Den nya tidens brottslingar erkänner ingen skuld


BROTTSLIGHET. Den svenska kulturen är präglad av syndabekännelse – och förlåtelse. Det, och den juridiska kultur det format, krockar nu med en juridisk kultur präglad av klantänkande, där det är viktigare att gruppen kompenserar än att den skyldige tar på sig ansvaret. I konflikten mellan sedvanerätten och rättsstatens principer växer nu en ny typ av brottslingar fram. För att kunna bemöta den nya kriminaliteten måste vi förstå hur den uppstår, skriver Per Brinkemo på tankesmedjan Timbro

Vad är det som är så svårt att förstå? Koranen är oföränderlig och importerar vi Mellanöstern får vi Mellanöstern.

Både i familjen och i skolan lär sig svenska barn att erkänna och be om förlåtelse när de gjort något olämpligt. Det är vare sig socialt eller, sedan 1979, legalt accepterat att fysiskt straffa ett barn. I stället får barnet, bara det säger som det är, absolution, förlåtelse, av föräldern eller läraren. Det har blivit vårt sätt att fostra och socialisera unga människor att ta ansvar för sina handlingar för att på så vis bli välfungerande samhällsmedborgare. Inse att du gjort fel, känn ånger, erkänn, så stryker vi ett streck över saken.

Det är principen som gäller. Men det tycks ha blivit allt vanligare, i skolans värld såväl som bland kriminella, att vägra erkänna begångna handlingar, oavsett om det finns trovärdiga vittnen som kan styrka att just den personen kastat sten på skolans fönsterruta eller just den personen misshandlat en person och bevisen är ovedersägliga.

Erkänn inte, lyder det nya mottot, sannolikt påverkat av människor från andra kultursfärer med ett annat förhållningssätt till både barnuppfostran och statliga lagar, juridik och sanktioner.

Oviljan att erkänna ställer samhället i en svårhanterbar situation. Om allt fler ”vägrar säga som det är”, om allt fler vägrar erkänna de statliga institutionerna och juridiken, har man avsagt sig något grundläggande i det samhälleliga kontraktet. Det är att visa att man inte erkänner de principer som tidigare generationer socialiserats till att omfamna och som vi uppfattar som grunden för ett välfungerande samhälle.

Varifrån kommer denna ovilja att erkänna handlingar som helt uppenbart begåtts av den utpekade?

Läs vidare av Per Brinkemo på Timbro…

-Pettersson säger att vi har problem, vårt rättsväsende är inte dimensionerat för Mellanösterns kriminella och det blir inte bättre av att politiker och journalister tror att kriminaliteten beror på socioekonomiska faktorer…

”Kulturarv ligger bakom invandrarnas brottslighet”

Utredningen börjar bli gammal. Undrar varför regeringen inte vill göra en ny?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


16 responses to “Den nya tidens brottslingar erkänner ingen skuld

 • hgd

  Långtifrån alla barn som växt in i den svenska kulturen inser heller att de gjort fel, känner ånger eller ber om förlåtelse så att de verkligen menar det. Åtminstone inte alla gånger. Detta eftersom de ofta t.ex. tycker att föräldern eller läraren har fel och inte ändar sin åsikt ens efter en diskussion.

  I de flesta svenska skolor är studieron klart sämre än i andra nordiska länders skolor, och har varit det redan i många decenniers tid. Den största enskilda orsaken till detta är att lärarna fråntagits nästan alla medel med vilka de kunde tvinga en motvillig elev till lydnad. Så väl elever med svensk, europeisk som utomeuropeisk bakgrund har fått lära sig att man i skolan kan bete sig stort sett hur man vill utan att det leder till några verkligen svidande konsekvenser.

  Gilla

 • age

  Tänkte just skriva: Läs i koranen där finns svar på dessa frågor.
  – men såg att det var skrivet flera gånger före mig!

  Gilla

 • Kristina

  Det sorgligaste är nog ändå att de inte har en aning om vad ”dåligt samvete ” är/känns. Skulle de erfara något obehaglig känsla efter att ha skadat någon, ska offret ha mer stryk.
  Samma logik som hos den vanligaste sortens kvinnomisshandlare.

  Gilla

 • Klas.

  Det står i koranen att de skall ljuga.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Det gjorde inte gamla gråtjuvar heller !
  Hörde aldrig under mina 35 år som fångvaktare på Kumlafängelset någon tjuv någonsin erkänna sig skyldig, var alltid polisens eller någon annans fel.
  Ligger i de kriminellas natur att aldrig erkänna något, polisen och fångvården lägger aldrig ner onödig energi på att lösa mord misshandel och annan grov brottslighet som sker innanför murarna, ingen har sett eller hört något, halkat på tvålen i duschen eller sprungit in i någon celldörr eller ramlat hårt in i cellväggen och mycket annat är vad händer.
  Lika svårt ute i dagens samhälle att hitta skyldiga bland de kriminella gängen, helt omöjligt.
  Den som golar eller skvallrar har satt sin sista potatis, ett av de absolut grövsta brotten en kriminell kan begå.

  Gilla

  • Hanna

   Jag håller med dig- ser man rättegångar från tex USA och Storbritannien är det ganska vanligt att åtalade erkänner och tar på sig skulden, vet inte om det ev påverkar påföljden eller om bevisväderingen ser annorlunda ut där? Dock inte vanligt att skylla på omgivningen eller ”samhället”.

   Gilla

 • Henrik

  Grupp mot grupp är Sossarnas ledord

  Gilla

 • karin.mueller

  Stoppa importen, börja återvandringen.

  Gilla

  • age

   Jag har sett en massa tomma godsvagnar på olika ställen.

   => en billig återtransport!

   Gilla

  • Kenth Andersson

   AFS arbetar hårt på bland annat återvandring ett Swexit och mycket annat !
   Blir naturligtvis en röst på AFS även i valet 2022 precis som i valet 2018 och i senaste EU-valet.
   Synd att SD har en negativ inställning till AFS, dessa två partier skulle tillsammans kunna göra mycket bra för Folkhemmet.

   Gilla

 • volse

  Den nya tidens socialdemokratiska regeringar och riksdagspolitiker känner ingen skam, ingen ånger, ingen skuld. De skär ner bistånd, bidrag och resurser till de svaga bland sitt eget folk, för att importera horder av kriminella våldsverkare och deras anhöriga, som påstås flytt från krig och förföljelse. PK-media är ålagda att skylla välståndskrisen på ökade barnkullar och en alltmer åldrande befolkning. I själva verket främlingarnas snorungar och de analfabetiska föräldrarna och kusinerna till bl a terroristerna, våldtäktsmännen och bilbrännarna.
  Den nya tidens socialdemokrati visste inget, såg inget komma och talar fortfarande om ”resurser”, ”satsningar” och ”redskap” som under lång tid visat sig fullständigt verkningslösa. Floskler, svek och förbannade lögner. Och för dessa prestationet lyfter de mellan 135000-220000kr per månad, exklusive traktamenten, resebidrag, bidrag för dubbel bosättning mm.

  Gilla

 • Ståfräs

  Vi har alldeles för få fritidsgårdar, hälsar Veronica. ”I övrigt har vi inga problem med våra nuvarande och blivande väljare”.

  Gilla

  • volse

   Om Veronica skulle strippa kanske någon enskild Milf-nörd skulle nappa. Men generellt tror jag kriminaliteten ter sig mer spännande bland snorungarna aka skäggossarna.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: