Steget Efter om Tredje statsmakten


MEDIA. Tredje statsmakten är sedan mitten av 1800-talet en informell benämning på massmedia i Sverige. Den första makten är regeringen och den andra riksdagen. Den tredje statsmaktens uppgift anses vara att granska de två andra.

Massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling, alltså tvärtemot vad många journalister säger sig arbeta med när de talar om agendasättande nyheter. Medierna har blivit propagandaorgan.

Agendasättande nyheter är journalistik där man inte objektivt redovisar fakta utan istället i ett visst syfte vinklar presentationen eller tar redaktionell ställning i en fråga eller helt enkelt struntar i de nyheter man inte är intresserad av. Vinklingen kan ske genom att utelämna eller förstärka utvalda delar av materialet. Det är egentligen ledarredaktionerna som har den uppgiften men numera tror nästan varenda journalist att deras uppgift är att få mediekonsumenterna att tycka ”rätt” i ”rätt” frågor.

 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


11 responses to “Steget Efter om Tredje statsmakten

 • OnkelTom

  I gyllene bokstäver över ingången till aulan i Universitetshuset i Uppsala finns devisen ”Tänka fritt är stort men tänka rätt är större”.
  Sozzial ”demokraterna” och journalisternas rättesnöre sedan urminnes tider.

  Gilla

 • Olof.p

  Det är din plikt som Svensk att lyssna på Lars Bern på swebbtv. Han har många kloka ord att lyssna på. Han är rak och glasklar i sin kommunikation. Här har vår statsminister mycket, mycket, mycket att lära.

  Gilla

 • Tony

  Lyssnar hellre på fjärde statsmakten, dom rapporterar om
  verkligheten som den är och inte som den tredje hur dom vill
  det ska vara.. Fjärde statsmakten agerar inte som Folkuppfostrare!

  Gilla

 • Tore

  Man säger oppimionsbildande journalistik men är samma sak som agenda journalistik.
  Alltså på verka folk att tycka ‘rätt’ tycka som folket som vill omvandla Sverige till ett mångkulturellt samhälle för egen vinnings skull.

  Gilla

 • compulsoryunion

  Beslagta våra pengar för beskydd av gangster socialism (presstödet klassisk beskyddar v)

  Gilla

 • Realist

  Har någon media utom alt.media UNDERSÖKT VAD BEMYNDIGANDE för REGERINGEN (vet ej om det är godkänt och av vem är det godkänt) !!
  Skulle vara UPPLYSANDE om SVT / SR kan tala om detta KLART OCH TYDLIGT SÅ ALLA MEDBORGARE I SVEA RIKE VET VAD SOM HÄNDER !!!

  Gilla

 • Kretin

  De flesta journalisterna är för lata eller dumma för att kolla fakta eller så har de en agenda.

  Gillad av 2 personer

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: