Fem afghaner döms för grova brott i Hovrätten, ingen utvisas, trots att lagen är glasklar

BROTTSLIGHET. Fem afghanska män dömdes i november av Östersunds Tingsrätt för människorov, försök till grov utpressning, övergrepp i rättssak, grov misshandel, medhjälp till människorov, narkotikabrott och ringa narkotikabrott på Frösön i Östersunds kommun. 

Hovrätten för Nedre Norrland. Bild Lars Kallin, Wikipedia

Nu har Hovrätten för nedre Norrland ändrat domarna något.

  • Yasin Hasani, född 1999, medborgare i Afghanistan, dömdes tidigare till 2 års fängelse får nu skyddstillsyn och missbruksvård. Utvisning var ej yrkat av åklagaren. Tidigare dömd för narkotikabrott och ringa narkotikabrott.
  • Shabir Ahmad, född 1994, medborgare i Afghanistan, dömdes i tingsrätten till 5 år och 2 månader får nu 5 år och 5 månader. Utvisningen ej yrkat av åklagaren. Förekommer innan detta fem gånger i belastningsregistret.
  • Saeid Asadi, född 1993, medborgare i Afghanistan, dömdes i tingsrätten till fängelse 5 år 5 mån, hovrätten fastställer det straffet. Utvisning ej yrkat av åklagaren. Förekommer under 12 avsnitt i belastningsregistret.
  • Omid Mirkhani, född 1998, medborgare i Afghanistan, dömdes i tingsrätten till fängelse 5 år 5 mån, hovrätten faststräller straffet. Utvisning ej yrkat av åklagaren. Förekommer under 10 avsnitt i belastningsregistret.
  • Alireza Ghanbari, född 1998, medborgare i Afghanistan, dömdes i tingsrätten till fängelse i 4 år. Hovrätten höjer till fängelse 4 år och 4 månader. Utvisning ej yrkat av åklagaren. Förekommer under 9 avsnitt i belastningsregistret.

Shabir Ahmad hyllas i lokalmedia för sitt integrationsarbete i organisationen ’Hej främling!’ som ska hjälpa ensamkommande migranter att ”komma bort från riskmiljö” och integreras. För det har Östersunds kommun betalat honom 25.000 kronor i månaden. Förekommer innan detta fem gånger i belastningsregistret.

-Pettersson säger att om ni inte har lätt för att få hjärtattack så läs om att afghanernas advokater fakturerar årslöner bara i tingsrätten. och det är det lilla. Alla åtalade utom en hade tolkhjälp, domare, vakter, notarier, polisens förundersökning med mera kostar otroliga pengar.

8 a kap. Utvisning på grund av brott. Förutsättningar för utvisning av andra utlänningar än EES-medborgare och deras familjemedlemmar. 

1 §   En utlänning som inte är EES-medborgare eller familjemedlem till en EES-medborgare får utvisas ur Sverige om han eller hon döms för ett brott som kan leda till fängelse. En sådan utlänning får utvisas också om en domstol undanröjer en villkorlig dom eller skyddstillsyn som utlänningen har dömts till och dömer till en annan påföljd.

Utvisning får dock ske endast om utlänningen döms till svårare påföljd än böter och om
1. gärningen är av sådant slag och övriga omständigheter är sådana att det kan antas att han eller hon kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet här i landet, eller
2. brottet med hänsyn till den skada, fara eller kränkning som det har inneburit för enskilda eller allmänna intressen är så allvarligt att han eller hon inte bör få stanna kvar.
Lag (2014:198).

TIDIGARE 2019-11-28. Fyra afghaner döms till fängelse för människorov

BROTTSLIGHET. Fyra afghanska män döms i Östersunds tingsrätt till fängelse i fyra respektive fem år för människorov och försök till grov utpressning. En 19-årig man döms till två års fängelse för medhjälp till människorov. Ytterligare tre män som stod åtalade i samma mål frikänns. Sex är bekräftat afghaner och två araber.  

Det var i våras som männen häktades, misstänkta för att ha fört bort en man i 20-årsåldern och hållit honom fången under tortyrliknande förhållanden i en stuga på Frösön för att pressa mannen på pengar.

-Pettersson ser inget om utvisning men det är väl synd om pojkarna. Utvisning borde vara obligatoriskt vid grova brott och ljugande om ålder, identitet och bakgrund. Flera av dessa män har domar mot sig sedan tidigare, varför skickades de inte iväg vid första domen Morgan?

TIDIGARE 2019-10-26. Åtta afghaner åtalas för människorov, hotade at klippa av fingret på en man

BROTTSLIGHET. I Östersunds tingsrätt pågår en rättegång mot de män som är misstänkta för bland annat människorov, försök till grov utpressning och grov misshandel.

Rättegången hålls under stort säkerhetspådrag och den väntas pågå i 15 dagar. Det var i maj i år som en ung man, enligt åtalet, tvingades med till en stuga på Frösön där han sedan hölls fången i tre dagar.

Där ska han ha blivit misshandlad, bland annat med en kedja, bränd på tungan, med mera. Mannen ska också ha krävts på en större summa pengar, 50.000 kronor. Mannen lyckades till slut fly och bad om hjälp hos ett par som han mötte när han i strumplästen sprang från stugan. De ringde polisen.

Tre av de åtalade finns med på länk från bland annat Sundsvall och Gävle där de sitter häktade. Övriga fem fanns på plats i sal 1 i Östersunds tingsrätt.

Vice chefsåklagare Eva-Lena Rimér redogjorde för åtalet. Samtliga åtalade nekade till brott och de bestred också de ersättningskrav som den man som ska ha varit frihetsberövad har. Han vill ha totalt drygt 300.000 kronor.

-Pettersson säger att det är synd om, Saeid, Morteza, Omid, Shabir, Alireza, Yasin och Younes, samtliga är tidigare kända av polisen. Herr Younes är även misstänkt för grovt vapenbrott.

Här kan man lyssna om fallet…

TIDIGARE 2019-05-16. Fyra afghaner häktade, misstänkta för människorov i Östersund

BROTTSLIGHET. Fyra män, samtliga afghanska medborgare har häktats misstänkta för människorov. Brottet ska ha skett i början av maj på Frösön. Männen har tidigare domar mot sig, och är kända av polisen.

Bland annat en man som fram till han greps arbetade hos integrationsprojektet Hej främling. Föreningen har nu valt att avsluta mannens anställning på grund av misstankarna.

Exakt vad som hänt och vad misstankarna mer konkret rör sig om är polis och åklagare hittills förtegna om. Enligt häktningsframställan hos Östersunds tingsrätt ska brottet begåtts mellan den 3:e och 8:e maj. Samtliga fyra män som är i åldrarna 21-29 år, nekar till anklagelserna om människorov.

Samtliga fyra häktas med restriktioner, det vill säga att de isoleras från att ta del av uppgifter i media till exempel, eller har vidare kontakt som kan försvåra brottsutredningen.

En av de häktade fälldes 2014 för grov misshandel vid en knivskärning i Östersund, där åtalet först rörde mordförsök.

 

Artikeln från ltz.se

-Pettersson säger att afghanerna verkar framstående, det som jag undrar är varför afghanska medborgare som är kända för tidigare brottslighet är kvar i landet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Fem afghaner döms för grova brott i Hovrätten, ingen utvisas, trots att lagen är glasklar

  1. Utvisning ?
    Nej först en vistelse på något av Kriminalvårdens fina fullservade hotell sedan ska de självklart hjälpa till med att bygga vidare på det framtida Islamistiska mångkulturella trygga Sverige.
    Sverige är ju verkligen mån och rädd om alla importerade kriminella parasiter med grottbeteende !!!!!!!!!!!!!!
    Tack 7 klövern.
    Vad säger och tycker Sveriges idag största parti SD är lite tyst från det hållet just nu men SD kanske njuter av alla glädjesiffror, det är läge nu att säga sanningen och vad som väntar det svenska folket framöver, hoppas J.Å vill och vågar det annars får AFS säga stå för sanningen vilket AFS inte har några problem med.
    Blir definitivt en röst på AFS även i valet 2022precis som i valet 2018 och i senaste EU-valet.

  2. Ja och vissa åklagare har svårt att dölja sin politiska hemvist.
    tänker på den extremt feta åklagare som inte ville medverka
    när SD , tror det var i Skurup ville anmäla och utvisa sådana
    ensamkommande som bevisats ljugit om sin ålder,,fallet
    togs inte upp, men denna åklagare kunde tänka sig att
    åklaga dem , som anmält det, alltså SD, å sen hasa hon sig ut.
    ur lokalen?

    Så visst, det finns typer

  3. Vad är det för fel på Svenska åklagare när man inte
    yrkar på utvisning för grova brottslingar???

    Får dom sin utbildning på bommersvik, så att alla
    kommer ut som små påverkbara sociallister?

    Man medverkar till att grova brottslingar får fortsätta
    att begå brott, genom att ej begära utvisning!
    Dessa brottslingar har förverkat sin chans att leva i
    landet som tog emot dem!

  4. Att Sveriges Domstolar med bred marginal bryter mot Svensk Lag är mer regel än undantag!
    En mentalsjuk och kriminell slags ockupationsjuridik!
    Varje gång sporras till än värre och än fler grova brott mot fattiga skötsamma Svenskar som enligt Domstolarna inte har några mänskliga rättigheter!
    Dessa lismande korrupta samarbetsmän kostar med sina importkriminella varje dag oskyldiga söndertrasade människoliv!
    Står ingen stans att importkriminella har ”Herrefolkstatus”?

  5. Fina CV de har. Vad har de kostat Sverige? Vilka avskum! Låt flumvänstern betala. Jag blir så j-v trött på alltihopa. Sverige styrs av ideologi som inte tar hänsyn till verkligheten.Fram med all fakta! Brottsstatistik, kostnader. Svensken har rätt att få veta vad invandringen kostar. Hur hög är belastningen inom vården? Hur ser det ut på akuten? Vilka är det som plankar på busen/tåget. Trakasserar tågvärdar, busschafförer? Hur är det med jämställdheten inom Islam? Är den förenlig med Svenska värderingar? Hur kan vi acceptera att kvinnor och män separeras i mosken? Hur kan vi låta en religion få styra i samhället? J-a böneutrop. Gap o skrik, kaosmänniskor får hållas. Hur gagnar det Sverige. Svetsaren! När kommer vinsten??? Hur ska det gå till??? Bara avgå f-n

  6. Allah är vi lika inför lagen ☝️
    konstigt att de inte fick sig tilldömt skadestånd oxå men det hinner säkert rättas till…

  7. Det svenska rättsväsendet är sedan många decennier infiltrerat av mängder av vänstertomtar, ta bara Advokatsamfundets förre generalsekreterare Anne Ramberg som ett tragiskt exempel, men tyvärr dräller det av liknande stolpskott i den offentliga förvaltningen eller vad sägs om knallkorken Dan Eliasson på MSB.

    En ny svenskvänlig regeringen kommer få tufft jobb att göra sig av med allt detta ogräs, det kommer nog att minst ett par decennier innan det jobbet är gjort.

    //Gunnar

  8. Rättsväsendet tycks betydligt mer lojalt mot (S), Betongpartiet än mot stiftade lagar!

  9. Dessa var säkert kriminella innan dom kom hit . Och idag släpper Erdogan ut sådana kriminella ur sina fängelse som skickas mot EU. Man får hoppas Grekerna håller tätt mot Turkiet.

  10. Jag läser bara rubriken…läser jag allt så blir jag bara vansinnig och blir sur otrevlig på jobbet ikväll/natt.

    Men jag förstår ju att Svenskt rättsväsende är åt helvete minst sagt.

Kommentera