88-årige Rolf bor i bilen – kommunen vägrar hjälpa honom, men är det hela sanningen?


VÄLFÄRD. Journalisten Joakim Lamotte har gjort ett reportage om en 88-årig man i Trelleborg som lever dygnet runt i sin bil. Enligt journalisten får mannen inte hjälp av kommunen och han uppmanar sina tittare att hjälpa till. – Är det så här man ska sluta? säger den äldre mannen samtidigt som tårarna rinner ner för kinden.

Lamotte har intervjuat 88-årige Rolf Hansson som tvingas leva i sin bil. Där har han mat, kläder och andra saker. Han äter och sover i bilen, och drar fram ett svart skynke på kvällen.

”Han har jobbat och betalat skatt hela sitt vuxna liv, men riskerar nu att få leva sina sista dagar som hemlös i Sverige, eftersom kommunen vägrar hjälpa honom med bostad eller äldreboende”, skriver Lamotte på sin Facebook.

Lamotte uppmanar sina läsare att ”sätta press” på de ansvariga så att Rolf slipper leva på en parkeringsplats.

-Pettersson tycker inte detta är ett av Lamottes bästa reportage utan säger att det Rolf Hansson i första hand behöver hjälp med är att hålla i sina pengar, han är nämligen spelberoende och i stället för att betala hyra och andra räkningar spelar  han bort sin pension…

Rolf blev vräkt från sin bostad för ett par år sen eftersom att han låg efter med flera hyror. Detta på grund av sitt spelberoende, pengarna tog slut och Kronofogdens brev trillade in genom dörren. Vad skulle han göra? Pengarna var slut.

Till slut fick hyresvärden nog. Han kastade ut Rolf på gatan, med enbart sina kläder han hade på sig och en del tillhörigheter i kartonger. Varför har kommunen inte utsett en god man som har hand om Rolfs ekonomi? Det borde vara enkelt och billigt…

Rolf Hansson, skärmdump från Facebook

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


26 responses to “88-årige Rolf bor i bilen – kommunen vägrar hjälpa honom, men är det hela sanningen?

 • Kardanaxel

  Rolf har tydligen haft en god man tidigare. Men en god man innebär inte att huvudmannen inte har bestämmanderätt över sina tillgångar, så denne kanske ändå gjort så gott denne kunnat. Om godmanskapet visat sig inte fungera borde detta ist bytts till en förvaltare, vilket är en betydligt vassare roll än godmanskap, med bl.a. bestämmanderätt över huvudmannens konton. Huvudmannen har då inte obegränsad tillgång till dessa. Förvaltare utses av Överförmyndarnämnden. Detta borde soc sett till.

  Gilla

 • Michael

  Jag har personligen fått ta emot mycket kritik när jag kritiserat vår invandringspolitik, blivit kallad både det ena och det andra och det t.om från de som anses stå mig nära. Jag har dock stått på mig och sagt att vi i Sverige först måste ta hand om våra egna och det innan vi börjar försöka hjälpa alla andra.

  Ett av skällsorden jag ofta fått höra är att jag inte har någon medkänsla, trots att jag förklarat att min medkänsla först o främst gäller de svaga i vårt eget samhälle. Det är så jag alltid försvarat min åsikt och det både inför mig själv och inför andra, jag saknar inte medkänsla, jag väljer bara vilka de människor är som enligt min åsikt förtjänar min medkänsla mest.

  Jag håller därför inte med Pettersson i det som insinueras här, att Rolf inte förtjänar all hjälp han kan få eftersom han har ett spelberoende, att han har ett beroende och i slutändan bara har sig själv att skylla. Nej, höll jag med om det så skulle det innebära att jag gav dem rätt de som beskyllde mig för alla de där hemska sakerna..

  Gilla

  • Pettersson

   ”Jag håller därför inte med Pettersson i det som insinueras här, att Rolf inte förtjänar all hjälp han kan få eftersom han har ett spelberoende”…,

   Pettersson tror inte att du och andra har läst hela inlägget.

   Gilla

   • Michael

    Som du själv verkar ha sett är det inte bara jag som reagerat och den avslutande meningen som numera syns i artikeln ”Varför har kommunen inte utsett en god man som har hand om Rolfs ekonomi? Det borde vara enkelt och billigt…” Är ingenting jag såg när jag först läste den, är det möjligen ett senare tillägg?

    Gilla

 • gamgubben

  För att bo i bil ser Rolf ovanligt proper ut, bra munhygien rena propra kläder det är bra. Men vad saknas, jo ett personligt ansvar!
  Att inte kommunerna sköter om sina gamla är inget nytt och Rolf är inte den förste att råka illa ut, han hade haft en god man tydligen, och dem har inte myndigheterna någon kontroll av. Hela vårt samfund hotas tack vare stat och kommuners otillräcklighet de spenderar mer tid till att distribuera bidrag än att lösa problem. Men så går det för alla som idkar, låt gå taktik.

  Gilla

 • Thorsten Schütte

  Spelberoende är en pest och samhällscancer. Ingen kortsluter hjärnans belöningssystem så djävulskt som spelbolagen!

  Gilla

 • Peter Andersson

  Rolf bodde i en bostadsrätt, som han med god hjälp av sin gode man spelade bort , han hade alltså en god man , men så särskilt till god hjälp var inte denne. Rolf har också sökt hjälp hos kommunen för sitt spelmissbruk , vilket idag räknas som vilket missbruk som helst och kommunen är skyldig att hjälpa honom med detta missbruk , vilket de inte gjorde fastän staten tom avsatt öronmärkta pengar för detta.

  Gilla

  • Tanten

   Dessutom köpte han bostadsrätten kontant efter att ha sålt sin villa.
   Det är mycket underligt i den här historien. Är han inte helt enkelt bara dement och behöver omhändertagande?

   Gilla

  • Tomas.

   Tack Peter Andersson!
   Jag ger Dig stort beröm för kommentaren.
   Tomas.

   Gilla

 • Cinna

  Som jag uppfattade reportaget handlade det inte om att tigga pengar till Rolf. Det han behövde var stöd i någon form: många gamla får svårt att fylla i blanketter, de klarar inte att betala räkningar på internet. En del blir lite virriga och klarar inte ut vissa specifika saker som de klarat förr.
  De VET inte vad de kan fråga om att få hjälp med och vem de ska fråga; DET hade soc kunnat hjälpa till med. Dessutom kan de ha mycket svårt att be om hjälp, pga av uppfostran.

  Rolf behövde en god man som skötte hans ekonomi. Det vore intressant att veta om han erbjudits det. Har han insikt i sitt missbruk?

  Det är fel att skälla Lamotte för att inte med en gång grävt fram hela historien; hur ofta gör SVT och gammelmedia det?

  Jag tycker fortfarande att soc borde hjälpt Rolf mer; men då med tydlig info och krav och framför allt praktisk hjälp med blanketter och ansökningar. Uppenbart kan ju den gamle mannen inte sköta sin ekonomi. Vi kan alla en dag bli gamla och lite virriga och alla har inte närstående som kan hjälpa dem med sånt här.

  Gilla

  • Cinna

   Läse på Lamottes Facebook att Rolf tydligen tidigare haft en god man som ”stått bredvid”.

   En äldre närstående hade shopping-mani och på ålderns höst så klarade hon inte riktigt ut hur mycket hon spenderade på onödiga saker. Men hon hade barn som ringde företag och krävde att de slutade skicka på den äldre kvinnan en massa ”erbjudanden”, vilket delvis fungerade. Sedan tittade barnen till sin gamla mot och slängde då ”erbjudanden” som ialla fall kom med posten.
   Men alla har ju inte någon närstående som kan hjälpa dem med sådant när de blir gamla och lite virriga och inte hänger med som förr.

   Gilla

 • Thomas Tvivla'r

  Hemlöshet finns pga olika saker. Beroenden, brist jobb/studier vs briat på lägenheter, psykisk sjukdom, tidigare skulder, demens eller äldre som inte förstår risker (tidig demens), dålig ekonomi osv.
  Jag anade olika saker bakom Rolfs hemlöshet. . men det reportaget pekar mot är hemlöshet bland äldre. Jag stödjer Vid Din Sida som arbetar mot hemlösa äldre i Stockholm.

  Det finns fler än Rolf kan nämnas som är äldre och hemlösa. Många.
  Lamotte borde bredda reportaget och intervjua Vid Din Sida.

  Gilla

 • Tanten

  Det är mycket som är konstigt i den här historien.
  Är han dement?
  Inga anhöriga?
  Fortfarande körkort?
  Vad är bilen värd?

  Gilla

 • ponnsan62

  Kan vi ge pengar till parasiter som inte vill jobba eller bara vill gå på bidrag..
  Ska vi fan i mig kunna hjäpa en Svensk kille.
  det finns folk på Mig dom vurmar ju för alla parasiter…men glömt bort sitt eget folk.
  Ok skit i Svensken han dör snart.
  PonnsanAFS

  Gilla

 • Tomas.

  Nu blev jag putt på Pettersson.

  Även om Rolf har blivit spelberoende och inte längre kan sköta sina pengar så framgår det av Joakim Lamottes reportage att kommunens tjänstemän och politiker begår brott enligt Brottsbalken.

  Jag känner till fall där hyresvärd insett problemet med boende som haft svårt att klara hyran p.g.a. etanolproblem. Den värden blev Medborgarvittne och tvingades använda åklagare för att få kommunen att följa lagen. Lösningen den gången blev införsel på den boendes pension. Myndigheten såg till att hyran betalades först och resten av lönen / pensionen fick den boende som inte blev hemlös.
  F.ö. känner jag till grova brott som både Trelleborgs kommun och Kronofogden begår. Tyvärr har Sveriges Offentliga Makt (=myndigheterna) generellt rättslig immunitet som det korrupta det så kallade rättsväsendet utfärdar. Polis och åklagare utreder inte brott som begås av det offentliga.
  Men att åtala Petterssonsblogg.se och tanter som är lite upprörda på ansiktsboken går bra. Sådana felprioriteringar innebär Tjänstefel som är att anse som grovt.

  Lamotte får beröm av mig.
  (Skyddstext: mina åsikter.)
  Tomas.

  Gillad av 1 person

 • Argus

  Oavsett Rolfs tillkortakommanden borde samhället erbjuda hjälp. En god man vore ett första steg. Men jag har förståelse att socialtjänsten har fullt upp med alla medelålders män från Långtbortistan som är både krävande och hotfulla. Om han hamnar på hemmet lär han inte kunna spela bort alla pengar. Dels för att han inte kommer att ha några sedan kommunen fakturerat honom till sista pensionskronan. Dels för att han kommer inte att komma ut och till skillnad mot adylanterna erbjuds varken elektroniska hjälpmedel eller bredband på boendena.

  Gilla

 • Erling

  Bra reportage eller inte? Sekundärt i mina ögon.
  Lamotte gör det – för mig det primära.
  Journalister finns det många – men en av dem, Lamotte, griper in!

  Det hedrar honom!!

  Orsak till vräkning är en helt annan femma. Och som många påpekat och är oss alla bekant, ett annat namn hade per automatik fört in honom i gräddfilen!

  Gilla

 • Kristina

  Hade gubben rånat folk, hade han fått både förståelse och bostad. Fast han heter ju Rolf…

  Gilla

 • SvenskMan77

  Har aldrig sett en hemlös muslim i sverige. Oavsett muslimen går på knark eller är urkass med pengar.
  Nej där gäller inte att kunna hushålla med bidragen.

  Gilla

 • Stenbock

  Spel med pengar i alla former leder till mycket sorg o. bedrövelse.
  Speciellt anser jag att,den enorma reklam som just sker,med inriktning på yngre,att spela nätcasino borde begränsas.
  Hade det upplysts om att dessa spel är datorstyrda,och omöjliga att gå med plus från,vore en del hjälpt.

  Gilla

 • Kungen

  Enkel lösning. En god man som sköter hyran och andra räkningar i första hand. Först måste kommunen ordna en lägenhet. Hade det varit en asylsökande så blev det snyftrepotage i alla tv-kanaler och en en bostad hade ordnats inom 5 min. Fanns det inga bostäder hade blivit hotellrum på skattebetalarnas nota. Nu är det en gammal svensk man som jobbat hela livet och då är det ju inte så noga. Inte ett ord om det i media för det är ju inget viktigt. HUR VAR DET MED ALLAS LIKA VÄRDE ??

  Gilla

 • Tore

  Ge farbrorn en lägenhet men först en god man.

  Gilla

 • SVENSK

  Lamotte menar väl att om kriminella utlänningar får hjälp så ska väl även denne SVENSKE man ha det!?

  Gilla

  • ponnsan62

   Va ge den gamle manen hjälp.
   Ska alla gamlinga behöva flytta till Thailand.
   Allmäna pensionsfonden kanske
   men den är väll till för enbart flum

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: