit ihjäl

 6. Svårt att förstå, att s.k. utbildade journalister sänker sej till en så ofattbart låg nivå. Ni ska komma ihåg att ni lever på,. av oss tvångsinbetalade skattemedel

 7. Att kalla en statsanställd för ett sådant vulgärt ord, är väl som att svära i kyrkan? Vilken mediestorm det skulle framkalla, och vilken kostnad det skulle åsamka rättsväsendet. Alla förbjude!

 8. 3 kvinnor i granskningsnämnden tycker det är okej att använda ordet hora. Tycker det är riktigt illa. Men nu är det ju så att det inte ställs några kvalitetskrav längre, de får ju ändå lön av vi skattebetalare. Jag ser dem ej som skattehoror, jag ser dem som socialfall.

 9. Jävla idioter. Dom känner sig så fina på sveriges radio. Det dom inte fattat är journalist inte är någon skyddad titel. Att statens media går i spetsen för drevet att nedvärdera människor är ofattbart. Men samhället är verkligen uppochner i vänsterfeministernas värld.

 10. Det gäller fler journalister än de i Public service. Bidragsregnet av skattemedel trillar just nu på de flesta. Särskilt påpekat av den håriga kulturministern Amanda Lind är att detta sker för att stärka “vår” demokrati.

 11. “Får man kalla SVT:s och SR:s journalister för skattehoror?”
  Självklart efter den friande domen från granskningsnämnden.
  Finns många ute i samhället som man kan kalla för “horor” efter detta?

 12. Vilken dialog, typiskt outbildade, dåligt pålästa s.k journalister. Dessa får ta plats, vad tillför de bara dynga. Man förstår att titeln inte är skyddad, om det vore det hade dessa s.k journalister varit anställda i städet. Där passar de bra, sopor som tar reda på sopor.

Kommentera