En kvinnlig imam täcker inte året

ISLAM. Finsk-syriska Sherin Khankan är Nordens första kvinnliga imam. För fyra år sedan grundade hon Mariammoskén för kvinnor i Köpenhamn. Hon är också religionssociolog, opinionsbildare och författare till fyra böcker om islam. Internationellt är hon en feministisk ikon, men ändå möter hon på motstånd i Danmark.

Sherin Khankan verkar inte vara mycket för att täck håret. Wikipedia.

Mamma är kristen från Finland, pappa muslim från Syrien, de bor i Danmark där Sherin uppvuxen och imam och leder en moské för kvinnor vilket finns i Danmark, Kanada, Frankrike, Schweiz, Tyskland, Kina och Sydafrika. Kvinnomoskéer fanns redan på profetens tid. Aisha och Umm salama ledde kvinnorna i bön i profeten Muhammeds moské i Medina på 600-talet.

År 634 då den andra kalifen, Umar, kom till makten så fråntog han kvinnor rätten leda bönen för andra kvinnor. När muslimer i dag år 2019 förvägrar kvinnor den grundläggande rätten att kliva upp i predikstolen och sprida det islamiska budskapet under fredagsbönen, så träder de inte i profeten Muhammeds fotspår – som de hävdar att de älskar och tillber – utan i Umars fotspår.

Sherin Khankan viger par av olika religioner, trots att koranen kräver att icke-muslimer ska konvertera. Men att gifta sig med den man älskar är en grundläggande mänsklig rättighet, menar Sherin Khankan.

– Koranen slår vakt om de grundläggande mänskliga rättigheterna. Konflikten handlar om de patriarkala tolkningar som har gjorts, i första hand av män. Det vi gör är att vi släpper in vår tid, vårt samhälle och på ett konkret sätt bryter de patriarkala läsningarna av Koranen, säger Sherin Khankan.

Men så långt som att viga samkönade par går inte Sherin.

Sherin Khankan har tre huvudsakliga mål:

  • För det första att kvinnor ska få verka som imamer.
  • För det andra att kombinera islam med sekularism. – Och med sekulär menar jag inte avsaknad av religion, utan dialogen mellan religion och politik och samhälle; alltså en ny betydelse av att vara muslimsk sekularist.
  • För det tredje att verka för jämställdhet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “En kvinnlig imam täcker inte året

  1. Typiskt galna fruntimmer!

    Påminner om när dom träffar en ny man och tvunget skall göra om honom. Lättare att träffa någon annan!

  2. ISLAM OCH MOSKEER HÖR INTE HEMMA I DEMOKRATISKA LÄNDER OCH BORDE FÖRBJUDAS HELT. ENKEL LÖSNING…

  3. Det är kanske så att det står ingenstans i Koranen att kvinnor
    behöver att täcka håret, det är väl bara ett sätt från dom
    manliga ;muslimerna att låta kvinnan vara en andra hands varelse?

  4. Hahaha, men vi bör försvara hennes ”rätt” att prata i nattmössan / sprida lögner, detta är inte första dåren/bedragaren på jorden.

  5. Även i Rom kunde slavar bli fria, och själva t. ex. predika slaveri över andra människor/kön.

    Lätt att fritt göra sin egen tolkning av organiserad brottslighet och slaveri när man är på säker mark, dvs inte inlåst i fängelse eller nåbar av ”hedersmordkulturen”

    https://youtu.be/W94bFV3NukM

  6. Men hur många med hijab jobbar eller hjälper till med något i Norden?
    Moskén i Västerås kräver två män som vittnen vid giftermål, eller en man och två kvinnor=kvinnor är hälften värda som vittnen?
    Synd att socialismen packat på oss svenskar detta. Överheten som alltid ska styra över marknadsekonomi och förnuft bör dömas i Nurnbergrättegångar.

  7. Spelar ingen roll hur eller vem som framför skiten
    Det är Satans verser som idioter tillber och kallar ideologien för religion.

  8. Jag har hört om en liknande moské i Tyskland (Berlin, tror jag). Detta är så marginella fenomen att det i princip är utan betydelse. Med tanke på hur islam ser ut i världen kan man fråga sig om det de sysslar med ens är islam
    i praktiken. Mer som en slags esoterisk rörelse inspirerad av delar av islam i så fall. Men en religion är vad utövarna gör den till och en bedövande majoritet av muslimer är så långt från detta så det är som sagt betydelselöst.

Kommentera