Köp virtuell Majblomma i år…


BISTÅND. Majblomman är en konstgjord blomma som kan fästas på kläder eller klistras på exempelvis bilar. Den säljs sedan 1907 i Sverige, Finland, Norge och Estland. I Sverige har majblomman sålts sedan 1907 då Förstamajblommans riksförbund grundades i Göteborg. Blommorna säljs av skolelever och scoutkårer, vanligtvis under en tvåveckorsperiod i april och pengarna går till att motverka barnfattigdomen i Sverige. 

I år blir det dock annorlunda, coronavirusutbrottet har gjort att årets försäljning av majblommor har ställts in. I stället har en nätinsamling där man kan köpa ”virtuella” majblommor startat.

– Jag började gråta. Så tacksam och glad över att det finns så många människor som vill stötta och hjälpa, säger initiativtagaren Sophie Rålin från Växjö när de första hundratusen trillat in.

Insamlingen sker via Facebook-gruppen ”Virtuella Majblommor – för barnens skull”, och pengarna går till Riksorganisationen Majblomman.

-Pettersson har alltid gillat Majblomman och sålde i forntiden, numera brukar jag köpa en av något trevligt barn och klistra på bilen. I år får man vänta med det så jag Swishade en slant till nummer 9019076 i stället…

 


10 responses to “Köp virtuell Majblomma i år…

 • centurion

  Har faktiskt noll förtroende för dessa typer av moderna krämar-organisationer. Tyvärr ! Tragiskt, men så är det.
  ”Röda korset”, ”Rädda barnen”, ”Majblomman”, ”Läkare utan gränser” och liknande blodsugare som profiterar på utsatta stackares olycka.
  Skulle tippa på att : för varje satsad 100-lapp kommer endast en 50-öring fram till de utsatta. Administrationen filtrerar bort det mesta.
  Om SIDA däremot hade fungerat som det skulle, hade vårat gigantiska slöseri på s.k. ensamkommande, kunnat bota det mesta av hela världens problem för all framtid. 16 000 barn, 0-5 år, dör av svält. Varje DAG !!! För endast en tia om dagen kan ett barn försörjas med mat, husrum, medicin, sjukvård och utbildning. De bortskämda, bidragstörstande, desertörerna som vår regering i stället värnar om, kostar 1 miljon om året, per styck, varje år, i snitt 7 år framåt. Och det kommer ständigt nya kravmaskiner….

  Gilla

  • Pettersson

   Majblomman har ett 90-konto.
   Kravet är att minst 75% av de totala intäkterna ska gå till ändamålet och att högst 25% får användas till insamlings- och administrationskostnader.

   Administrationskostnader i %, 3-års genomsnitt är 22 procent.

   10 % går till barnet som säljer majblommor.
   10 % går till gruppen barn som säljer majblommor.
   40 % går till den lokala majblommeföreningen för att dela ut i direkt ekonomiskt stöd.
   40 % till riksförbundet för påverkansarbete, stöd till forskning, råd och stöd till lokalföreningar samt inköp och logistik.

   Gilla

 • Kent

  Jag vet inte men har inte denna organisation också blivit politiserad med god försörjning för några politrucker och bidrag till valboskapen?

  Gilla

  • Pettersson

   De anställda på Majblommans Riksförbunds i Göteborg är de enda inom organisationen som får ekonomisk ersättning för sitt arbete. Generalsekreteraren är riksförbundets högsta tjänsteperson och rapporterar till styrelsens ordförande. Generalsekreterarens lön är 62 000 kr i månaden. Ingen ersättning utgår för övertid, jour, restid eller obekväm arbetstid. En ömsesidig uppsägningstid på 6 månader gäller. Pension utgår enligt gällande kollektivavtal. Eventuella förmåner är desamma som för övriga anställda på riksförbundet. Generalsekreteraren omfattas inte av Lagen om anställningsskydd (LAS).

   Tove Lindahl Greve är Generalsekreterare, hon arbetade senast på Säpo, om hon har någon politisk bakgrund vet jag ej.

   Gilla

 • SvenskMan77

  Tycker majblommeförsäljningen känns lika påträngande som tiggarna… barnen är ännuvärre då man inte vill verka kall o taskig..
  Ändå alltid känt det är nåt skumt med majblommetramset. Som barnarbete utan att få nåt för det. Så minns jag det.

  Gilla

 • rune

  ”pengarna går till att motverka barnfattigdomen i Sverige.”

  Trodde Sverige var ett rikt land utan ”barnfattigdom” och fattigpensionärer,
  eftersom regeringen skänkt/skänker bort enorma summor till diktaturer och terrorister. 🤔

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Behjärtansvärd och årlig insamling för att motverka barnfattigdom i Sverige.

  Finns många välavlönade politiker och myndighetsanställda som kan styra in sitt köp av majblommor här. Då den kommunala och statliga fördelningen, genom politisk styrning, tydligen inte når alla barn.

  Trots att det beslutas om enorma skattemedel i bistånd och bidragspengar årligen, i det svenska samhället.

  Bra att organisationen ändå finns.Då stat och kommun har en förmåga, att prioritera på andra saker i Sverige. Några viktiga ord från deras hemsida.

  ”Vi ger barn det de har rätt till”

  ”Majblomman är en ideell barnrättsorganisation som arbetar för att motverka barnfattigdomen i Sverige. Genom att dela ut ekonomiskt stöd, påverka beslut och finansiera forskning ger vi barn i Sverige det de har rätt till.

  Barnkonventionen är grunden för Majblommans arbete. Den säger bland annat att alla barn har rätt till skälig levnadsstandard som bostad, kläder och mat. Att de har rätt till utbildning som är kostnadsfri och tillgänglig. Samt rätt till lek, vila och fritid. Så är det inte i Sverige idag. Det ska vi ändra på.

  Vi samlar in pengar genom att barn och volontärer i hela Sverige deltar i försäljningen av majblommor varje år. Barn som lever i familjer där pengarna inte räcker till kan ansöka om ekonomiskt stöd till och med det år då barnet fyller 18 år.

  Det kan gälla ett par fotbollsskor, ett barnkalas, avgiften till fritidsaktivitet eller en jacka. Hur många barn som kan få hjälp beror på hur många majblommor som sålts genom den lokala majblommeföreningen. Majblommans volontärer har ofta erfarenheter från jobb inom skola, hälso- och sjukvård, socialtjänst och andra områden där barn finns. Det gör att de har kunskap om hur barn i deras närområde har det.”

  https://majblomman.se/om-oss/darfor-finns-vi/

  Gilla

  • Pettersson

   Jag tror även det är en bra uppfostran för barnen att sälja, växla pengar och hålla ordning, och under senare år gå två och två samt vara vaksamma för att inte bli rånade.

   Gilla

   • SvenskMan77

    Är det god uppfostran att ge bort alla pengarna till fröken?
    Utan att få se vart pengarna tar vägen?
    Tycker det liknar något……..

    Gilla

 • Tore

  Kan va ett skydd för barnen som säljer blommorna från rån utförda äldre (barn) som skett senare år.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: