Arbetslöshet bland utrikes födda

ARBETSMARKNAD/INVANDRING. Arbetslösheten bland utrikes födda är väsentligt högre än bland inrikes födda. Detta beror bland annat på att utbildningsnivån generellt sett är lägre i gruppen, samt att det tar tid att etablera sig i ett nytt land om man kommit hit som flykting/migrant, enligt Ekonomifakta.

Nöjd somalier tuggar khat och säger: När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen.
– När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?
– Abdulahi Mohammed, somalisk tolk i Göteborg enligt Göteborgs-Posten 

Procentuell andel av arbetskraften 15-74 år, år 2019

Inrikes födda 4,4
Utrikes födda 15,1
Europa 6,8
Sydamerika 8,9
Nordamerika 7,5
Asien 22
Afrika 26,7
Övriga länder 7

Den grupp som för närvarande uppmärksammas mest i debatten är den stora flyktingvåg som kulminerade under 2015 och denna är svår att ringa in i arbetskraftsundersökningarna. Att det skett en tilltagande tudelning på svensk arbetsmarknad beroende på födelseland framkommer dock tydligt i annan arbetslöshetsstatistik. Ser man till de som är inskrivna som öppet arbetslösa på Arbetsförmedlingen, eller i program med aktivitetsstöd, har andelen utomeuropeiskt födda ökat från lite drygt 10 procent i början av 2000-talet till att utgöra nästan 50 procent idag.

-Pettersson säger att de senaste ”flyktingarna” som kommer från Mellanöstern och Afrika blir inga babbar som bygger Sverige, tvärtom, även om media som SVT och TV4 säkert kommer att hitta en och annan som varit duktig och lyckats….

****

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

7 thoughts on “Arbetslöshet bland utrikes födda

  1. De får fortsätta att leva på skattefinansierade bidrag i världens största socialbyrå Sverige !
    I dessa Corona-tider visar det sig att det finns hur mycket pengar som helst i Magdas skattekista och hos Riksbanken.
    I icke Corona-tider ska det hela tiden sparas och snålas framför allt på vården och inte minst inom äldreomsorgen men inte på landsförädiska 7 klöverns massimporterade framtida lönsamma raketforskare.

  2. Ju mera bidrag desto flera arbetslösa. Varför, nöden är uppfinnarnas moder. När du är tvungen p.g.a. hunger så måste du finna mat, dålig uppfostran och moral du blir kriminell. Motsatsen finner ett arbete även om det är långt under deras utbildningsnivå.
    Men så icke i syltryggarnas land Absurdistan, här får den oföretagsamme hjälp, ”det är ju så synd om dem” är devisen för den icke tänkande.
    Det är inte kristet ens, för heter det inte Gud hjälper den som hjälper sig själv.

  3. Inte konstigt…man måste ha något där uppe….
    Bara se utveklingen i dessa piss hål.

  4. Skulle man föra statestik exklusivt över bara muslimer så skulle det bli förfärande siffror tror jag.

  5. Det vore kanske dags att satsa på kamelfarmar, bomullsodling, voodoo utbildning, tillverkning av trummor och getodling.
    Skulle detta misslyckas, kan vi ju lämpligen exportera utövarna av dessa yrken.

  6. Löfven trodde flyktingarna var läkare och ingenjörer. Allvarligt talat, vem fan röstar på en så okunnig idiot?

  7. Självklart afrika sämst när såg man en undersökning senast där afrika och dess invånare hamnade högst på tronen?
    Svar: aids, ebola statestiken

Kommentera