Turkiets vill ha luftvärn från USA, trots att man köpt ryskt


UTRIKES. Turkiet har bett Förenta staterna att placera ut två USA-tillverkade Patriot-batterier vid den södra gränsen för att ge skydd, eftersom de planerar att anfalla ryskstödda syriska styrkor med flyg i det senaste rebellhållna provinsen Idlib, rapporterade Bloomberg under torsdagen, med hänvisning till officiella turkiska källor.

Patriotrobot avfyras från mobil ramp. Sverige har beställt patriot.

”Ankara kan använda F-16 krigsplan för att slå enheter som är lojala mot Assad i Idlib om patrioterna placeras i Hatay vid Turkiets gräns för att ge skydd,” citerade Bloomberg den turkiska tjänstemannen, som är bekant med Turkiets politik i Syrien.

Turkiet överförde begäran till USA:s särskilda sändebud för Syriens engagemang James Jeffrey under hans besök förra veckan, sa tjänstemannen. Men Ankara har ännu inte fått något svar från Washington i frågan.

-Pettersson hoppas de inte får något annat svar en ett blankt nej. Turkarna har köpt ryskt luftvärn. Duger inte det? President Trump har vägrat sälja Patriot till turkarna så länge de samarbetar med och köper ryskt försvarsmaterial.

TIDIGARE 2019-07-12. Turkiets ryska luftvärn börjar anlända

UTRIKES. Den första leveransen av Rysslands mest avancerade luftvärnssystem, S-400, har anlänt till Turkiet, rapporterar flera medier med hänvisning till försvarsdepartementet i Ankara.

Turkiet är medlem i Nato och köpen av ryska luftvärn har lett till hot om att skrota vapenavtal mellan USA och Turkiet. Det väntas fler leveranser de kommande dagarna, enligt Al Jazeera. 

Natolandet Turkiets köp av ett ryskt luftvärn har rört upp starka känslor i den västliga försvarsalliansen, och USA har hotat med att riva upp ett löfte om att låta Turkiet köpa det toppmoderna amerikanska smygarflygplanet F-35, som redan har börjat levereras. S-400 anses inte vara kompatibelt med Natos standard och köpet har väckt farhågor om att tekniska hemligheter kring F-35 ska läcka till Moskva.

– Vi är bekymrade över de möjliga konsekvenserna av Turkiets beslut att anförskaffa S-400-systemet, säger en Natotalesperson.

-Pettersson tycker inte Turkiet ska vara med i Nato eller EU för den delen. Däremot borde väst och Putin samarbeta mot slam. Undrar om Erdogan betalar med upplysningar om Nato? Klart är att Putin inte är dum, hoppas han splittra Nato så är han på god väg.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


10 responses to “Turkiets vill ha luftvärn från USA, trots att man köpt ryskt

 • hgd

  Ryska luftvärnssystem är naturligtvis utformade så att de inte kan användas till att skjuta ned ryska flygplan.

  Gilla

 • Stefan SH

  Läs artikeln av Christer Ericsson i nyatider.nu :

  ”SYRIEN: Eldväxling mellan syrisk och turkisk militär, Eskalerande situation i Idlib”

  Det förklaras suveränt tydligt och understött hur det hela ligger till med turkarna.. och också hur det kan komma att sluta.

  Gilla

 • Mr Jordan

  Betyder detta att Turkiet sitter på dubbla stolar? Är man fortfarande på Kuwaits sida mot Saudi och indirekt USA? Har USA satt press på Turkiet att dämpa sin monumentala hybris? Kommer Turkiet tona ner retoriken vad gäller Europas väl och ve, sitter de stilla i båten? Syrien, Iran, var står Turkiet?

  Gilla

 • putte

  Blir lite rörigt ,alltså Turkarna ska ha Ryskt luftvärn för att skjuta ner Ryskt stridsflyg . Det måste ju bli en bra test för det Ryska luftvärnet kontra det Ryska flyget , hur det än går så vinner ju Ryska vapen sedan om det är flyg eller luftvärn återstår ju att se .

  Gilla

 • Turkiets ryska luftvärn börjar anlända — Petterssons gör Sverige lagom! – Life, Death and all between

  […] via Turkiets ryska luftvärn börjar anlända — Petterssons gör Sverige lagom! […]

  Gilla

 • Realist

  Å vem är Blomberg ???
  Blomberg en man som tjänat sina MILJARDER på USA börsen !!!
  Vem är då Mike Blomberg, jo en som står på DEMOKRAKTERNAS valbara sida för att vinna VALET I USA !!!
  De som förstår ett politiskt SPEL vet !!!!

  Gilla

  • Pettersson

   I det här fallet är Bloomberg en nyhetsbyrå och inte demokraternas kandidat Michael Bloomberg, och det är andra medier som skriver samma sak.

   Gilla

   • Realist

    OK, men Michael Bloomberg ÄGER denna Nyhetsbyrå och HAN styr denna byrå egenmäktigt (enligt vissa media har han sagt att alla anställda inte får rapportera om Demokraterna) men det är väl en mindre ”sak” !!!

    Gilla

   • Pettersson

    Företaget Bloomberg omsätter tio miljarder dollar och har verksamhet över stora delar av världen med 13.000 anställda. De sysslar med nyhetsmedia, mjukvara och finansiell data.

    Ägaren Michael Bloomberg är 78 år och jag tvivlar på att han detaljstyr nyheter och annan information, jag tror kunderna skulle genomskåda det.

    Gilla

 • G Nordström

  Den nye Hitler verkar lika tokig som den gamle
  Tid för en drönare i Ankara

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: