Media har svårt med etniciteten

MEDIA. Pressens publicitetsregler är de 17 pressetiska regler som press, TV och radio i Sverige frivilligt har utfärdat. Pressens egna regler säger att massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling, att löpsedel, rubrik och ingress ska ha täckning i texten och att media ska vara försiktig med bilder så de inte vilseleder.

Sedan finns en riktig gummiregel, media ska vara försiktig med att publicera namn, yrke, titel, nationalitet, kön eller annat som gör en identifiering möjligt OM INTE allmänintresset kräver en sådan publicering och det är media själva som bestämmer vad som har allmänintresse.

Några exempel:

  • När somalier gruppvåldtar en kvinna på en Finlandsfärja kallas de i media för svenskar, detta trots att de är somaliska medborgare. Finländska medier löste problemet genom att skriva män boende i Sverige, medan de svenska blåljög. 
  • När somalierna insjuknar och dör i corona, covid-19 kallas de svensksomalier. Här verkar det gälla att förmedla att det är synd om somalierna eftersom de inte informeras tillräckligt på sitt eget språk och bor trångt på grund av diskriminering.  

  • När somalierna sedan hamnar i statistiken är alla svenskar, nu sker ingen uppdelning mellan olika olika etnicitet. Troligen för att ingen ska förväxlas med de som är skyldiga till smittspridningen, nämligen svenskarna som varit ute och rest. Alltså spridningen av virus är en klassfråga och det är de högerextrema svenskarnas fel.

Sammanfattning: Somalier är aldrig somalier. De är svensksomalier när det är något positivt som ska framhävas och svenskar i negativa sammanhang.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Media har svårt med etniciteten

  1. När vi nu är inne på årets influensa,som min husläkare kallar det,som andra nämner Corona,finns här en intressant länk.
    :https://www.expressen.se/nyheter/nya-larmet-var-femte-dod-ar-assyriersyrian/
    Vill minnas att Pettersson tidigare skrivit om otaliga Somalier,som gått samma väg.
    Detta talade jag också med min läkare om,som då förklarade, att vårt immunförsvar är annorlunda än deras. I vårt ingår normalt skydd mot alla de sjukdomar,som vi övervunnit.I fall som nya virustyp (Sar 2) ,måste vår kropp först bygga upp nytt försvar.
    M.a.o. har tydligen varje del av klotet sina egna immunförsvar,mot sina sjuka omgivningar.
    Av detta lär vi oss att importer av främmande arter,inte överlever i Södertälje,Rinkeby o. liknande orter !
    Nästan så Stenbock börjar tro på högre makt….. 🙂

  2. Märkliga saker hända i vårt land, en svensk som flyttat till Amerika och kom tillbaka på besök till Sverige beskrevs som svenskamerikan, alltså ursprunget först. Borde vi inte även nu använda samma beskrivning nu ex.vis somaliesvensk, afgansvensk, då behöver vi inte spekulera i vilken människa gjort än det ena än det andra.

  3. ,Abzurdistans o. många andra länders press lever av sensation,och som just nu skrämselpropaganda.
    Stenbock satt sent igår kväll och lyssnade på en Talkshow i en tysk kanal.
    I denna medverkade en yngre professor och Virolog,som på känt manér med diagram o. siffror,sökte övertyga om C-19´s farlighet.
    Med fanns också en Obduzent från Hamburg.Efter den förstnämndes skrämsel,återförde denne man ämnet Corona till dess verkliga stadium.
    I hans redogörelse framkom,att det dagligen dör c:a 75/80 personer i Hansestaden. Denna siffra ligger fast sedan åtskilliga år och har inte förändrats under denna s.k. kris.
    Denne obduzent blev misstänksam,när plötsligt en förordning kom till stånd,att ”Coronadöda”,inte fick sändas till patologen.
    Av detta skäl protesterades från hans sida,och se med en gång gick det ….trots smittfaran.
    Vid följande undersökningar av dessa patienter som var i åldern 70 + visade sig,att andra svåra sjukdomar var orsaken till deras död.
    Pressen som han uttryckte det,eldar på för att nå sensationer. En 55-årig som påstods död p.g.a. årets influensa C-19,visade sig lida av flera svåra sjukdomar vid obduktionen,som också gav svaret till hans död.
    Sammantaget en intressant kväll,som raderade ut stora delar av det,som vi tvingas matas med i medierna sedan månader tillbaka.

  4. Lite OT.
    Förra veckan låg stats-skulden på 1 093 miljarder och ökade efterhand.
    Denna vecka ligger den på 1 117 miljarder och minskar något.
    Kan det möjligen innebära att man lånar nya pengar för att betala av gammal skuld ? Typ SMS-lån alltså. Har Magdalena samma utbildning som Margot ? Alltså, före detta snabbköpskassörska.

    • I veckan sade man att statsskulden är historiskt låg på SVT, den låter inte speciellt lågt och hur kan man skänka bort pengar när man står i skuld?

    • centurion:
      Här ligger troligen orsaken till att de röd/gröna byket valde en helt annan väg,än övriga Nordiska länder i s.k. C-19 fallet.
      Abzurdiens ekonomi är sååå dålig att en nedstängning av landet,typ Danmark o. Tyskland skulle inneburit KK.
      Återigen visar sig gamla bibelspråket ,”sök o. du skall finna” ge resultat.

  5. Konstigt allting har blivit i Sverigeistan!

    Det verkar knappt som om någon tänker nu för tiden. En viss skillnad på att åka till landet och att åka till landet.

    Tar man med sig det man har i kyl och frys, handlar i sin vanliga affär, tankar bilen på hemmaplan, kör till sitt lantställe och håller sig för sig själva så kan det väl knappast vara någon skillnad.

    En viss skillnad mot att ta bussen, tåget eller flyget dit, kräva hemtjänst, handla lokalt, vistas bland ortsbefolkningen och kräva vård där om man blir sjuk!

  6. Som etisk svensk känns det oerhört kränkande att bli sammanliknad med dessa kriminella grottvarelser.

  7. De restriktioner som DÅRARNA i riksdagshuset går ut med gäller inte befolkningen i Sverige.

  8. Svensk är en nationalitet. Nationalitet är medlemskap i en nation. En nation är ett kollektiv av individer av samma ursprung med samma modersmål och kultur. Den nationalitet du fick genom dina föräldrar kan du inte byta och varför skulle man vilja göra det med ”allas lika värde”?

    Du kan erhålla ett svenskt medborgarskap men du kan aldrig bli svensk.

  9. Det allra värsta är politiker som tycker att vi ska flytta äldre invandrare till hotell. Pensionärer på pensionärsboende som blivit drabbade bryr man sig inte om. De är ju svenskar som kan lika gärna dö

  10. Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
    Vi vet alla varför media inte går ut med signalementen. Vi vet att alla brottslingar är”svenskar”. De har bara lögnerna kvar och blivit belönade av diktaturen med mer pengar.

  11. Om en invandrare har begått ett brott rubriceras denna som Svensk om en invandrare har lyckas göra någon glad så är han invandrare på tidningarnas första sida.
    Det kallar media objektiv nyhetsrapportering.
    Det har inget med opinionsbildande journalistik att göra bedyrar Ossian.

    • I SVT vissa ofta utlandsfödda barn upp i olika reportage. I ett inslag visades bara svenska barn. Det handlade om att mindre barn har börjat svära mycket mer.

  12. Såg i Går på TV4 deras Reporter var i Norrland och intervjuvade Bör inte dom oxså vara restrektiva med resor?

Kommentera