Står Sverige inför en katastrof?


PANDEMI. Ingen eller dålig smittspårning, allt fler coronapatienter, brist på respiratorer och skyddsutrustning, så låter det i corona-krisens spår. Sverige måste förbereda sig för en katastrofsituation inom en vecka. Det var  budskapet från Katrin Hruska, akutläkare vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna den 13 mars. Alltså för drygt två veckor sedan. 

Corona-virus. Bild Gerd Altmann, Pixabay

Är Sverige för mjukt och på väg mot en katastrof? Ensam i Europa med skolor, barer och restauranger öppna trots coronaviruset. Men nu kommer dödstalen att stiga och regeringen står inför ett raseriutbrott, skriver Paul Connolly på Daily Mail.

Svenskar gillar verkligen inte att sticka ut. De föredrar mycket att smälta in. De har till och med sitt eget ord för det: ‘Jantelagen’, det skandinaviska svaret på Australien och Nya Zeelands ‘tall poppy syndrome’.

Det översätts grovt som: ‘Tro inte att du är bättre än någon annan.’

Så det är ganska förståeligt att regeringens svar på koronaviruskrisen gör att många i landet känner sig oroliga.

När allt kommer omkring är Sverige det sista stora europeiska landet som har de flesta av sina skolor, barer och restauranger öppna fortfarande. Visst, regeringen har bett folk att arbeta hemifrån om möjligt, och de över 70 har blivit instruerade att stanna inomhus så mycket som möjligt, medan besök på äldreomsorg har förbjudits.

Men det har inte funnits några officiella krav på stängningar. Trots att det har förekommit mer än 4000 fall av infektion och 180 dödsfall.

Kritiken haglar mot regeringens politik, både från inhemska och utländska kritiker. 

-Pettersson är dock osäker, jag är ingen statsepidemiolog, inte läkare och kan inget om sjukvård, men jag är inte beredd att kritisera regeringen Löfven för hanteringen av coronakrisen, i varje fall inte ännu. Givetvis ska beredskapen, materialbristen kritiseras, men den dagliga hanteringen under nuvarande omständigheter har jag inte kunskap nog att klaga på men har noterat att vårt land har otroligt många corona-virusexperter, men som alltid när det gäller experter så är de inte eniga.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 


7 responses to “Står Sverige inför en katastrof?

 • Cirkus Sverige.

  Det pågår i dagsläget ( och har pågått ett bra tag) ett inbördeskrig!

  I Sverige idag, så mördas, våldtas, misshandlas, rånas, pedofileras, sprängs, brinner, tjuvas, knarkas, terroriseras och terrorplanernas det.

  Nu är Sverige i nästan panik och pengar finns i överflöd till Corona åtgärder.

  Men i krigsförklaringen mot svenskarna som utsätts för brott finns det varken pengar, intresset eller förstånd.

  Nej då, din 15-åriga son som misshandlas, din fru som rånas och din 13-åriga dotter som gruppvåldtas av ett gäng AIDS-gubbar finns inget för.
  Det är ju så synd om dessa kräk som utför dessa brott, och hyllas av den feministiska hycklande regering som säger att …det är en liten ansträngning, men en vinst för samhället lite längre fram.

  FY FAN för dessa Sverige och svensk förnedrade hycklare 😡

  Ps. Nu ”uppträder” dessa hycklare med Sveriges flagga på sina kläder, och vill agera som att de bryr sig om Sverige 🤮
  Det var inte så länge sedan de agerade, att de som värnar om Sverige och svenskarna, är rasister och nazister !

  HYCKLERIET ÄR SÅ ÄCKLIGT 🤮

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Att ha en bra fungerande beredskap som är genomtänkt för kriser som kan uppstå. Även då att se till att god tillgång till materiel finns förvarat och förberett, samt tillgängligt, när krisen väl kommer och dyker upp.

  Måste väl vara lite av A och O, för att man ska kunna få godkänt som regering och ansvarig myndighet.

  Där ser vi helt klart att det finns brister i svensk beredskapshantering. Fast det visste nog rätt många människor om. Både bland de ansvariga och de som har åsikter, om hur en bra beredskap och framförhållning ska skötas.

  Svensk beredskapshållning och självförsörjningsgrad av olika viktiga produkter och livsmedel, är inte vad den har varit. Sedan många år.

  Att COVID-19 viruset kommer vandra runt jorden ett par gånger, får man bara acceptera. Så människor kommer ju fortsätta att smittas under dessa turer. Däremot ser man ju tydligt hur vissa länder vill stämma i bäcken tidigt och så har gjort framgångsrikt.

  Sydkorea, Hongkong, Taiwan, Tyskland , Finland är några av de länderna som har klarat detta bättre, än de flesta andra länderna. Kan tänkas att de har ett annat kristänk och är väl förberedda på ett annat sätt, av tidigare erfarenhet och lärdomar.

  April månad, får nu bli månaden som talar om hur COVID-19 smittans utveckling tar fart och vägen.

  Man får inte glömma att dålig beredskap ställer till det än värre och ger sjukvården och den personalen, en omänsklig sits och arbetsuppgift. De är ju de som får ta den stora striden mot viruset. Vilket de gör på ett heroiskt sätt. Stort TACK.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Katastrof ?
  Nej, nej Sveriges beredskap är 2020 precis som 1939 MYCKET GOD !!!!!!!
  Alla importerade och lönsamma raketforskare kommer nu att rädda Folkhemmet.

  Gillad av 1 person

 • Golonka

  Här finns för många domedagsprofeter, helt klart.

  Vad gäller beredskapen, så är det illa ställt. I slutet av februari försökte jag hos Apoteket hämta ut receptbelagd medicin, men det var lättare sagt än gjort. Medicinen ifråga saknades på apoteket, och måste beställas hem, dessutom i småförpackningar vilket mångdubblar priset gentemot den storförpackning läkaren hade ordinerat. Som sjuk orkar man inte med sådant trams.

  Apotek finns i snart sagt vartenda gathörn, men medicin saknas. Andra produkter ger tydligen större avans.

  Gillad av 1 person

 • rune

  Någon har sagt/skrivit:
  ”Det är farligt att leva – man kan dö. ” Jag vill att vi människor ska känna oss mindre rädda än vad vi gör idag. Jag vill påminna om att gränserna för frihet sitter i vårt eget huvud.

  Gilla

 • DanTor

  Skydd mot smitta, handtvätt.

  Det nämns och talas om att tvätta händerna med slags alkohol-lösning, tvättsprit som handlas på apotek.

  Om man vill hålla nere sina tvätt-kostnader går det fin att använda spolarvätska för bilens vindruta.

  Köp konsentrerad spolarvätska, konsentratet är ca 90% alkohol och går fint att späda ned för exempelvis handtvätt eller annan yta.

  Spädning; 1-del koncentrat spolarvätska + 1-del vatten ger en tvättprodukt/vätska som är strax under 50% alkohol-lösning.
  1-del spolarvätska + 1 och 1/5- del vatten ger ca 40% lösning

  Hursomhelst och håll i minnet och som skydd fungerar det utmärkt med tvål och varmt vatten, så varmt det går.
  Varmvattnet som kommer ur kranen är centralt reglerad, till ca +55-grader.
  Reglerad till +55 grader av säkerhetskärl.

  Gillad av 1 person

 • ossie

  Vi får nog vänta tills förhoppningsvis allt detta är över med att konstatera vem som gjort rätt eller fel. I dagsläget kan man ju inte se detta.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: