Våren har kommit en månad för tidigt, men…

VÄDER. SMHI meddelar att den meteorologiska våren har kommit till södra Sverige. Detta då dygnsmedeltemperaturen varit 0,1° eller högre under sju dygn i följd. Eftersom vårens ankomstdatum räknas som det första av sju dygn innebär det att våren anlände till dessa områden den 15 februari.

Ännu har jag inte sett några fjärilar, men dessa och några till flög utanför torpet förra sommaren.

Gränsen mellan meteorologisk vår och meteorologisk vinter går i södra Svealand ungefär i höjd med Mälardalen. Dessutom har även några kuststationer längs södra Norrlandskusten fått konstaterad vår. Dessa är Eggegrund (Gästrikland) utanför Gävle, Kuggören (Hälsingland) utanför Hudiksvall, Brämön (Medelpad) sydost om Sundsvall och Lungö (Ångermanland) utanför Härnösand.

Normalt sett, avser nuvarande normalperiod 1961-1990, brukar den meteorologiska vårens ankomst till södra Skåne ske i slutet av februari. I inre Götaland och södra Svealand väntas den däremot anlända först kring vårdagjämningen den 20 mars. För de fyra kuststationerna i södra Norrland skall våren normalt sett inte anlända förrän i början av april.

I Stockholm där temperaturmätningar pågått sedan 1756 är det första gången sedan 2001 som våren anländer redan den 15 februari. Under de mer än 250 år som förflutit i Stockholmsserien har det vid tolv tillfällen nu inträffat att våren anlänt den 15 februari.

Utifrån digitaliserade data för Karlstad har det sedan 1914 och framåt inträffat två gånger, 1995 och 1961, att våren anlänt just den 15 februari.

Även för Västerås gäller att våren anlänt 1995 och 1961 just den 15 februari men där finns digitaliserade data från 1860 och framåt.

-Pettersson vill påstå, trots att jag inte är meteorolog, att våren aldrig kan komma för tidigt och jag ser också att klimatuppvärmningen var lika eller värre 1961 och 1995….

Sedan undrar jag om SMHI, som nu har valt ”normalperiod” mellan 1961-1990, istället val 1911-1940 hur normalvädret sett ut.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Våren har kommit en månad för tidigt, men…

  1. Meteorologerna och de aktivistiska s k klimatforskarna, valde ett mätområde om 30 år för att kalkylera ”klimat”. Alla äkta vetenskapsmän vet förståss att en så kort period eg bara mäter en serie av ”väder”. Men 30 år var väl avpassat till att kunna manipulera ”klimatstatistik” (vid en snabb blick på uppmätta väderdata). Dessutom kunde inte dåtidens datorer inom rimliga tider kalkylera fram ”klimatprognoser”, för annat än ”rullande 30-årsperioder”.

    Att kalkylera klimat med kortare rullande perioder än 100 år är oseriöst, om inte avsikten är att manipulera (bedra). Dessutom är mätdatat fram till satellitmätningarna börjar 1979 väldigt ojämnt fördelat över jorden. Ca 2/3 av jordytan saknar kontrollerade mätstationer.

    Lägg sedan till att klimatbedragarna systematiskt genom att förfalska (justera) original mätdata eller politiskt korrekt urval av mätstationer, förändrar statistiken, utan att straff utkrävs för bedrägeri.

    SMHI har således allt mer närmat sig klimatbedrägeriets olika metoder i att förfalska. Ett exempel är när man använder 30-årsperioder i kalkylerna (skulle vara sanningsenligare med 3 x 30 år). Annat som avslöjades för något år sedan är att aktivister som anställts av SMHI tillsammans med en grupp journalist-aktivister, började ”omvänd” justering av mätstationsdata, t ex om en urgammal mätstation blivit urbant kringbyggd och därmed ”varmare”, så kan dess mätvärden justeras i förhållande till en/flra närliggande ”normal-kallt” placerade mätstationer – men här justerade man närliggande stationers mätdata i förhållande till den ”varmare” mätstationen.

    Med så stor brist på fördelade mätstationer över jordytan blir självklart all klimatkalkylering bristande – skit in blir skit ut. Säkraste klimatindikatorer erhålls i så fall via biologiska faktorer. Ex växte de hassel i Pite Älvdal ca 8000 fkr och något senare vildvin i ”Södermanlands Skärgård. Idag är dess nordgränser för naturlig förökning, reliktområden oräknade, längs gränsen för Halland, Skåne, Blekinge mot Småland samt på Gotland resp Rehndalen (för vildvin). Alltså har det under ca 10000 år sammantaget blivit 150 mil ”kyligare” och någon tendens till uppvärmning har aldrig visat sig.

  2. Förra gången en ”liten istid” inleddes d v s i samband med solfläckminimat i slutet av 1500-talet (upphörde ca 1867 med svåråren, då 100000 Norrlänningar svälte ihjäl) var vädret också oförutsägbart. Något år saknade vinter, annat år saknade sommar. Något år låg det 1 m snö i Juli, ett annat år var det full sommar i Januari. Men samtidigt följdes oförutsägbarheten av hård kyla och mycket snö, så att Östersjön var islagd någon månad, eller att sommaren var onormalt het, så att Östersjön av sjöfarande liknades vid ”grön illaluktande soppa”. Andra vintrar islades Europas stora floder och marknaderna i London tvingades ut på Themsens isar. Allt detta noterades av svenskt prästerskap och katolska klosters dagböcker. Dagens meteorologer och klimatforskare verkar dock vara helt okunniga om historia.

    OCH JUST NU PÅGÅR DE FÖRSTA ÅREN I EN SOLFLÄCKSMINIMUM! Bli inte förvånade om vi får 1 m snö i flera veckor under normal sommartid – om inte denna sommar, så någon kommande.

  3. Fördelen med att vara lite äldre är att man fått uppleva många svåra vintrar och snöfria d:o men numera anses sådant bero på människans klimatförstöring.
    Vilken tur för helgonet Greta och hennes apostlar att vi i år får en mild vinter. Det kan ju bara bero på att vi förstör vår planet. Hurra.

Kommentera