Socialdemokratisk ekonom: Därför ska vi inte skänka pengar till företagen i coronakrisen

PANDEMI & EKONOMI. Sandro Scocco är socialdemokrat, han har varit LO-ekonom samt chefsekonom vid AMS. Från och med den 1 januari 2014 är han chefsekonom på fackföreningsägda tankesmedjan Arena Idé. Han har också varit sakkunnig åt ministrar som Carl Tham (S), Mona Sahlin (S) och Björn Rosengren (S) och inte minst har han varit med en hel del på bloggen

Nu skriver Sandro Scocco på Aftonbladet Debatt att staten måste överleva inte bara företagen. Därför ska staten inte skänka pengar till företagen i coronakrisen. Att herr Scocco inte var så klyftig har jag länge misstänkt men nu har det nog brunnit i båda ändarna.

-Pettersson undrar om den socialdemokratiske ekonomen tror att staten är självförsörjande??? Men skänka bort 142,7 miljoner om dagen i bistånd går bra utan att Sandro Scocco protesterar, det är pengar som företag och arbetare dragit in, inte staten…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

38 thoughts on “Socialdemokratisk ekonom: Därför ska vi inte skänka pengar till företagen i coronakrisen

 1. Utan förtagen blir det inte mycket till skatt, hur han ska få ihop den ekvationen med alla de bidrag och gåvor som socialdemokraterna skänker alla tänkbara människor, föreningar, SIDA och alla andra som får pengar från staten har han väl inte tänkt på, för som en god socialdemokrat är man duktig på att sätta sprätt på andras pengar.

 2. Som åtskilliga undersökningar visat är det en nettoförlust för landet med den typ av invandring vi har haft stora mått av. Inte minst med tanke på den överbelastade sjukvården eftersom en lägre andel av invandrarna än svenskarna jobbar inom sjukvård. Så det blir en nettobelastning eftersom de behöver sjukvård i minst lika stor utsträckning. Något att tänka på i dessa corona-tider som kommer att öka belastningen på sjukvården enormt. Vi bör lägga pengar på en stabil och bra sjukvård istället för ”generös” invandring.

 3. 500miljarder, 300 miljarder. Stora summor.
  I min värld är det småföretag o fotfolket
  som behöver hjälp NU. Inte banker som får
  kapitaltillskott m goda villkor. Jag tjatat om
  ”Den vanlige svensken” ekonomi länge.
  Många ( inte alla givetvis) framlever sin
  vardag m att vänta på lönen de 25. Många
  äger inte 20 000 på banken eller liknande.
  20% uppger att de kan klara en (1)extra
  månad om/när lönen uteblir. Källa: Swedbank.
  Läs o begrunda. ” This hallens in Sweden.
  Landet som ivrigt ger bort svenskens pengar!
  Arma land

 4. Vi normala Svenskar vill inte skänka pengar till bidragsturister, Islamister, Sida, Malmö, osv, osv, osv, osv.
  Jag är övertygad att Sverige är sämst i Europa på att hjälpa små och medelstora TILLVERKANDE företag som är ryggraden i vår ekonomi.
  Det verkar regeringen inte begripa.

 5. I en sossehjärna är alla företagare fifflare och har skitmycket guld undanstoppat. Skattesmitare och utsugare är dom också.
  Med sosse tänk, så skall alla vara offentligt anställda. Inga med problem med finansiering. Staten kan ju trycka mer pengar.
  Med ovan inställning och brist på kunskap om hur skatteintäkter genereras, blir resultatet en Scocco.

 6. Samma geni sa att flyktingarna ger vinst, det säger väl allt om denna så kallade ekonom. Bara att titta på geniets tidigare anställningar, diplom-ekonom på papper skrivet av andra ( Mona Sahlin säger väl det mesta om CV:t )

 7. Den mannen lär ha köpt sin ekonom-examen…
  Här handlar det ju inte om,att ”skänka” småföretagen något utan att hjälpa dem över en kris,som staten har delvis medverkat till.
  De som nu behöver tillfälligt stöd med garantier,och framskjutna skatter o. alla andra avgifter,som staten genom åren belastat dem med.
  Utan dessa eftergifter,kommer det inte finnas många små butiker,och andra tjänster,i samhället kvar efter ”årets kris”,
  Hundratusentals arbetsplatser kan komma i farozonen utan en regerings stöd,och snabba handlande.
  Detta skriver Stenbock med endast en enkel realexamen,och livets skola….

  • Problemet är *vilka* företag staten skall hjälpa. Om mitt företag går som tåget men min anställda brorsa säger att han vill renovera fritidshuset utan att gå ner i lön så kan jag använda permitteringsstödet så att staten bekostar >30% av hans betalda ledighet. Mest rättvist att noll socialbidrag till alla företag och att de företag som inte klarar kostnaderna just nu varslar personal. De personerna får A-kassa för att sitta hemma. Helt otroligt att borgerliga partier och sympatisörer anser det ”företagsvänligt” att ge socialbidrag till företag. Det är förvirring på hög nivå. Gnosjö kommun har aldrig givit ett enda företag en enda bidragskrona.

   • Nisse:
    Allt kan givetvis missbrukas,även ditt exempel…
    Dessutom förvånar mig din lösning ”av krisen”,över A-kassan !
    Vad hjälper det oss i samhället när bagaren och andra mindre nödvändiga rörelser,tvingas kursa ?
    Vi är många som fortfarande tror att dagens hysteri skall tona ut,och den vanliga vardagslunken återvänder. Då behövs alla yrkesgrupper,inte enbart i större tätorter !
    Du som kommer från en av Guds ihågkomna orter,borde veta:
    ”Den som giver,är salig”..,.(i detta fall skjuter upp pålagor)

   • Nej. Bagaren kursar inte just för att han varslar personalen. Den svenska socialistiska modellen går ut på att bagaren har adopterat sina anställda och betalar full lön oavsett om de har något att göra eller inte. I sin adoptionsroll måste därför bagaren skrika till farsan staten om socialbidrag för betala kostnaden för sina fosterbarn.

   • Stenbock, bagaren kursar inte just för att han varslar och därmed får bort personalkostnaderna som han inte klarar av. Jämför den svenska socialistiska modellen där företag adopterar de anställda och skall betala full lön oavsett hur marknaden ser ut. Då måste bagaren skrika till farsan staten efter socialbidrag så att han kan fortsätta sin roll som adoptivförälder även när intäkterna försvinner.

 8. Kanske bättre att dra in bidragen till
  SIDA och alla bidrag till muslimerna och
  andra länder?

  Kanske också dra in bidrag till invällares
  släkt?

  Kanske sända hem alla ekonomiska
  ”flyktingar ”?
  => Her Suliman med flera fruar och
  16 barn?
  Kanske ställa krav på honom att han ska
  försörja alla dessa?
  – annars åka hem!

  Finns mycket att spara!

  • Age, om dina förslag skulle genomföras skulle Sverige ganska snart vara ett mycket rikt land, skulle vi sedan få en riktig Regering då skulle man snart kunna sänka pensionsåldern.

   //Gunnar

   • Så är det…med få åtgärder så skulle Sverige kunna bli ett paradis i alla fall April Maj Juni Juli och Augusti med bra väder och pengar på fickan.

    September Oktober November December Januari Februari och Mars är för oss här nere i Blekinge bara en lång tröttsam höst.

    Mvh.

   • ”Gunnar”!
    Visst, och jag är övertygad om att vi snart är där.
    Detta även om jag överdriver min ”skräck” inför
    framtiden.

    Det kommer en tid när de som röstat för den här
    katastrofen, själva blir drabbade.
    Först då kommer de att förstå verkligheten.

    Vi får se positivt på framtiden!
    // ”age”

   • Bajen666, du har som vanligt rätt !! Men Blekinge är ändock, tillsammans med Skåne och södra Halland mycket lyckligt lottade klimatmässigt i Sverige, hur tror du det skulle vara att bo i Skellefteå, Luleå eller än värre i Kiruna ??

    Klimatet är viktigare än man tror, jag bodde i Skåne innan jag och hustrun fick nog av den svenska vintern och flyttade till Frankrike, har inte ångrat det en minut.

    age, jag gillar dina åsikter och din optimism, men är tveksam hur det rent praktiskt skall gå till att bli av med nästa 2 miljoner parasiter.

    //Gunnar

 9. De flesta människor kommer sakta inse faktumet att S tid är över.
  Oavsett vad de gör nu, de har redan tänkt eller tänker sänker hela landet, svenskarnas liv.
  ( Med ”Statens mycket goda finanser” /Magdalena Andersson )

  Tur för Kristersson och Ebba och Åkesson att inte de sitter i regeringsmakt i dessa hemska tider som kommer.

 10. Att använda ekonomi eller ekonom i samma mening som Sandro Scocco borde vara olagligt för det är fullständigt missvisande.

  Tror inte ens stollen kan multiplikationstabellen, titeln chefsekonom måste han fått i julklapp eller så är det vänskapskorruption.

 11. Dom är sossar
  .vad var det att vänta?
  Dom tycker inte om egna. Företagare för att dom har pondus.
  Dom vill att staten ska äga allt…till o med dina barn.
  Dom ska gå i ledet och inte tänka själva.
  Hämska individer ..ligger i derras tro på
  Nazismen annser jag
  .

  .

  • Betänk att socialdemokraterna har kontakt
   med muslimerna!

   I kontraktet lovar S att bidra till att göra Sverige till
   ett muslimskt land !

   => Största LANDSFÖRRÄDERIET i modern
   tid!
   – och värst av allt: SÄPO stödjer det!
   D.v.s. vi har ingen säkerhetspolis!

   Känner du dig trygg?

 12. Sandro Scocco borde nu förklara vart de påstådda gigantiska vinsterna från invandringen tagit vägen. Han har ju skönmålat tidigare utan att kunna belägga med fakta. Här ett av många fler inlägg publicerade tidigare här på bloggen:

  Invandringens vinst – 900 miljarder – 1 juli, 2015
  Av Pettersson

  Invandringen har varit en god affär för Sverige. Utan efterkrigstidens tillskott av utlandsfödda skattebetalare hade skattkistan saknat i snitt 65 miljarder per år. Vi hade inte haft råd med lika mycket vägar, järnvägar, forskning eller försvar.

  Och fortfarande täcker gruppen med utländsk bakgrund sina egna kostnader och ger en liten vinst, även om vinsten i dag (1 juli, 2015) är avsevärt mindre än på 1960- och 70-talen. Det fastslår en rapport från tankesmedjan Arena Idé, som Arenas chefsekonom Sandro Scocco i dag (1 juli, 2015) presenterar i Almedalen. Länk nedan:

  https://petterssonsblogg.se/2015/07/01/invandringens-vinst-900-miljarder/#more-130538

  Hade påstådda vinster från invandringen skapats i verkligheten skulle Sverige haft ett betydligt bättre ekonomiskt läge idag än det moras som nu avslöjas.

   • Han är en enstöring.Pluggade på komvux i samma klass.Han pratade inte med någon. Han undvek om man tittade på honom.

 13. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  ”Skänka pengar till företagen” ? Men Sandro lille vem tror du det är som genererar välfärd i ett samhälle.inte är det Socialdemokratin. Det är företagen som normalt erbjuder arbete och tillser att samhället fungerar. Politikerna har förmågan om endast det att fördela resurserna.
  I ett krisläge och i ett övergångsskede är det politikernas skyldighet att underlätta för företagen så att de har förmågan att överleva och när normaltillståndet återfinner sig, leverera nyttigheter till det svenska samhället.

  • Du är ute och cyklar. Exakt vilka företag skall ha socialbidrag? De som vill eller de som staten väljer? Gissa varför Gnosjö kommun aldrig har delat ut en enda krona i företagsstöd.

   • Att få sina egna pengar tillbaka i det korta perspektivet är inget socialbidrag. (Däremot kanske A.kassan kan vara i farozonen vad det gäller att betraktas som socialbidrag)
    Staten har INGA egna pengar, statens tillgångar genereras i civilsamhället där en del an nyttigheterna överförs till staten via skatter.

 14. Om dom kan skänka pengar till terrorister, bidragsbedragare, diktatorer, kommuniststater, div galna sida projekt, FN, EU, biståns som kan dom bidra med pengar till Svensk industri som vanligtvis betalar världens högsta arbersavgifter och sociala avgifter

 15. I denna fråga har dock Scocco rätt (kanske utan att veta om det). Staten kan varken välja ut företag att hålla under armarna eller skicka bidrag till alla företag. I stället måste de företag som inte klarar personalkostnaderna varsla personalen. De får A-kassa under tiden som epidemin varar och kan återställas senare. Hur svårt kan detta vara att förstå?

  • Stämmer Nils det staten kan göra är att avlasta företagen lönekostnader.
   Förslaget om uppskjuten skatt var endast lån till ockerränta.

   • ”det staten kan göra är att avlasta företagen lönekostnader”
    Ja, genom A-kassa till den anställde som varslas. Här ställer ”tryggheten” till det eftersom anställda har lång uppsägningstid, minst 3 månader.

    ”Ockerräntan” finns för att inte lånemöjligheten skall missbrukas. Det är ett blanco-lån utan säkerheter som Skatteverket ger.

  • I Finland betalar staten en summa pengar för företagen som ej är återbetalningsskyldig. Sverige, ett av världens rikaste länder har ej råd , men att skicka bidrag till FN, EU, Erdogan, Afrikanska toaletter till kvinnor med flera och låta sig luras stora miljonbelopp i form av olika påhittade bidrag och momsfiffel, det går bra. En hygglig arbetare skall tvingas i värsta fall sälja sitt hem.Sjukt helt enkelt.

Kommentera