Det svarta hålet


Åren 2010 till 2019 efterskänkte CSN tagna lån med hela 300 miljoner kronor. Merparten av de personer som fått denna gåva är utlandsfödda.

Rebecca Weidmo Uvell har granskat detta och kommit fram till häpnadsväckande siffror.

Om detta med avskrivning av lån kan man ta del av på CSN:s webbsida där fyra orsaker till denna efterskänkning anges.

 • När du uppnått en viss ålder, oftast 65 år.
 • Vid dödsfall, vilket borde vara självklart då en avliden varken kan betala lån eller studera.
 • Om du tagit lån för studier som ger dig behörighet till grundskola eller gymnasium och du ämnar fortsätta att studera till en högskoleexamen.
 • Om du har väldigt starka personliga skäl.

Att CSN har full koll på ovan nämnda orsaker får vi förutsätta då det är skattebetalarnas pengar man handskas med.

Den grupp som fått flest lån av skrivna åren 2010 till 2019 är bosnier. Hela 34 miljoner har efterskänkts till personer födda i Bosnien. Andra nationaliteter som fått stora skattefinansierade summor avskrivna är syrier, irakier, iranier och somalier.

Weidmo Uvell har upptäckt att 2013 var ett år då stora summor efterskänktes. I ett dokument på CSN:s webbsida kan man läsa att…

”Det avskrivna beloppet uppgick 2013 till 656 miljoner kronor, vilket är en ökning med 29 miljoner kronor. Ökningen beror till stor del på att avskrivningar på grund av ålder för lånetypen studielån ökat under året. Det är fler personer med höga skulder som uppnått 65 års ålder som fått sin skuld avskriven. Även avskrivning på grund av synnerliga skäl har ökat beloppsmässigt under 2013”

En annan intressant detalj är att väldigt många lån är avskrivna för gruppen nyanlända. Personer som är födda i ett annat land, men varit skrivna i Sverige när lånen avskrevs. 2018 rapporterade Sveriges Radio om CSN:s jakt på att driva in studieskulder på personer som bor i andra länder. Då rörde det sig om 62 000 personer som tillsammans hade en skuld till CSN på svindlande 13,5 miljarder.

Sedan har vi det klassiska exemplet på att slippa betala tillbaka sina skulder. Man håller sig helt enkelt undan.

Weidmo Uvells blogg


11 responses to “Det svarta hålet

 • ruben

  Så CSN särbehandlar vissa nationaliteter. Jag undrar vad de mänskliga rättigheterna tog vägen för Svenskar i Sverige? Välfärden skänks bort till andra än svenska medborgare. Jag kan bara se en rasistisk orsak. Visst bedrivs rasism mot svenskar från våra myndigheter. Om CSN kräver tillbaks största andelen lån från svenskarna just av den orsaken att de är svenskar är de just vad det verkar vara, rasism. Dessa studielånande svenskars familjer har i generationer betalt in till det gemensamma men resurserna delas ut och skänks bort till andra. Jag accepterar inte den uppochnedvända ordningen.

  Gilla

  • Jörgen

   Jag ser att din första mening onekligen är vinklad för att nånstans kunna flika in att etniska svenskar inte tillhör den gruppen av nationaliteter men måste säga att det handlar nog mer om särbehandling av människor. Känner mig igen tvungen att ifrågasätta ditt tankesätt när du påstår att svenskar betalar tillbaka, det är ganska svårt att jämföra folk som är stadgade i landet med jobb och kan språket etc med folk som kommer till en helt främmande land med en plastpåse som bagage. Det borde hittas en anpassad lösning men resultatet bör vara detsamma, betala tillbaka. Vi är ett av dom rikaste länderna i världen hur du än vrider och vänder på det

   Gilla

 • turrim

  Det är jobbigt att kräva tillbaka pengar. Särskilt från den som kräver tolkhjälp. Det är trevligare att sitta i konferenser och tala om jämställdhet och värdegrund.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Sveriges, världens största socialbyrå !

  Gilla

 • Det svarta hålet – Suzie Weathers

  […] Petterssons gör Sverige lagom! […]

  Gilla

 • Varjager

  Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  Vi betalar allt, men gud nåde dig svensk om du missar att betala till staten.

  Gilla

 • Göran

  Min kompis från Tunisien som gått i Svensk Högskola och arbetat hela sitt vuxna liv berättade en sak!
  Han sa att det blivit en standardlösning hos utlandsfödda att gå till CSN och säga att de ville flytta tillbaks till hemlandet igen ”Men ville göra rätt för sig genom en ackordsuppgörelse…”
  Då vek sig ALLTID CSN och de behövde bara betala tillbaka en lite bråkdel!
  Medans de med ”fel” Svenska rastillhörighet fick betala tillbaka 100% plus ränta!
  Vi skrattade och sa att den som skulle krävt rättvisa helt säkert av PK-cancerns media skulle hängts ut som ”Nazist” eller ”Rasist”…

  Gilla

 • valentin

  Aldrig förr så passande rubrik!
  det ser mörkt ut hos csn.s återbetalningtjänst

  Gilla

 • Hanna

  Av någon anledning tycker inte asylsökare och migranter om att betala tillbaka studielån eller betala skatt i sina företag – och då slipper de…! Hade på känn att det såg ut så här tyvärr.

  Gilla

 • age

  Nu måste nog Magdalena skaffa en spade och börja gräva
  i de stampade jordgolven i ladorna för att hitta alla gömda
  pengar?

  Gilla

 • gamgubben

  Lugnande besked från den som hoppade av både svetsarkurs och socialstudier, ”det blir vinst längre fram…tror jag.”

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: