Vad gör 294 överblivna riksdagsledamöter?

RIKSDAGEN. På grund av corona-krisen har riksdagspartiernas gruppledare kommit överens om att ändra sitt arbete så att endast 55 riksdagsledamöter medverkar under omröstningarna i kammaren. Samtliga riksdagspartier har enats om att genomföra förändringar i riksdagens arbetssätt till följd av coronaviruset. Endast 55 ledamöter deltar vid beslut i kammaren. Samtliga ledamöter är fortsatt i tjänst, om än delvis i andra former än vanligt.

Voteringsknappar i en ledamotsbänk; grön knapp för ”ja”, röd ”nej” och gul ”avstår”. På en större tavla visas sedan hur varje ledamot röstat. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.

Överenskommelsen gäller kontinuerligt utskottsarbete, ledamöter i tjänst så länge man inte är sjuk och innefattar också antal voterande ledamöter.

Överenskommelsen tillämpas tills vidare i två veckor i taget. Under denna tid kommer kvittningssystemet inte att tillämpas utan partierna ansvarar själva för att ha röstande ledamöter i kammaren.

Riksdagen

-Pettersson har två frågor med anledning av detta?

Vad gör de överblivna riksdagsledamöterna? Passar de på att lära sig lite om verkligheten genom att exempelvis hjälpa till i vården? Eller latar de sig trots att arvodet på 68400 kronor plus tillägg ramlar in på kontot varje månad eftersom riksdagsledamöter inte har några formella närvarokrav?

Detta borde vara ett bra tillfälle att diskutera om vi verkligen behöver ett så stort parlament som vi har?

Riksdagen består av mängder med ineffektiva och anonyma ledamöter. En tidigare talman, socialdemokraten Thage G Peterson (S) sade det rakt ut: ”Det finns många ledamöter som inte jobbar så mycket som de borde.”

Ett vanligt försvar för storleken på riksdagen är att alla regioner i landet ska vara representerade och då krävs det många ledamöter. Men jag tror det vore bättre med få, men aktiva ledamöter från en region än många som inte får så mycket uträttat.

Om medborgarna hade lite bättre hum om vilka som sitter i riksdagen i allmänhet, och från den egna landsändan i synnerhet, skulle ansvarsutkrävandet fungera bättre. När misstro och missnöje gror och om medborgarna upplever att riksdagens makt över dem utövas av en grå, undanglidande massa som lever efter villkor långt från vanligt folk.

Om antalet ledamöter minskade skulle också konkurrensen om platserna öka. Det skulle höja statusen och locka de bästa. Samtidigt skulle det bli svårare för lata existenser att försvinna i mängden. Vi kanske skulle få en bättre riksdag.

Läs gärna om Stockholm i Petterssons barndom när min farmor städade i riksdagshuset…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Vad gör 294 överblivna riksdagsledamöter?

  1. Den farligaste församlingen i hela EU, efter den odemokratiskt utvalda S Regeringen som har stiftat Schengen med Eritrea, eritreanska unionen. Utan stöd av folket

  2. De 349 borde halveras och samtliga riksdagsledamöterna få en sekreterare vilket har behövt länge nog.

  3. Dom lallar runt och lever gott på våra surt förvärvade skattepengar, nån nytta har dom aldrig gjort och kommer aldrig att göra….sanna mina ord.

  4. Nej jag har aldrig förstått att vi ska lika många ledamöter
    med 9 miljoner invånare som Tyskland som har ungefär lika
    många men med tio gånger större befolkning , och i dom flesta
    länder kontrollerar media vad makthavarna gör, men i Sverige
    kontrollerar media vad folket gör och säger, men kritiserar
    sällan makthavarna, om dom inte är privata.
    Tror att dom precis som SVT försöker att bli helt statsunderstödda.

    • Jag tror Tyskland har 709 ledamöter just nu men det varierar.

      Förbundsdagen har ett varierande antal ledamöter, enligt lag minst 598, vilka tillsätts genom allmänna val med ett blandat valsystem, med inslag av både majoritetsval och proportionellt val, där tyskar som fyllt 18 år har rösträtt och är valbara. Tyskland är för Förbundsdagsvalet indelat i 299 valkretsar.

  5. Corona eller inte släng ut alla ledamöter och låt dem börja jobba. En knappskötare från varje parti röstar. Resultatet blir varken bättre eller sämre än nu men billigare för nationen.

  6. Det vore ganska naturligt om riksdagsledamöter drar ned månadslönen i samma utsträckning, som de minskat närvaron. Det skulle vara en viktig symbolhandling av solidaritet mot alla permitterade anställda och konkursmässiga företag i landet. Dessutom kan överskottspengarna användas till att starta upp kommande beredskapslager. Enda undantagen skulle då vara ministrar med tillgänglighetsplikt för akut kris. Dessutom ska stor del utlandsbistånd frysas och användas inom landet mot konkurser och för permitterade. Om ”inlandsbiståndet” bara hindrar ett fåtal självmord inom familjer har det betalat sig flera gånger om.

  7. Det måste räcka med 55 ledamöter. Dessutom räcker det med 35 tusen i mån. Obligatorisk nävaroplikt eller löneavdrag. På vanliga jobb kan man inte komma och gå som man vill. Där får man betalt när man är på jobbet. Det nuvarande systemet drar till sig arbetsskygga individer som kan försvinna i mängden. Sist men inte minst ska deras pensionssystem normaliseras och vara som för alla andra skattebetalare. HÄR HANDLAR DET JU OM ALLAS LIKA VÄRDE – ELLER HUR ?

  8. Jag skulle tro att de flesta sitter och filar på sin lilla värdegrund.Ett annat alternativ kunde ju vara att hjälpa till i lantbruket nu till våren o sommaren, många företag Inom lantbrukssektorn skriker ju efter arbetskraft nu när gränserna är stängda. För övrigt kan antal riksdagsledamöter minskas till nivå i andra länder, förslagsvis 199 st.

  9. Permitterade. Permitterings lön ?? Ha Ha Det goda med detta kan ju vara att man kommer på att de inte behövs. En stor besparing för skattebetalarna.

Kommentera