MSB inleder upphandling av mindre brandsläckningsflygplan


CIVILFÖRSVAR. Efter många års ältande har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, påbörjat en upphandling av en tjänst med mindre skopande flygplan för bekämpning av skogsbränder. Avsikten är att de ska kunna bidra till den samlade förmågan för flygande stöd till skogsbrandsläckning i norra Europa. Detta som en del av rescEU, inom EU:s civilskyddsmekanism.

Steget efter…katastrofen

-Pettersson säger att det var på tiden, vi och våra myndigheter har i många år och massor med utredningar insett att vi har för dålig utrustning för att släck skogsbränder. Tyvärr verkar denna upphandling också bli ett halvhjärtat försök enligt MSB. Dan Eliasson, generaldirektör på MSB frågades för1,5 år sedan ut av SVT om brandflygen men svarade att det i nuläget är för dyrt. ”Problemet med flyg för att vattenbomba i Sverige är ju att det är en ganska dyr verksamhet för en kort tid av året. Då måste man hitta flygplan som kan vara multifunktionella, som kan användas på vintern för annan verksamhet och på höst och vår. Det är en fråga som vi får titta på med andra aktörer.”, säger Dan Eliasson till SVT.

Efter denna information tänker statsministern ta i med hårdhandskarna:

 • På tisdag den 24 juli hålls ett möte om situationen med försvarsutskottet! Alltså om redan om fem dagar!
 • Stefan Löfven (S) vill heller inte föregripa den utredning som redan pågår och är ute på remiss!
 • I Ryssland finns brandsläckningsplan som har kapacitet att ta 40-60 kubik mot de italienska som klarar sex kubik. Det är inte aktuellt att fråga ryssarna säger Löfven, vi får avvakta och se resultaten från nuvarande åtgärder.
 • För övrigt säger Löfven är det Dan Eliasson (S), chef för MSB, som har rätt att kalla in hjälp från Ryssland.
 • Det är samme Dan Eliasson som säger att han inte har rätt att kalla in semesterlediga svenska helikopterpiloter som tillhör försvaret.
 • Justitieminister Morgan Johansson (S) säger dock att det är inga problem att kalla in piloterna men det är Eliassons sak.
 • Morgan Johansson (S) säger också att beredskapen är god. Brandmännens riksförbund säger något annat, ett exempel är att många av landets brandstationer saknar tankbilar och därmed möjligheter att transportera vatten.
 • Den 17 juli lät försvaret meddela att Försvarets helikoptrar inte kunde bemannas för att besättningarna hade semester och att brandsläckning enligt riksdagsbeslut inte var Försvarets uppgift.
 • Nu meddelar försvaret att helikopterbesättningarna är beredda att efter ett regeringsbeslut avbryta sina semestrar för att bistå i släckningsarbetet. Beslutet är alltså regeringens.
 • Ett brandsläckningsplan kostar 40 miljoner. Det är för dyrt så regeringen beslutade att subventionera el-cyklar med 1000 miljoner i stället.

-Pettersson slutar där, och säger att jag är inte expert på civilförsvar men tycker ni att ni kan lita på regeringen och det de åstadkommit sedan den stora skogsbranden i Västmanland 2014 så rösta på Stefan Löfven och S i höst…

…och alliansen är inte ett dugg bättre, de har en massa åsikter men gjorde inget under åtta år

TIDIGARE 2018-07-29. Ett dygns asylmottagning hade räckt till mer än två brandflygplan

CIVILFÖRSVAR. Brandbekämpningsplan, så kallade vattenbombare är dyra saker, i varje fall om man jämför med en cykel. Vid andra jämförelser är det småpengar och obegripligt att Sverige inte anser sig ha råd med ett bra civilförsvar. 

”Mellan åren 2015 och 2018 – alltså under nuvarande mandatperiod – har asylmottagandet kostat skattebetalarna mer pengar än hela försvaret och samhällets krisberedskap. Slutnotan för statens asylmottagande landar på 212 miljarder. – Utgifter för en dag hade räckt till två brandflygplan”, säger nationalekonomen Tino Sanandaji på Facebook,

– I dag har vi vant oss vid skenande siffror i asylmottagningen. Men faktum är att när vi tittar tillbaka på Migrationsverkets prognos som Sanna Rayman citerade, då underskattades den kommande utgiftsökningen rejält. Med facit i hand kan vi se att ökningen blev den dubbla.

Samtidigt som debatten om asylmottagandet och dess kostnader pågår i sociala medier har sommarens omfattande skogsbränder kastat ljus på Sveriges krisberedskap. När Nyheter Idag intervjuade skogsarbetaren Bernt Brännvall när han röjde brandgator söder om Sveg klagade han på att samhället sparat in på bland annat krisberedskap och försvar.

Ur 2018 års ekonomiska vårproposition framgår att försvar och samhällets krisberedskap fick nöja sig med 201 miljarder under samma period som asylmottagandet kostade staten 212 miljarder. Ännu mindre pengar fick rättsväsendet under samma period, endast 173 miljarder. I den utgiftsposten ingår polis, kriminalvården, domstolar och åklagarmyndigheten.

Men enligt Sanandaji visar jämförelserna ändå inte hela bilden av de utgifter som kan kopplas till migrationen.

– Det är dessutom viktigt att hålla i minnet att det bara är initiala kostnader för asylmottagning. Utredningar visar att varje flykting och flyktinganhörig i snitt betalar in två till tre miljoner mindre i skatt än vad de kostar välfärdsstaten under en livstid…

– Enligt Morgan Johansson kostar två brandflygplan 100 miljoner kronor, en utgift han tycker är för dyr. Den senaste mandatperioden har svenska skattebetalare spenderat ungefär 140 miljoner kronor per dag på asylmottagandet. Utgifter för en dag hade räckt till två brandflygplan.

En annan jämförelse, som kanske är mer relevant, är Sveriges utgifter för asylmottagande i förhållande till FN:s flyktingbistånd.

– Ett annat sätt att säga det är att Sverige har lagt lika mycket på flyktingmottagning i Sverige som FN:s samlade flyktingbistånd för resten av världen. Det är ett surrealistisk slöseri med resurser om syftet är att hjälpa så många man kan.”

Det har påpekats att Johanssons siffra om brandflygplan kan vara inkorrekt och att moderna brandplan är dyrare än så, och motsvarar ett par dagars flyktinginvandring.

Sveriges dåliga bredskap har inget med flyktingar att göra. Det finns många områden man slösar på, Sverige hade kunnat köpa plan genom att ta lite ur kulturbudgeten, partistödet, låtsasjobb, pyssel, elcyklar, genusdagis, skattesänkningar, stöd till religiösa föreningar, statliga PR, eller annat man slösar tiotals miljarder på.

Däremot har man ljugit för svenska folket om invandringens kostnader, och lurar de mest lättlurade att tro att det egentligen är lönsamt. Det är det en absurd slöseri där Sverige hjälper få riktiga flyktingar som flyr sina liv och i stället lägger miljard efter miljard på ekonomiska migranter från säkra länder med falsk retorik om att ”fly sina liv”, ”döden”, ”Auschwitz” ”nazism” osv.

Tino Sanandaji

En Canadair CL-215 vattenbombare. Bild från Wikipedia

Stöd bloggen…


22 responses to “MSB inleder upphandling av mindre brandsläckningsflygplan

 • Per Wesch

  Jag minns att de portugisiska brandflygplanen var väldigt billiga jämfört med de italienska. Tog inte lika mycket vatten men p.g.a smidighet var de ändå otroligt effektiva.

  Gilla

 • Maja 2

  10 påäng för den översta bilden ! Obetalbar!

  Gilla

 • Maja 2

  Jag undrar varför Sverige tackade nej till finska brandkåren när det brann i Norra Sverige och importerade personal från Polen.
  Tog det på stoltheten att Finland hade hjälpt till? Så nära de var , så mycket hade de kunnat rädda.

  Gilla

 • gamgubben

  MSB med sin briljante GD köper förmodligen in något begagnat Republic RC-3 Seabee amfibieplan. Byggdes mellan 1897 – 1995 det kan ju landa och starta från sjöar samt från flygplatser. Det är beprövat och billigt och kanske kan ta 7- 800 liter vatten, passande Absurdistan.

  Gilla

 • Henrik

  MSB får 1 Miljard kr kastat på sig varje år.

  Vad går pengarna till?

  Jag gissar att MSB har mängder av svarta socialdemokratiska hål….

  Gilla

 • G Nordström

  Ska det bli samma upphandlingsförfarande som helikoptrarna som köptes in som inte går att använda?

  Gilla

 • Billy Boy

  Stefan Löfven talade i videon i startinlägget ovan bl a om hjälpen Sverige fick från EU-länder i sydeuropa (Frankrike nämndes) samt hjälp från våra grannländer Norge och Danmark.

  Landet som Sverige fick massiv hjälp ifrån ”glömde” han av någon anledning att nämna, nämligen Polen.

  Stefan Löfven nämnde inte ens denna betydelsefulla och massiva hjälp med brandbekämpning som anlände från Polen, vilken Sverige då var i desperat behov av.

  Att Löfven ”glömde bort” att nämna Polen berodde säkert på den skarpa kritiken som en talesperson från den polska regeringen i sammanhanget riktade mot vår odugliga svenska regering.

  Gilla

 • Finja

  Gilla

 • Lisa.

  Varför då?
  Moderaterna sålde ju våra Vertol-helikoptrar inkl. reservdelar till USAs brandbekämpning nästan gratis. För dom inte behövdes.
  Kommer nu Moderaterna att sälja dessa nyinköpta helikoptrar när de tillträder efter extravalet.
  Det är lätt att vara generös med andras pengar.

  Gilla

 • Holden

  Ingen har ännu förstått vad det kostar att ha en organisation som skall sova stora delar av året. Det är flygande personal och teknik vi talar om. Inget som är statiskt utan måste underhållas även om det inte använts.

  Hade varit mycket billigare att kontraktera utomstående.

  Gilla

  • Pettersson

   Jag hoppas de inte ska sova tio månader om året.

   ”Då måste man hitta flygplan som kan vara multifunktionella, som kan användas på vintern för annan verksamhet och på höst och vår. Det är en fråga som vi får titta på med andra aktörer”, säger till och med Dan Eliasson i inlägget.

   Inget hindrar att man tittar på utomstående om de kan lova att stå till förfogande när de behövs.

   Gilla

   • Holden

    Fortfarande Pettersson kostar ett verksamhetstillstånd, personal samt flygetyg enorma summor. Bättre och mycket billigare för dig och mig med ett bindande kontrakt hos en existerande verksamhet.

    Gilla

   • Pettersson

    Det kostar mycket, inte mig emot med existerande verksamhet. Men var finns den? Och är den ledig när den behövs. Det är knappast som att ringa en taxi när man ska hem från krogen…

    Gilla

  • Henrik

   Skandinavien, Baltikum , Tyskland, Polen och Ryssland hade kunnat samarbeta.

   Problemet är att Sossarna är så maktgalna och korrumperade i sin sandlåda.

   Snart sitter dom där själva..

   Gilla

 • Tony

  Ja hela landet är utom kontroll, så det är inte bara brandskyddet!

  Gilla

 • Tony

  Inte alls säkert att dom är dyrare, gå in och kolla vilka plan som Ryssarna har för brandbekämpning med betydligt större kapacitet än dessa små.

  Men risken är väl att dom inte säljer till Sverige, regeringen ville ju inte ta emot hjälp från Ryssarna när dom erbjöd sig för några år sen..

  Gilla

  • Lisa.

   Ryska flygplan störtar, vad skall vi med dom till?
   Ryssar ger ingen hjälp, fråga öststaterna.
   Sådan hjälp kostar livet.

   Gilla

 • Maya

  Nu får vi se hur Herr Eliasson ska lyckas ta sig ur det här.Det blir väl åtskilliga utredningar innan det kommer att hända något.Om det händer något vill säga…..

  Gilla

 • Maja 2

  De flygplanen som såldes till USA skulle ha varit bra att ha nu. Dårar som säljer ut Sveriges tillgångar för att täppa hålen i statsbudgeten.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: