Åtalad för mord döms till sluten ungdomsvård i två år för dråp i Björklinge

BROTTSLIGHET. Den 17-åring som stått åtalad misstänkt för att ha dödat en 16-åring om livet i Björklinge, Uppsala dömdes på tisdagen till ungdomsvård i två år för dråp och två fall av olaga hot. Den dömde har tidigare erkänt att det var han som knivskar 16-åringen som avled av sina skador. I polisförhör har han hävdat att han inte haft för avsikt att skära och att han agerat i nödvärn.

Åklagaren har tidigare åtalat tonårspojken för mord – men tingsrätten väljer i stället att döma pojken för dråp.

Tingsrätten skriver i domen att en gärning som leder till att en person dör ska bedömas som mord. Mot bakgrund av att tonårspojken begick gärningen i desperation efter att han utsatts för ett påbörjat brottsligt angrepp, anser tingsrätten att gärningen ska bedömas som dråp.

När tingsrätten syftar till ett påbörjat brottsligt angrepp, menar de att den omkomne 16-åringen först tagit tag om den dömde tonårspojken bakifrån. Tingsrätten anser därmed att den dömde tonårspojken utsatts för att påbörjat brottsligt angrepp. Ett angrepp där han i början haft rätt till nödvärn. Det mot bakgrund av vad han tidigare har utsatts för. Handlingen var däremot inte sådan att han kunde frikännas med anledning av nödvärn.

Tonårspojken döms även för två fall av olaga hot. Vid händelserna ska pojken ha riktat en kniv mot två olika personer.

Tonårspojken har även varit misstänkt för våldtäkt mot barn – en åtalspunkt som han frikänns ifrån. Här menar tingsrätten att den sexuella handlingen inte har varit ett övergrepp.

-Pettersson tycker att straffet är väldigt lågt. Den dömde har för vana att vifta med kniv å andra sidan hoppade offret på gärningsmannen bakifrån men bär man kniv och använder den rakt i hjärtat är det enligt min mening mord.

Nåväl både offret och gärningsmannen är denna gång svenskar och inte ”svenskar”.

I förundersökningen berättar den dömd pojken att han har blivit hotad under en tid, och att han har blivit påhoppad och misshandlad av ett antal personer vid ett flertal tillfällen tidigare i Björklinge, dock inte av den dödade 16-åringen. Den åtalade säger i förhör att han har skaffat kniven och hade den på sig av rädsla för tidigare händelser – för att han ville kunna försvara sig.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Åtalad för mord döms till sluten ungdomsvård i två år för dråp i Björklinge

  1. Dömd till två år med lite mysigt ruffsande i håret !
    Personen är väl naturligtvis en etniskt infödd äkta svensk, eller hur G.W ?

  2. Bara utlänningar får i praktiken bära kniv som vapen i ”sverige”, får inga straff heller!

Kommentera