Romer utsatta för rasism?

I Bulgarien har myndigheterna, precis som i övriga Europa, infört skärpta restriktioner i spåren av coronan. Bl.a har man satt upp vägspärrar och blockader utanför en rad byar som bebos av romer.

Rasism, menar romerna. Detta beror på att romer inte vill följa regler, säger myndigheterna.

Att begränsa rörligheten är diskriminerande mot romer. menar en småbarnspappa med romskt ursprung. Myndigheterna försvarar detta med att romer i Bulgarien vägrar följa de restriktioner som fastslagits och som förhindrar den fria rörligheten för hela befolkningen. Man har exempelvis stängt skolor, restauranger och stängt gränsen för människor som vill ut och in i landet.

Hittills har 218 bulgariska medborgare upptäckts vara smittade, varav tre har avlidit. Mörkertalet kan dock vara stort då många håller sig undan myndigheterna. Uppgifterna om hur många romer som verkligen bor i Bulgarien går isär. En folkräkning 2011 uppgav 350 000. EU hävdar att antalet är det dubbla, vilket torde innebära att myndigheterna inte har någon koll.

Bara i Sverige sägs ett antal tusen romer tigga på gatorna. Hur många som verkligen finns här och hur de försörjer sig, tror jag inte att någon svensk myndighet vet.

Romer kallas också ”resandefolk” och genom historien har delar av denna minoritet valt att stå utanför samhället. Detta gäller självklart inte alla, men tillhör man en minoritet och utsätts för något som minoriteten själv anser vara diskriminerande så är det lätt att plocka fram rasitsstämpeln.

Självklart måste också minoriteter rätta sig efter de strikta regler som ländernas myndigheter inrättar, inte minst i dessa dagar. Det kallas sunt förnuft, inte rasism.

Reuters

Bild från en av de största romska enklaverna i Bulgarien, Sliven.

9 thoughts on “Romer utsatta för rasism?

  1. Varför blir hela samhällen fattiga? Ingen skolgång, ingen kunskap samt styrda av fel diktator. Romer har kungar tror ni de gör något för folket?
    I Sverige får Zigenare gå, de skall gå i skolan, tror ni de gör det? Är zigenare att lita på? Min erfarenhet och jag är snart 85, säger nej, nej och åter nej.

  2. Bra tanke men vem längtar hem från ett bidragsparadis med bara rättigheter ?

  3. Om Sverige hade importerat massor sjukvårdsutrustning istället
    för import av massor av välfärdsturister så hade vi haft en helt annan beredskap när en pandemi bryter ut.

    Sen efterlyser jag reaktioner från någon av alla blinda P K figurer som kallat alla för rasister när dom varnat för Sveriges väg utför,?
    Men nu håller dom tyst, trots att dom borde kunnat räkna ut att vi förr eller senare kom att hamn i en sådan situation

  4. Ziggisar har alltid trott att dom är en stat i staten, oavsett
    vilket land dom befinner sig i, bara rättigheter, men inga
    skyldigheter! Och om dom inte får det så är det Rasism.

  5. Zigenare skyller allt på andra. Dom gör som dom vill och vill inte tillhöra samhället. Även dom har ett ansvar som dom inte tar. Det finns en anledning till att dom är illa sedda.

  6. Och i dagens Islamistiska satelitstat Sverige är ett antal avlidna av Corona s.k svensk-somalier vilket nu har blivit ett stort problem för den svenska mångkulturälskande landsförädiska och vänsterextrema familjen !

  7. Har man valt att stå utanför samhället ska man inte heller ha hjälp från samhället.
    Detta har inte den sk Svenska regeringen förstått historiskt, vi har folk som inte vill vara del av samhället men ska ha del av välfärden.
    Här är balkanländerna ett föredöme på det området.

Kommentera