Public service är inte oberoende, vad finns att diskutera?

OBEROENDE MEDIA. Statsminister Stefan Löfven kritiserar nu Sverigedemokraterna efter att partiet velat kalla cheferna för public service-bolagen till riksdagens kulturutskott. ”Det ska råda armlängds avstånd mellan politiker och innehållet i media, inklusive public service”, skriver Löfven på Instagram.

Sverigedemokraterna ville att public service skulle svara på frågor om partiskhet men förslaget att kalla till sig cheferna avslogs av riksdagens utskottet.

”Sverigedemokraterna har visat var de står. Det går inte att understryka hur viktigt det är att public service inte tystas eller upplever sig hotade av politiska makthavare”, skriver Löfven.

SVT:s vd Hanna Stjärne: ”Det är en gräns som har passerats, när man vill kalla publicister direkt till riksdagen för att stå till svars för en enskild publicering. Det är anmärkningsvärt och jag har inte hört talas om något liknande i Sverige”, skrev hon i ett uttalande i fredags, rapporterade Dagens Nyheter.

-Pettersson undrar vad som finns att granska. SVT ÄR vänstervridet sedan 1968 då vänstern marscherade in på redaktionerna och där är de kvar ännu…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Public service är inte oberoende, vad finns att diskutera?

  1. Tove Lifvendal skriver i SvD om detta på ett bra sätt. Public Service ÄR i maktens sold, men kanske inte förstår det.

    ”Minns ni det som hände i februari 2018? Då gick flera tunga bokförläggare ut och varnade för att politiker försöker styra litteraturens innehåll. Dåvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) sades ha beordrat Kulturrådet att ”betona frågan om sexuella trakasserier när stöd delas ut”. Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell tillfrågades huruvida det förekom sådan styrning: ”[…] om det är en styrning så är det en vacker styrning”. (SvD 17/2-18)
    Återigen samma tankefigur: Det vi gör som stat är det vackra och därmed det rätta. Uttalandet är inte främmande de härskare som genom historien förkunnat att de utgjort facit, oavsett om makten sanktionerats av kronan eller gudomen.”

  2. Skrota publicserive avtalet. Vad är det för mening med ett avtal som man bryter regelbundet och ingen bryr sig. Sen att rena kommunister sitter i ledningen gör ju sitt till.

  3. Hur kan det råda ”armlängds avstånd”, när SVT och 7-klövern sitter i knät på varandra ?

  4. Klart att Löfven inte vill att kanalcheferna ska frågas, han
    vill naturligtvis inte att deras marknadsförare granskas!

    Man måste vara både blind o döv om man missar på
    vilken politisk skala SVT befinner sig, och dom ska
    inte befinna sig på någon skala, dom ska va politiskt
    oberoende o neutrala, det står i deras regler som
    public service, dom ska inte fungera som folkuppfostrare.

    Bara för att ta en sak i mängden, deras sjuka intresse över
    USA s president, som är vald av USA s folk.

    Om man haft 100 reportage om Trump så har minst 99 varit
    hånfulla och nedlåtande, och när fröken Bergfeldt inte tyckt
    att det räckt med enögdhet så har hon förstärkt det med
    konstiga grimaser. Hennes politiska uppfattning struntar vi i!

  5. 7-klövern är nu livrädda att (s)(vt inte längre kommer att vara deras propagandaorgan…och med all rätt.

    Enligt mig så får dom propagera hur mycket dom vill (s)(v)t……men inte på min bekostnad.

  6. Att inte public service får ifrågasättas, är väl just det som är problemet. Det brukar kallas diktatur, när man inte får ha avvikande åsikter.

  7. Varför har inte Löfven sett till att Morgan. om än med korta armar, har armlångt avstånd till Google och Facebook, som dom vill ska bedriva censur åt oss folket. Ett skattefinansierad public service bolag däremot, som propagandar mot dryga miljonen av befolkningen, den får man däremot inte kritisera eller kräva svar om deras policy. Ett jä… hycklande igen.

  8. Hade det rått det som Lövfen säger ”armlängds avstånd” mellan politiker och innehållet i media, så hade SD överhuvudtaget inte behövt ta tag i detta.
    Men när media och då med Public service i spetsen tvärtom gått i symbios med den styrande makten, så är detta en mycket viktig och uppmärksammad fråga för neutraliteten och medias skyldighet att alltid föra sanningens talan.
    Jag citerar journalisten Elisabeth Höglund:
    ”När välviljan och godtrogenheten hos de lättmanipulerade svenskarna slår till, är det sanningen som blir det första offret.”

Kommentera