Per Bolund: Ta ansvar – inget bolag bör dela ut pengar


EKONOMI & PANDEMI. Per Bolund är finansmarknads- och biträdande finansminister sedan 2014 och Sveriges bostadsminister sen 2019, i regeringen Löfven I och II. Sedan den 4 maj 2019 är han Miljöpartiets ena språkrör, tillsammans med Isabella Lövin.

Per Bolund, vill att staten och pensionsfonderna får mindre pengar. Pressbild Miljöpartiet.

Inga företag bör dela ut pengar till ägarna, det vill säga aktiägarna, inte heller de som inte anser sig behöva utnyttja korttidspermitteringar. Det säger finansmarknadsminister Per Bolund i Sveriges Radio Ekots lördagsintervju.

I den svåra ekonomiska situationen, med en snabb ekonomisk nedgång, bör företagen ta sitt ansvar, precis som det svenska folket gör, säger Per Bolund.

Och svenskarna förväntar sig att företagen gör det – genom att inte dela ut pengar till aktieägarna. ”Företagen har ett ansvar att inte dela ut pengar till aktieägarna och inte ha vidlyftiga bonusprogram utan att se till att resurserna stannar i bolagen och ger en ekonomisk styrka som bolagen kan använda”, säger Bolund.

-Pettersson antar att det betyder Betyder det här att Vattenfall, LKAB, Sveaskog, Svenska Spel, Systembolaget, Akademiska hus, Bilprovningen och många fler statliga bolag inte kommer att göra någon utdelning till statskassan i år. Det innebär i sin tur att de stora pensions-fonderna som är storägare i många bolag får mindre pengar.

Har Bolund och regeringen verkligen tänkt igenom detta eller vräker han ur sig något som kan verka populärt? Att ta från de rika kapitalisterna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 


21 responses to “Per Bolund: Ta ansvar – inget bolag bör dela ut pengar

 • Olof.p

  Regeringen, ta ansvar. Släpp inte in fler bidragsturister.

  Gilla

 • ss

  Sveriges störste aktieägare är AP-fonderna

  Gilla

 • Tony

  Om Politikerna hade besuttit det ansvar som dom kräver av andra, ja då
  hade dom under denna period sänkt sina generösa ersättning som dom givit sig själva, . Dom brukar skryta med att det ‘är en lönenämnd som sätter ersättningen. Ja men det är dom själva som tillsätter denna nämnd
  som består av för dem politiskt säkra personer!

  Samtidigt kunde man ge alla dom avdankade politiker som fortfarande lever av riksdagslöner trots att dom slutat, 2 månader på sig att söka jobb
  annars dras lönen in, dom skryter ju gärna med att dom har fin utbildning, men det tycker tydligen inte arbetsgivarna, för då fått jobb direkt!

  Gilla

 • den fete

  denna idiot till miljö mupp har av skattebetalarna förening utsätts till värsta slösarn av skattemedel och det är helt säkert att dn sitvation Sverige befiner sig i kan tillskrivas .
  jut honom och Miljöpartiet bdet enda vetiga är att göra sig av med denna regering..
  den här idioten har inte med företag att göra det enda han gort är att stänga verksamheten och sprida arbetslösheten och det troligen till en nivå som kommer att störa sverige i åratal

  det är då illa att svenska företag borde lämna Sverige och varför inte hela EU är öppet det finns ingen orsak att svenska företag skall finnansigera ett inbördeskrig med jihadister och kriminäla gäng och människorna som försöker få dagens rätt

  Gilla

 • Fjodor

  Jag förväntar mig att företagen gör som bankerna 2008 när de fick pengar från staten. De fortsatte som vanligt och delades ut massor i utdelning till ägarna.
  Varför skulle det bli annorlunda denna gång?
  Dessutom använder Bolund order ”bör” vilket tyder på att han inte har någon kraft bakom orden utan bara ventilerar en åsikt. Förmodligen bara spel för galleriet för att kunna skylla ifrån sig senare.

  Gilla

 • Tore

  Företag som får stödlån från staten ska självklart inte ha utdelning men för övrigt är det företagsledningen ensak inte en förvirrad miljöpartist som vill ha öppna gränser för bidragsparasiter sak.

  Gilla

  • Thor

   Om staten hellre vill ha uppsägningar än permitteringar, så visst.

   Gilla

   • Tore

    Företag som ger utdelningar har nog bättre koll på sin ekonomi än våran sk regering, fundera på om våran sk regering har slopat biståndet nu när vi behöver kapital till våran sk höga beredskap.

    Gilla

 • Kungen

  Jag tycker att regering och riksdag ska föregå med gott exempel och halvera sina fantasilöner nu när vi har behov överallt.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Det är företagen själva, som ska besluta om sin utdelning till aktieägarna. Inte Per Bolunds ”ministerstyre”.

  Man får inte glömma att det många svenskar som är aktieägare. Dessutom många som stödjer våra svenska bolag. Så att de kan verka till gagn inom samhällsekonomin. För hela vårt lands bästa.

  Dessa pengar som man har skjutit in i företagsvärlden är oerhört viktiga och då är det inte mer än rätt, att aktieägarna får utdelning på sitt riskkapital. Stora som små svenska aktieägare.

  För det kommer en tid efter Corona och då är det viktigt att människor är villiga att stöta våra svenska företag, genom aktieköp. Där man återanvänder en hel del av det man har fått i utdelning tidigare, till nya aktieköp.

  Däremot ska företagen se över de bonussystem som man har varit allt för frikostiga med. Där finns att skära ner och just nu stoppa upp. Svenska företaget Alfa Laval, är ett bra föredöme där.

  Gilla

 • Billy Boy

  Jag tycker finansmarknadsminister Per Bolund (MP) skall vända sig till de invandrare som han själv liksom statsminister Stefan Löfven (S) tidigare utlovade skulle bli goda förtjänster för det svenska samhället lite längre fram.

  De högvinsterna borde kunna ge gott om klirr i statskassan nu när pengarna behövs som mest. Borde gälla både för de som arbetat hederligt och de som jobbat svart och inte minst de som tjänat enorma obeskattade förmögenheter på kriminalitet exempelvis smuggling och försäljning av droger, vapen, utfört personrån, stöldligornas höga förtjänster mm mm.

  Även finansminister Magdalena Andersson (S) hade idéer inom finans- utbildnings- & arbetsmarknadspolitik som påståddes kunna ge högvinst.

  Ny språksatsning för föräldralediga utrikesfödda kvinnor. Regeringen skulle göra en specialsatsning för att få utrikesfödda kvinnor att lära sig svenska. Satsningen skulle pågå under tre år med start 2020. Regeringen skulle skjuta till 65 MILJONER kronor, för att sedan öka insatsen till 80 MILJONER kronor under 2021 och 2022.

  Att få in den här gruppen på arbetsmarknaden skulle enligt regeringens kalkyl ge 37 MILJARDER kr i skattekassan. (Publicerad 10 september 2019)

  Läs mer, se och lyssna till videon på länken:

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-spraksatsning-for-utrikesfodda-kvinnor

  Finansministern ville alltså spendera 65 + 80 MILJONER kr = totalt 145 MILJONER kr och kalkylerade …

  … med en vinst på 37 MILJARDER kr i ökade skatteintäkter. Vem tror på den glädjekalkylen?

  PK-journalisterna Karin Magnusson och Ted Wigren i SVT:s Morgonstudio avstod givetvis från att be finansministern redovisa exakt hur hon fått fram ”vinstsiffran” på 37 MILJARDER kr. D v s en återbäring till statskassan ”lite längre fram” på drygt 255 ggr satsade pengar.

  Det finns massor med liknande ihop-fantiserade experiment-satsningar både från tidigare regeringar under Alliansåren 2006 – 2014 … och från DÖ- och JÖK-regeringarna 2014 – 2020.

  De flesta förslagen genomförda tidigare har totalhavererat och slutat med brakförluster för samhället i stället för att ge några högvinster.

  Gilla

 • nosferatu

  Nja Pettersson. Det beror på vilka pengar som används till dessa bonusar. Chris Forsne skriver om detta på Ledarsidorna.

  ”Miljardärer flyr till sina privata öar och i de ekonomiska stödpaket som nu pumpas ut Europa över behövs extra översyn för att företagen inte ska använda tillskotten för att ge bonusar”

  https://ledarsidorna.se/2020/03/de-sma-forlusterna/

  Gilla

 • Olof.p

  Jag kan svara Magdalena Andersson att det är inte bara börsvdarna som får aktieutdelning, det är vi vanliga knegare som måste satsa en del av vår lön för att få någon pension överhuvudtaget. Pensionsbromsen är en hån mot oss som byggt upp landet. Mitt förslag är ni flyttar bromsen till Migrationsverket och ulandsbiståndet. Hur tänker regeringen när det inte spelar någon roll om man har arbetat eller inte, är flykting? Det är samma pensionspengar.
  Mitt löfte kvarstår om besök i Stockholm om det inte blir bättre pensioner. Arma politiker, håll i hatten.

  Gilla

 • Nikysz

  Ytterligare en liten stjärna ( jag höll på att skriva ärthjärna) från MP får basunera ut sitt okunniga tyckande i MAINSTREAM så vanligt folk kan tro att det är sant. Förra årets aktievinster har alltså inte med 2020 att göra.

  Gilla

 • Thor

  Jag tycker att Per Bolund ska halvera sin ministerlön. Då får han ändå en lön på 65000 i månaden. Inte illa för att ljuga sig fram genom politiken.

  Gilla

 • Nils Dacke

  Fast om ABB delar ut 18 miljarder sek till sina aktieägare mitt under krisen får man ju förutsätta att de inte kommer att söka något statligt stöd, och om de söker detta stöd att svaret blir njet.

  Gilla

  • Thor

   Det är väl inte ABB och dess aktieägare som har orsakat krisen? Per Bolund förstår inte vad en aktie är. Per Bolund är en idiot.

   Gillad av 1 person

   • Nils Dacke

    Jag har inget till övers för Bolund och det är möjligt att han är en idiot, JAG tycker fortfarande att ett stort företag inte kan söka statligt nödbistånd samtidigt som man delar ut 18 miljarder SEK ur bolaget.

    Gilla

  • Thor

   30% statlig skatt på 18 miljarder blir 5.4 miljarder till statskassan. Per Bolund tycker att staten ska tacka nej till pengarna. Vilken idiot.

   Gilla

 • Focke-Wulf

  Han,Per Bolund, är dum i huvudet.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: