Låt fler sjukhus följa S:t Görans exempel

PRIVATISERING. I helgen hörde vi om att Södersjukhuset gick upp i stabsläge, regelbundet hör vi om skandaler runt Nya Karolinska sjukhuset, i höstas var det brist på sjukvårdsmaterial i fem landsting med inställda operationer och vård som följd med mera. Så blir det med inkompetent ledning, med politruker som lägger sig i verksamheten och en massa onyttiga kommunikatörer som ska försöka tala om att det som inte fungerar, i verkligheten fungerar bara de får lite mer pengar. 

Verksamheten är a och o i den privata världen, annars blir det inga pengar. I det offentliga prioriteras mycket annat.

Sankt Görans sjukhus, bild av Vargklo, Wikipedia

S:t Görans sjukhus i Stockholm är det enda akutsjukhuset som drivs av en privat vårdkoncern på uppdrag av landstinget. Resultatet är en succé, enligt Johan Ingerö 2017, ansvarig för välfärdspolitik på näringslivets tankesmedja Timbro, och föreslår att fler sjukhus går samma väg.

”Stora sjukhus är komplicerade och trögrörliga. Att förändra dem kräver ett närvarande och ihållande ledningsarbete. Och det kräver i sin tur ett sammanhållande investeringstänk som S:t Göran har, men som landstingssjukhusen ofta saknar.”

S:t Görans sjukhus i Stockholm sticker ut på två sätt. Dels är det ett sjukhus med utmärkt kvalitet, god ekonomi och nöjda medarbetare. Dels är det unikt i Sverige, genom att det sedan 1999 drivs av en privat vårdkoncern som arbetar på uppdrag av Stockholms landsting. Alla andra svenska akutsjukhus drivs direkt av respektive landsting.

Läs mer på DN Debatt 

47 av Sveriges 50 sämsta skolor är kommunala därför vill regeringen förbjuda de privata

-Pettersson tycker S:t Göran är ett utmärkt exempel på att privat vård som är offentlig finansierad fungerar mycket bra om, jag säger OM, de som sköter upphandlingen vet vad de sysslar med och håller lycksökare borta. Avregleringen av Taxi är ett skräckexempel när mycket gått fel.

Sedan vill jag gratulera Tankesmedjan Timbro och Johan Ingerö till det utmärkta förslaget. Det är bara 14 år sedan jag belyste fördelarna med S:t Göran i Expressen, Aftonbladet och Södermanlands Nyheter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Låt fler sjukhus följa S:t Görans exempel

  1. Jag har kommenterat om landstingskolossen tidigare.Man måste driva dagens sjukhus i egen regi eller via privata vårdföretag.Det går inte att ha okunniga landstingspolitiker som ska styra och bestämma över vård och omsorg.Vansinniga upphandlingar görs som kostar mer än dom smakar.Oftast efter blöta bjudmiddagar och enligt svågerpolitiken.Jag har arbetat med båda dessa vårdgivare och jag kan med varm hand rekommendera den privata vården.

  2. Finns det ngt som fungerar när politiker är inblandade?? Inte ngt vad jag vet iaf, jo dom är djävligt bra på att ge sig själva höga löner samtidigt som man hatar företagsledare som har samma löner, sjukt!

  3. Problemet är alla dessa outbildade och inkompetenta politiker som sitter och häckar i landstingen. De tillsätter kompisar och detaljstyr ihop med dessa utan att veta vad de gör. Partiboken är viktigare än adekvata kunskaper. Precis som i gamla Sovjet.

  4. Det är sådan information svenska folket behöver, någonting som fungerar och går bra. Det vill inte tidningarna skriva om utan då är det bara elände vi får höra. SVT borde göra en visit och ett program om något som verkligen fungerar och inte visa det politikerna vill, för enligt dem går allt bra, för att inte säga det har aldrig varit bättre.
    Privat är bra!

Kommentera