Militärmusik


MUSIKHISTORIA. Den svenska militärmusiken har utvecklats långt från sina medeltida rötter. Försvarsmusiken omfattar i dag tre professionella musikkårer med uppdrag åt både staten och Försvarsmakten.

Musik har alltid varit viktigt för militära styrkor, för att antingen mana till strid eller förstärka moralen hos förbanden. Försvarsmusiken manar inte direkt till strid längre, men den är i högsta grad en viktig faktor i de ceremonier som bidrar till sammanhållningen och gemenskapskänslan inom Försvarsmakten.

Försvarsmusiken organiserar de tre musikkårer som verkar inom Försvarsmakten i dag: Arméns musikkår och Livgardets dragonmusikkår i Kungsängen utanför Stockholm, och Marinens musikkår i Karlskrona. Till skillnad från de många kårerna inom Hemvärnet utgörs dessa tre av heltidsarbetande musiker. Livgardets kår är en mässingsmusikkår medan de två övriga är harmonikårer. Arméns musikkår består av cirka 50 musiker och de övriga cirka 30.

Försvarsmusiken har både Försvarsmakten och staten som uppdragsgivare. Kårerna spelar alltså vid exempelvis statsbesök och vaktparader, men ger även konserter för allmänheten. Musiker inom försvarsmusiken för vidare en stolt militär tradition, samtidigt som de utgör en del av en internationellt erkänd musikkår av mycket hög kvalitet.

Texten från Försvarsmakten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


2 responses to “Militärmusik

 • Joachim

  Saknar arméns trumkår. Var inbjuden på deras finalconcert som visade sig vara en upplevelse.
  Om vinden låg rätt så kunde man sitta ute och äta frukost när en del av dem gick ut och spontanspelade en söndagsmorgon.

  Gilla

 • age

  Tack Pettersson!
  Intressant och avkopplande läsning som avbrott från
  alla katastrofrapporter just nu!
  //age

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: