13 IS-återvändare dömda i Norge efter den nya lagen

TERRORISM. Efter terrorattentatet på Utöya blev det 2013 olagligt enligt norsk lag att delta i en terrororganisation. Den som döms kan få upp till sex års fängelse. Hittills har 13 norska IS-återvändare dömts enligt den norska strafflagen. – Man straffas för handlingar som stödjer terrororganisationer. Det är inget krav att du har varit militär utan det handlar om ditt bidrag, att du gjort nytta för terrororganisationer, säger åklagaren Fredrik Ranke, som haft de flesta av de här fallen i Norge, enligt SVT

Den norska regeringens beslut i förra veckan att ta hem en norsk-pakistansk IS-kvinna och hennes två barn, då ett av barnen behöver avancerad vård, ledde till att regeringen sprack i måndags. Fremskrittspartiet lämnade regeringssamarbetet, då de inte tycker att Norge ska ta hem vuxna från Syrien och Irak, som anslutit sig till IS.

När den 29-åriga kvinnan landade i Norge häktades hon misstänkt för deltagande i terrororganisation.

Sedan 2012 har omkring 300 personer från Sverige rest till konfliktområden, ungefär hälften av dessa har redan återvänt till Sverige. Enligt terrorforskaren och debattören Magnus Ranstorp är den nya lagen helt verkningslös för de svenskar som anslöt sig till IS.

– Norge har tuffast terrorlagar i Norden medan Sverige ligger sist. Vi skulle ha infört en liknande lag som i Norge, samtidigt som dem. Svenskar har både hunnit åka och komma hem från IS, och lagarna kan inte tillämpas retroaktivt, säger Ranstorp.

SD, M, KD och L ville också att en utredning tillsätts för att även kriminalisera deltagande i terroristorganisation. Men det förslaget röstades ned med 174 mot 173. Från början ville regeringen också göra det olagligt att vara med i en terrororganisation. Den delen togs bort eftersom Lagrådet anser att det strider mot föreningsfriheten, som är skyddad i grundlagen.

Just nu bedrivs uppemot tio förundersökningar angående bland annat misstänkt krigsbrott knutna till IS-återvändare. Det är oklart hur många som kan bli dömda, då krigsbrott i andra länder kan vara svårt att utreda.

Är socialdemokraterna farliga för Sverige? I 16 år har de motverkat skärpta terrorlagar

Ledarsidorna.se

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “13 IS-återvändare dömda i Norge efter den nya lagen

  1. Vad hjälper en lag och domar ?
    Dessa terrorister ska naturligtvis inte få komma tillbaka överhuvudtaget.

  2. Dom skall straffas i det land dom begått kriminella handlingar!. Vi ska inte stå för den notan.. det borde vara det normala. Men här i Sverige är snart inget normalt längre!.

  3. Muslimerna själva har ju en åtgärd för de människor, som inte
    passar in i deras system:
    => Att knuffa dem från ett tak.

    Kanske något för IS- återvändare i Vårt Fosterland?

  4. Men snälla!
    Varför kacklar ni om detta?
    Så länge våra LANDSFÖRRÄDARE, socialdemokraterna,
    har kontraktet med muslimerna, från 1999, kvar kan de inte
    störa ”det islamiska övertagandet av Sverige”!

    Försök förstå det!
    Läs om kontraktet här på bloggen eller skriv i sökrutan:
    ”socialdemokraterna kontrakt 1999”

    Där är förklaringen till att ”Titanic tar in vatten och snart
    SJUNKER”!

    – eller ta ännu en gratisdrink i baren innan Titanic sjunker?

    Det är väl ändå ingen som gör något åt katastrofen?
    ”Vi har det ju så tryggt och bra”! …………………

  5. Morgan han säger att han skärper och skärper, men i verkligheten stoppar han skärpningarna.
    Hans förhoppning är att brottslingarna springer lösa, för att kunna fortsätta sin gärning.

  6. Att se reportaget från Norge o sedan se Morgan J därefter får en att undra hur fan kan det vara sådan skillnad på folk o folk. Morgan behövde 6 år på sig för att få till en tandlös lag
    , han yrade om föreningsfriheten att massmord inte kunde jämställas med att samla frimärken Nej det förstår alla djävlar . Med sådan justitieminister vore det både bättre o billigare att sätta dit en sågbock på det jobbet

  7. ”Från början ville regeringen också göra det olagligt att vara med i en terrororganisation. Den delen togs bort eftersom Lagrådet anser att det strider mot föreningsfriheten, som är skyddad i grundlagen.”

    Vad är det för stollar som sitter i Lagrådet ? Man tror inte det är sant ! 🙄

Kommentera