En journalist som ställer viktiga frågor uppmärksammas i Sverige


JOURNALISTIK. Christian Stichler, ställer dag efter dag i princip samma fråga på Folkhälsomyndighetens pressträff: Varför har Sverige valt en så annorlunda väg jämfört med andra länder för att möta krisen? – Tyskarna tycker att svenskarna är naiva, blinda, nästan självmordsbenägna, säger Christian Stichler, Norden- och Baltikumkorrespondent på ARD. 

Christian Stichler, något så sällsynt som en journalist i Sverige. Bild från Twitter.

På pressträffarna upprepar Stichler bland annat frågan om människor utan symtom kan smitta andra – en fråga som experter i Sverige och Tyskland besvarar helt olika. Stichler säger att han helt enkelt vill veta vem som har rätt, men förstår samtidigt att hans envisa och kritiska frågor sticker ut i Sverige.

– I Tyskland har vi en stridskultur (streitkultur) och som journalist letar man alltid efter en avvikande röst, säger Christian Stichler som bland annat har sagt om statsepidemiolog Anders Tegnell att han ”svänger som en nordisk tall i vinden”

-Pettersson tycker det är märkligt att journalisten Christian Stichler, som bara sköter sitt jobb, väcker uppmärksamhet hos de ”seriösa medierna”. De svenska så kallade journalisterna borde i stället fråga sig själva varför ställer vi inte samma frågor…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


19 responses to “En journalist som ställer viktiga frågor uppmärksammas i Sverige

 • De har bränt alla broar | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] En tysk journalist ställer kritiska frågor på myndigheternas presskonferenser, den svenska mediek… […]

  Gillad av 1 person

 • Magnus Eriksson

  Sverige kan inte besluta om tvångsåtgärder såsom utegångsförbud stängning av grundskolor och dagis. Sverige saknar nämligen förmåga att genomdriva sina beslut i invandrarområden.

  Gillad av 1 person

 • Peter Skoglund

  Svenska journalister verkar inte gilla olika. De verkar mest gilla lika.

  Gillad av 1 person

 • Kurt

  Du skriver som du har förstånd.
  Jovisst ha Merkel gjord fel 2015, vilket hon också ha erkänt.
  Man bli inte Europas (EU’s starkaste land) med Svenska politiker typ Löfven vid rodret

  Gillad av 1 person

 • Pertsa

  Det är inte bara tyskar som tycker att svenskar är naiva, dumma osv. Det säger man i Finland också. Svenska linjen med corona har varit att alla medborgare ska ta sitt eget ansvar för att förhindra smittan. Vi alla vet att det funkar inte, en stor del gör som dem blir försagta men inte alla. Alla vet också att det är förbjudet att göra brott, trots detta en del av folket sysslar med den verksamheten. Största delen av finnar vet också att det går åt he….te med invandringen i dagens Sverige. När man ser vilka sitter i rikstagen man märker att de flesta är nöjda med nuvarande politiken.

  Gillad av 1 person

 • Lellego

  Sverige har inte ”valt” väg i hanteringen av epidemin. Sverige låter virusets framfart styra och i takt med utvecklingen anpassas FHM budskap efterhand.

  Vad vi ser är en klassisk hantering av en situation där det saknas plan. Det tog några veckor innan FHM kunde formulera sin ”strategi”. Tryck ner kurvan av sjuka så att sjukvården kan ”hinna med”. Minska smittspridning och skydda riskgrupperna. Detta var inte särskilt tydligt i början.

  Under den senaste veckan har den svenska ”tilliten” lyfts upp som motiv för att skarpa beslut inte behöver fattas. Helt plötsligt har det dykt upp ett unikt ”kynne” hos befolkningen, ett ”kynne” som inte finns i övriga världen.

  Gång efter annan har det upprepats att ”vi har inte tillräckligt med data” för att se om den eller den åtgärden är verkningsfull. ”Om en vecka vet vi mer”.

  Allt detta handlar om obenägenhet att fatta beslut och resultatet är att viruset får löpa fritt. Denna beslutsobenägenhet och ovilja att se verkligheten är ett bärande fundament i PK-samhället.

  Som chef skall man kunna fungera även i situationer då beslutsunderlaget är ofullständigt. Det går fn inte att se så många på ledande nivå i Sverige som nu har denna förmåga. På lägre operativa nivåer där man UTFÖR verksamhet kan man nog finna många exempel på besluts- och handlingskraft, heder åt dessa, de förtjänar allt stöd.

  Anledningen till att ledande politiker och myndighetsrepresentanter inte agerar lika resolut som i länder är att det även i denna kris – är PK som styr.

  Gillad av 1 person

 • Kenth Andersson

  Är inte Sverige alltid fantastiskt ?

  Gilla

 • Örjan

  Huruvida Sverige har valt fel eller rätt väg när det gäller Corona överlåter jag till andra, jag har ingen uppfattning och vad vet någon om det nu? Det kommer visa sig om någon eller några månader. Ingen har svaret nu.

  Det här är så stort och när det här är över vet vi, vilka beslut var bra och vilka var dåliga. Och sist men inte minst, vad är det som säger att Tyskland eller Spanien eller något annat land valt rätt strategi? Vad är det som säger att alla länder ska springa åt samma håll? Tänk om det blir fel!.

  Gilla

  • Realist

   Det största problemet är ”hurvida” alla Regionsavdelnings ansvariga för sjukvård i Sverige gjorde rätt i sina ”LAGERBESLUT” !!
   Detta är väl ändå den absolut VIKTIGASTE frågan i dagens läge ???

   Gillad av 1 person

 • Bajen666

  Skönt att se att det verkligen finns journalister som jobbar som journalister (granskar och ifrågasätter makten) och inte som opinionsbildare och propagandamakare för en regim.

  Gillad av 1 person

 • Ståfräs

  Sk. svenska PK journalister toppar ligan i dumhet, tätt följda av Regeringen, MSB, Folkhälsoministeriet o Skräpo.

  Gillad av 3 personer

 • Kapten Bölja

  Vilket liv det skulle ha blivit om en rysk journalist skulle ha lobbat på samma sätt som den här tysken gör.

  Gillad av 1 person

 • turrim

  Sydsvenskan (betalvägg) intervjuar i en längre artikel Professor emeritus Göran Bengtsson. Han beskriver en större studie som gjordes för tio år sedan med Malmö och kranskommuner om konsekvenserna av en större pandemi.

  I studien med pengar från MSB ingick kommunernas säkerhetsexperter, riskanalytiker från SWECO, Göran Bengtsson från Lunds universitet och Martin Bjarke från LTH. Fyra rapporter under flera år.

  Anders Tegnell deltog i studien, skrev förord och fick säkert många slutsatser med sig som han har nytta av i dag.

  Den studien borde ha tagits fram och redovisats i media utan betalvägg redan när Corona startade så hade det funnits ett faktaunderlag att diskutera. Vi hade sluppit tyckande från amatörer, ”journalister” och politiker.

  Gillad av 1 person

 • Olof.p

  Jag tycker vi ska titta tillbaka på förra pandemin, svininfluensan. Det var samma stimm då, samhället skulle inte klara en pandemi. Hur gick det? Färre än vanligt dog. Samhället stannade dock inte upp som det gjort idag. Men det man ska veta när hela världen stannar, är att det ackumulerar gigantiska konsumtionsbehov. Så om ett halvår är det som vanligt igen. Vissa branscher tar stryk som ex resebranschen. Men när resandet väl sätter igång finns det ingen ände på resandet.
  Media är dock det stora hotet. Genom att hela tiden skrika ut psykotiska, osanna och felaktiga nyheter till världen. Människor blir rädda, och det är meningen. Vem skulle annars köpa den skiten gammelmedia skriver?
  För er som vill ha riktiga och sanna nyheter rekommenderar jag alternativmedia.
  Lyft blicken och titta på dom stora perspektiven och sluta fundera i en respirator hit eller dit.

  Gillad av 1 person

  • Fyllfinnen

   På tal om svininfluensan om jag inte missminner mig så dog fler av vaccinationen än av influensan, även att ett stort antal fick svåra biverkningar av vaccinet

   Gammelmedia är förstört av så kallade journalister, mest vänsterblivna utan verklighetsnärvaro. Har en egen agenda istället för att vara riktiga journalister som fanns förr, i den gamla goda tiden

   Gillad av 1 person

 • Stenbock

  Stenbock som ju levt (liksom Kurt) länge i Tyskland,skulle gärna förklarat för er. Avstår ändock,då jag inte vill såra många av mina vänner därnere !
  ”Tag de lugnt,tag en Toy !” ,och snart är hysterin förbi….

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: